Εκ των υστέρων μέτρα για τους πλειστηριασμούς ψάχνουν στην κυβέρνηση

Αθήνα.- Ενθυμούμενος, προσφανώς, τη ρήση Λαζόπουλου, με την οποία ολοκλήρωσε τον περσινό κύκλο του “αϊ τσαντίρι news”, “τους πήρατε τα σπίτια, τελειώσατε”, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, ζητά, εκ των υστέρων, μέτρα για την προστασία των λαϊκών νοικοκυριών από τους πλειστηριασμούς.  Σχετική δήλωση έκανε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη.

“Σήμερα, είπε, ξεκινούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων μεγάλης αξίας στρατηγικών κακοπληρωτών, αλλά χρειάζεται να πάρουμε νομικά μέτρα –νομοθετικές προϋποθέσεις που χρειάζονται – ώστε να μην πάρει η μπάλα τον κόσμο της λαϊκής κατοικίας. Χρειάζεται μια δέσμη μέτρων. Πρώτον, επέκταση της προστασίας των ακινήτων μέχρι 140.000 ευρώ αντικειμενική αξία, που σήμερα τελειώνει στις 31/12 του τρέχοντος έτους. Αυτά τα δίνουν σε funds και φτιάχνονται ελκυστικά πακέτα για funds ακόμη και με δάνεια ενήμερα. Αυτό είναι λάθος. Δεύτερον, λέει η κυβέρνηση ότι υπάρχει μια συμφωνία κυρίων με τις τράπεζες να μην βγουν σε πλειστηριασμό τα ακίνητα . Αυτό πρέπει να νομοθετηθεί. Διότι δεν υπάρχουν κύριοι όταν έχουμε συμφέροντα μπροστά μας. Τρίτον, είναι το θέμα της εμπορικής και της αντικειμενικής αξίας. Τα ακίνητα βγαίνουν σε πλειστηριασμό με τις εμπορικές αξίες. Ποιος μηχανισμός τις καθορίζει αυτές;” τόνισε ο κ. Φίλης.

Παράλληλα, διερωτήθηκε “γιατί να μην μπορεί να έχει δικαίωμα προτίμησης ο δανειολήπτης στο τέλος του πλειστηριασμού; Μου βγάζεις το σπίτι στον πλειστηριασμό; Θέλω το σπίτι να το πάρω εγώ. Γιατί ο αδελφός μου και ο ξάδελφός μου, μού δίνουν χρήματα να το πάρω, να τελειώνω, σε μια τιμή. Αυτά τα θέματα είναι σοβαρά και είναι μπροστά μας” είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

“Νομίζω ότι η πραγματικότητα θα αναγκάσει και την κυβέρνηση, που προφανώς έχει αντιδράσεις από τους δανειστές, οι οποίοι είναι με τις τράπεζες, να πάρει κάποια μέτρα. Πάντως δεν μπορούμε όλα να τα αφήσουμε στο μιλητό, σε συμφωνία κυρίων”, πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

Με στοθιχεία από enikos.gr

Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

«Αν κάποιοι είχαν φιλότιμο έπρεπε να παραιτηθούν» σχολιάζει, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων αναφερόμενη στους πλειστηριασμούς και επισημαίνει πως «παρά τις κραυγές υπεράσπισης των δανειοληπτών, τις διαβεβαιώσεις ότι κανένα σπίτι στο χέρι τραπεζίτη, φθάσαμε τελικά στην αποφράδα ημέρα των πλειστηριασμών και το έγκλημα κατά του ελληνικού λαού αρχίζει, πλέον, να διαπράττεται».

Η Ένωση Κεντρώων, συμπληρώνει η ανακοίνωση, «δηλώνει δημόσια ότι το πρώτο σπίτι όλων των οικογενειών και το δεύτερο σπίτι των οικογενειών με παιδιά θα προστατευτούν οπωσδήποτε και θα παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη όσοι προσφέρουν τις περιουσίες των πολιτών βορά στα σαρκοφάγα θηρία των Funds».

in.gr