Να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα απαιτεί η Ομογένεια

Μελβούρνη.- Το αίτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα επαναλήφθηκε και πάλι δυναμικά χθες κατά τα αποκαλυπτήρια της Ζωφόρου του Παρθενώνα στο Ελληνικό Κέντρο, στη γωνία των οδών Λόνσντεϊλ και Ράσελ.

Τόσο ο πολιτειακός πρωθυπουργός, Ντανιέλ Άντριους, όσο και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Μάθιου Γκάι, αλλά και ο πρόεδρος της Κοινότητας, Βασίλης Παπαστεργιάδης, τόνισαν ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει επιτέλους να επιστρέψουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Ο πολιτειακός πρωθυπουργός (αλλά και ο αρχηγός της πολιτειακής αντιπολίτευσης) σημείωσαν μεταξύ άλλων ότι η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης αποτελεί παράδειγμα για τις οργανώσεις των άλλων εθνικών μειονοτήτων της Αυστραλίας.

Στην ομιλία του ο κ. Παπαστεργιάδης είπε μεταξύ άλλων:

*Τα αντίγραφα των μαρμάρων του Παρθενώνα στο κτίριο μας συμβολίζουν τη συνένωση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής με την κλασική Ελλάδα.

*Αυτά τα αντίγραφα είναι πραγματικά θαύματα της γλυπτικής. Εκφράζουν την έννοια του νερού και ακόμη και του αέρα, σε σκληρή πέτρα.

*Αλλά τα γλυπτά αυτά είναι κάτι περισσότερο από αριστουργήματα. Είναι σύμβολα της ελληνικής εθνότητας, της ταυτότητας και της ιστορίας.

*Με την αποκάλυψη των αντιγράφων, επαναλαμβάνουμε και πάλι το αίτημα να επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Αθήνα

*Στη Μελβούρνη, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, καθώς τα αντίγραφα των Μαρμάρων του Παρθενώνα δίνουν ένα οπτικό σύμβολο του Ελληνικού Κέντρου σαν μια ενοποιητική δύναμη στην Ελληνική Κοινότητα στη Μελβούρνη. Τα σύμβολα αυτά της Αρχαίας Ελλάδας θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αναγνώριση του Κέντρου μας σαν μια παγκόσμια βάση για την Ελληνική Διασπορά.

 

neoskosmos.com/ Φωτογραφία:  Στιγμιότυπo από τα αποκαλυπτήρια της Ζωφόρου του Παρθενώνα στο Ελληνικό Κέντρο. Φώτο: Κώστας Ντεβές