Η Αθήνα ήξερε για τον έλεγχο στα γερμανικά αεροδρόμια

ΣΧΟΛΙΟ, ΝΕΑ– Σίγουρα δυσάρεστη. Ενοχλητική, προσβλητική, βάλτε όποια λέξη θέλετε για τη διαδικασία ελέγχου η οποία υπόκεινται οι ταξιδιώτες από την Ελλάδα στα αεροδρόμια της Γερμανίας. Οπως σας έγραψα χθες, το θέμα έφθασε και στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε ο τομεάρχης της ΝΔ αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Αλλά, και αυτό είναι το σημαντικότερο, η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε ένα μήνα νωρίτερα για τους αυστηρούς ελέγχους που θα επέβαλλαν οι Γερμανοί. Η εφαρμογή των μέτρων δεν είναι παρά υλοποίηση απόφασης που είχε αναγγελθεί από το Βερολίνο στα μέσα Οκτωβρίου και προβλέπει (από τις 12 Νοεμβρίου) την παράταση κατά ένα εξάμηνο των ελέγχων στα σύνορα Γερμανίας – Αυστρίας και στα γερμανικά αεροδρόμια, μου έγραψε ο ημέτερος ανταποκριτής Γιώργος Παππάς.
«Δεν υπήρξε καμία διαμαρτυρία»

Για να είμαι ακριβής, υπήρξε επ’ αυτού «πολύ εντατική ανταλλαγή με τις ελληνικές Αρχές», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Ανεγκρέτ Κορφ, απαντώντας στο χθεσινό μπρίφινγκ στο Βερολίνο.

Την ίδια στιγμή όμως, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ» διευκρίνισε ότι «εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης δεν υπήρξε μέχρι στιγμής κανενός είδους διαμαρτυρία για το ζήτημα αυτό». Το υπογραμμίζω αυτό πριν ξαναβγάλουν τα γνωστά non paper για τη… Ρόδο και τα πηδήματα!

Η ελληνική πλευρά είχε ενημερωθεί και στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις 13 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο και όπως ειπώθηκε στο Βερολίνο συνομιλητής του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών και του «σκληρού»Τόμας Ντε Μεζιέρ για τα θέματα αυτά είναι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.
Θα πάνε να δίνουν συμβουλές

Τι κάνουμε λοιπόν ως Ελλάδα; Στέλνουμε ένα ολιγομελές κλιμάκιο αστυνομικών οι οποίοι θα έχουν μόνο συμβουλευτικό ρόλο! Τα κάνουμε δηλαδή όλα τόσο καλά που θα δίνουμε στους Γερμανούς και συμβουλές…

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί θα μεταβούν κυρίως στα αεροδρόμια του Βερολίνου, της Φρανκφούρτης και του Μονάχου όπου σημειώνεται και η μεγαλύτερη συχνότητα πτήσεων από την Ελλάδα. Δεν θα έχουν προφανώς δικαίωμα να πραγματοποιούν ελέγχους, αλλά θα είναι παρόντες στους ελέγχους που διεξάγουν οι γερμανοί συνάδελφοί τους για τη γνησιότητα των ταξιδιωτικών εγγράφων.

Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξέφραζαν «έντονη δυσαρέσκεια για τις αντιδράσεις των Γερμανών» και ισχυρίζονταν – τι να πουν; – ότι «αθετήθηκαν συμφωνίες» και «επιπλέον δεν τηρήθηκαν διαβεβαιώσεις ότι οι έλεγχοι θα γίνονται επιλεκτικά και όχι σε ευρωπαίους πολίτες και ότι θα πραγματοποιούνται εντός των χωρών της ζώνης Σένγκεν». Και γιατί δεν τηλεφωνεί ο Τόσκας στον Μεζιέρ να του τα… ψάλει;

Η γερμανική κυβέρνηση πάντως αντέκρουσε τις κατηγορίες, αν και η Κορφ δεν απέκλεισε να συνέβη κάτι τέτοιο «σε μεμονωμένες πτήσεις και για άλλους λόγους», αναφέροντας το αεροδρόμιο της Στουτγάρδης.

Από τον Μικροπολιτικό των Νέων

in.gr