Σε ποιες χώρες εξάγωνται τα ελληνικά προϊόντα

Αθήνα.- Η Ιταλία εξακολουθεί και κατά το διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος του 2017 να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών, ενώ στις επόμενες θέσεις ακολουθούν, χωρίς αλλαγές σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, η Γερμανία και η Κύπρος.
Η Τουρκία ξεπέρασε τη Βουλγαρία στην 4η θέση, με τη γειτονική βαλκανική χώρα πλέον να είναι 5η. Στην 6η θέση βρίσκεται, με άνοδο κατά δύο θέσεις από το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο, ο Λίβανος, στην 7η οι ΗΠΑ (όπως και πέρσι) και το Ηνωμένο Βασίλειο στην 8η θέση (από 6η).
Την πρώτη δεκάδα των κυριότερων προορισμών, συμπληρώνουν η Ρουμανία -στην ίδια θέση με το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο- στην 9η θέση και η Γαλλία 10η με άνοδο δύο θέσεων από πέρσι. Aυτά προκύπτουν από την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη, έκανε λόγο για το πιο κρίσιμο σταυροδρόμι των εξαγωγών, σημείωσε ότι όπως όλα δείχνουν και η φετινή χρονιά θα κλείσει με άνοδο των εξαγωγών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι αναγκαίο να αρθούν τα εμπόδια που υφίσταται η εξαγωγική δραστηριότητα για να αυξηθούν περαιτέρω οι θετικές επιπτώσεις της εξωστρέφειας στην ελληνική οικονομία.
Εμπόδια
«Η θετική πορεία», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Σακελλαρίδη, «που καταγράφουν οι εξαγωγές και η δυναμική που αναπτύσσουν κυρίως στις βασικές χώρες προορισμού των ελληνικών προϊόντων μάς κάνει να αισιοδοξούμε για τη συνέχεια. Κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες, οι Έλληνες εξαγωγείς συνεχίζουν να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους στις διεθνείς αγορές, σε μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία. Όλα δείχνουν ότι και η φετινή χρονιά θα κλείσει με άνοδο των εξαγωγών, τόσο συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών όσο και εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών. Είναι ωστόσο αναγκαίο να αρθούν τα εμπόδια για την επιχειρηματικότητα, όπως η υψηλή φορολογία και τα capital controls και παράλληλα να δοθούν κίνητρα για την υλοποίηση νέων επενδύσεων, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αλλά και την δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής. Η συγκυρία που παρουσιάζεται είναι μοναδική. Είναι στο χέρι μας να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν. Αρκεί να υπάρχει βούληση».

in.gr, ΑΠΕ