Στο φως απόρρητα έγγραφα με την υπογραφή Τσίπρα

Αθήνα.- Τα ντοκουμέντα, που έδωσαν στη δημοσιότητα Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης, καταδεικνύουν πως ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε από την πρώτη στιγμή τη συμφωνία για τα βλήματα και μάλιστα αυτή φέρει την υπογραφή του -εξού και τόσο ο υπουργός Εξωτερικών όσο και ο Πρόεδρος της Βουλής έσπευσαν να μπλοκάρουν, με την επίκληση του απορρήτου, τη δημοσιοποίηση των εγγράφων της επίμαχης πώλησης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», στην πρώτη απόφαση του ΚΥΣΕΑ, με ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 2017 και τις υπογραφές Τσίπρα – Καμμένου, αποφασίζεται η πώληση 300.000 βλημάτων (με τον χαρακτηρισμό «αξιοποίηση του μη επιχειρησιακά αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού»).

Περίπου 40 μέρες αργότερα, σε νέα συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, στις 17 Μαρτίου 2017, εγκρίνεται το σχέδιο διακρατικής συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία για την πώληση των 300.000 βλημάτων των 105 χιλιοστών. Το έγγραφο φέρει ξανά τις υπογραφές του Πρωθυπουργού και του υπουργού Αμυνας και περιλαμβάνει ως επισυναπτόμενο το πλήρες σχέδιο της διακρατικής συμφωνίας.

Πρόκειται για το κείμενο που συνυπέγραψε η αρμόδια Γενική Διεύθυνση του «Πενταγώνου» με τον φερόμενο ως μεσάζοντα, Βασίλη Παπαδόπουλο, τρεις μήνες αργότερα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης – την επομένη της ειδοποίησης από την ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ ότι οι Σαουδάραβες δεν αναγνωρίζουν την ανάμειξη του επιχειρηματία στη διαδικασία πώλησης.

«Η ολοκλήρωση της συμφωνίας καθίσταται επισφαλής»

Ανάμεσα στα απόρρητα έγγραφα, εξάλλου, που επιχειρούσε να μπλοκάρει η κυβέρνηση, βρίσκεται και το ενημερωτικό του πρεσβευτή Πολυχρονίου που προειδοποιεί με κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για την πώληση του πολεμικού υλικού, λόγω της παρουσίας του μεσολαβητή από το Κιλκίς.

Στις 24 Αυγούστου 2017, ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Ριάντ ενημερώνει πως στην Αθήνα θα αφιχθεί κλιμάκιο σαουδαράβων αξιωματούχων που είναι εξουσιοδοτημένοι για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κίνδυνο – όπως επισημαίνεται στο έγγραφο – να τιναχθεί αυτή στον αέρα, εάν δεν διευκολυνθούν τα εν λόγω στελέχη.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η πρεσβεία «άδειασε» τον μεσάζοντα Παπαδόπουλο, ενώ τονίζεται επιπλέον πως οι Σαουδάραβες επιθυμούσαν διακρατική συμφωνία («G to G»), δίχως μεσάζοντες. Μολαταύτα, η επίσημη απάντηση της κυβερνητικής πλευράς ήταν ότι η συμφωνία έχει ήδη ολοκληρωθεί από «εξουσιοδοτημένο», κατά την ίδια, εκπρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας: τον μεσάζοντα Παπαδόπουλο.

Προαναγγελία νέων αποκαλύψεων

Εν τω μεταξύ, νέα συνέχεια στις αποκαλύψεις για την υπόθεση της πώλησης των πυρομαχικών στη ΣαουδικήΑραβία προανήγγειλε σήμερα μέσω του ΣΚΑΙ, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Όπως είπε, απετράπη η κομπίνα που είχε στηθεί να πωληθούν στη μαύρη αγορά 200.000 βλήματα με κέρδος 150 εκατομμύρια ευρώ, καθώς η Σαουδική Αραβία είχε συμφωνήσει να πάρει 100.000 βλήματα για 66 εκατομμύρια ευρώ.

«Αφού πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη, στη συνέχεια έβαλαν τον Φίλη και τον Σκουρλέτη να θέτουν το ανθρωπιστικό θέμα της Υεμένης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεγκέρογλου.

Αναφερόμενος στα έγγραφα που παρέδωσε χθες στον πρόεδρο της Βουλής η Φώφη Γεννηματά και δημοσιεύονται σήμερα στα «ΝΕΑ», είπε ότι είναι χαμηλότερης διαβάθμισης από αυτά που διάβασε χθες ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

in.gr – (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )