Σιωπηρή παράταση μέχρι τον Μάρτιο για τις αντικειμενικές αξίες

Αθήνα.- Αναβάλλονται για τον Μάρτιο οι αλλαγές των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, λόγω… τεχνικών προβλημάτων, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο οι νέες τιμές να εφαρμοστούν και στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2018.

Οι αλλαγές στις τιμές ζώνης των ακινήτων σε όλη τη χώρα με στόχο να προσεγγίσουν τα επίπεδα της αγοράς είναι ένα από τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης το οποίο θα πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους. Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εξήγησαν στους δανειστές ότι είναι αδύνατη η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών έως το τέλος Δεκεμβρίου, λόγω του χάους που επικρατεί στην αγορά ακινήτων.
Σιωπηρή παράταση μέχρι τον Μάρτιο

Έτσι, δόθηκε τρίμηνη προθεσμία, για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος έως το τέλος Μαρτίου 2018, προκειμένου οι αρμόδιες επιτροπές να ολοκληρώσουν τους σχετικούς πίνακες. Άλλωστε τα προβλήματα στην αναπροσαρμογή των αξιών των ακινήτων είχε επισημάνει πρόσφατα η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου, με το κυριότερο να είναι η απουσία συναλλαγών, ώστε να υπάρχει μια τιμή αφετηρίας.

Όμως αυτό εκτιμάται ότι θα επηρεάσει και τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το 2018 οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Ανεξάρτητα από το πότε θα ισχύσουν οι αντικειμενικές αξίες ο φόρος του 2018 θα υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές.
Πώς θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου ο φόρος του επόμενου έτους να υπολογιστεί πάνω στις νέες τιμές ζώνης που θα ισχύσουν από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος που ισχύει σήμερα και ορίζει ότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται στην αξία των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους οι φορολογούμενοι την 1η Ιανουαρίου.

Με δεδομένο ότι ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει και παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ, όποια μείωση γίνει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αντισταθμιστεί από τις αυξήσεις που θα γίνουν σε πολλές φθηνές περιοχές αλλά και τις παρεμβάσεις στο συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται σήμερα σε περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.

Μαζί με τον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να αλλάξουν και οι υπόλοιποι φόροι και τέλη που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα και έχουν ως βάση υπολογισμού τις αντικειμενικές αξίες.

in.gr