Αργεντινή: Μία χώρα θρηνεί για τις 44 ψυχές του υποβρυχίου – Συνεχίζονται οι έρευνες

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι τόνισε ότι ο ίδιος αναμένει πως το υποβρύχιο θα βρεθεί εντός των επόμενων ημερών.

Ο επικεφαλής του κράτους της Αργεντινής υπογράμμισε πως αξιώνει ναδιεξαχθεί μια «σοβαρή και εις βάθος» έρευνα προκειμένου να «μαθευτεί η αλήθεια» για το υποβρύχιο San Juan, με το 44μελές πλήρωμα.

«Αυτό που συνέβη πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μιας σοβαρής και ενδελεχούς έρευνας, που θα βοηθήσει στην εξαγωγή βέβαιων συμπερασμάτων» με στόχο να μάθουμε «πώς σε ένα υποβρύχιο που (…) ταξίδευε σε εξαιρετικές συνθήκες σημειώθηκε, σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχουμε, μια έκρηξη» τόνισε ο Μάκρι.

«Σβήνουν» οι ελπίδες

Οι συγγενείς των μελών του πληρώματος που περίμεναν να μάθουν νέα για τους δικούς τους ανθρώπους στη ναυτική βάση της πόλης Μαρ δελ Πλάτα άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους. Το Πολεμικό Ναυτικό της Αργεντινής πάντως δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τις έρευνες.

«Αυτή τη στιγμή, η αλήθεια είναι ότι δεν έχω καμία ελπίδα ότι θα επιστρέψουν» είπε η Μαρία Βιγιαρεάλ, η μητέρα ενός ναυτικού, μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι σήμερα το πρωί.

Στο στόχαστρο το Πολεμικό Ναυτικό – «Σκότωσαν τον αδελφό μου»

Ορισμένοι συγγενείς κατηγορούν το Πολεμικό Ναυτικό ότι εξέθεσε σε αχρείαστο κίνδυνο τους ναυτικούς επειδή τους έστειλε σε αποστολή με ένα υποβρύχιο ηλικίας άνω των 30 ετών για το οποίο εκφράζονται υπόνοιες ότι δεν είχε συντηρηθεί όπως έπρεπε. Οι ένοπλες δυνάμεις διαψεύδουν αυτήν την κατηγορία.

«Σκότωσαν τον αδελφό μου», φώναζε ένας άνδρας προς τους δημοσιογράφους ενώ αποχωρούσε από τη βάση με ιδιωτικό αυτοκίνητο. Ο οδηγός του οχήματος, ένας άνδρας μεγαλύτερης ηλικίας, έκλαιγε.

«Δεν μας είπαν ότι είναι νεκροί, όμως αυτό είναι το λογικό συμπέρασμα»δήλωσε από την πλευρά της η Ιτάτι Λεγκισαμόν, η σύζυγος ενός από τους αγνοούμενους ναυτικούς.

Η έκρηξη που έφερε το… τέλος

Το υποβρύχιο είχε κατασκευαστεί το 1983 στη Γερμανία και πέρασε από διαδικασία συντήρησης το 2008 στην Αργεντινή.

Την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι ένα «ασυνήθιστο σήμα» που ελήφθη την 15η Νοεμβρίου από την περιοχή όπου βρισκόταν το υποβρύχιο θα μπορούσε να συνάδει με μια έκρηξη.

Το σήμα αυτό ανιχνεύτηκε από την Οργάνωση της Συνθήκης για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών (CTBTO) που διαθέτει ένα παγκόσμιο δίκτυο σταθμών παρακολούθησης για να ελέγχει αν διεξάγονται μυστικές πυρηνικές δοκιμές.

Ποιες είναι οι 44 χαμένες ψυχές

Ανάμεσα στους νεκρούς η 35χρονη επικεφαλής όπλων Eliana Maria Krawczyk και ο 45χρονος πλοίαρχος Pedro Martin Fernandez. O 25χρονος Luis Niz θα παντρευτόταν στις 7 Δεκεμβρίου τη στρατιωτικό Alejandra Morales. Ο 35χρονος Fernando Santilli είχε γίνει πρόσφατα μπαμπάς. Ο 32χρονος Renzo Martin Silva σχεδίαζε να παντρευτή τη στρατιωτικό Maria Eugenia Ulivarri Rodi.

Συγγενείς αποκάλυψαν ότι τους τηλεφώνησαν και τους ενημέρωσαν πως τα μέλη του πληρώματος πέθαναν σε έκρηξη που σημειώθηκε στο υποβρύχιο. Το Ναυτικό της Αργεντινής αρνείται να κάνει εικασίες για τη μοίρα των 44 μελών του πληρώματος. Υποσχέθηκε να συνεχίσει την αναζήτηση για το χαμένο υποβρύχιο.

Οι εξοργισμένοι συγγενείς κατηγόρησαν το Ναυτικό της Αργεντινής για συγκάλυψη. Αυτό επειδή αναγκάστηκαν να επιβεβαιώσουν ότι σημειώθηκε έκρηξη στην περιοχή όπου βρισκόταν το υποβρύχιο. Θόρυβος που θυμίζει έκρηξη καταγράφηκε από δύο οργανώσεις το πρωί της περασμένης Τετάρτης λίγες μόνο ώρες μετά το τελευταίο σήμα από το υποβρύχιο.

Εξαγριωμένοι οι συγγενείς των θυμάτων

Ο Luiz Tagliapietro, πατέρας του Damian, ισχυρίστηκε πως υπάλληλος του Ναυτικού τον ενημέρωσε τηλεφωνικά πως ο γιος του είναι νεκρός. Όταν ρώτησε αν οι 43 άντρες και η μία γυναίκα του πληρώματος είχαν πεθάνει, του απάντησε καταφατικά. «Ναι, ναι, ναι, ναι. 100%. Μου επιβεβαίωσε το αφεντικό του γιου μου ότι είχαν πεθάνει όλοι. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να έζησε».

Η Itati Leguizamon, που ο άντρας της Oscar Suarez βρισκόταν στο υποβρύχιο, χαρακτήρισε «μ@@@ες» τους αξιωματούχους του Ναυτικού. Επειδή άφηναν τους συγγενείς να πιστεύουν ότι θα μπορούσαν οι δικοί τους άνθρωποι να βρεθούν ζωντανοί. «Σύμφωνα με αυτούς, μόλις τώρα έμαθαν για την έκρηξη. Αλλά ποιος είναι τόσο χαζός για να πιστέψει κάτι τέτοιο; Είναι ντροπή. Μας είπαν ψέματα»

Η Maria Leguizamon, που ο άντρας της German Suarez είναι ανάμεσα στος αγνοούμενους, δήλωσε πως οι 40 συγγενείς που συγκεντρώθηκαν στη ναυτική βάση ενημερώθηκαν για την έκρηξη λίγα λεπτά πριν τη συνέντευξη Τύπου. «Είναι εξοργισμένοι. Άρχισαν να τα σπάνε όλα. Δεν του επέτρεψαν να ολοκληρώσει τη δήλωση στο Μπουένος Άιρες».

Πηγή: Dailymail

Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Φωτογραφίες από Reuters