Η ελληνική Προεδρία δεν έστειλε ακόμα πρόσκληση στον Ερντογάν

Αθήνα.- Μπορεί η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα να θεωρείται πλέον δεδομένη, ωστόσο, ακόμα και σήμερα, η ελληνική Προεδρία της Δημοκρατίας δεν έχει στείλει την επίσημη πρόσκληση. Ο λόγος; Το γεγονός ότι απομένει να ρυθμιστούν μια σειρά από κρίσιμα θέματα, που άπτονται της επίσκεψης, όπως, για παράδειγμα, το αν ο κ. Ερντογάν θα επισκεφθεί τη Θράκη, όπως θέλει η τουρκική πλευρά ή όχι.

Τη σχετική διαπραγμάτευση, σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, κάνει το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού. Μόλις κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες, τότε θα ανάψει το πράσινο φως στην προεδρεία και θα σταλεί η επίσημη πρόσκληση.

Το πιθανότερο πάντως είναι πως όλα είναι θέμα ωρών, για να διευθετηθούν. Κι έτσι οριστικά στις 7 και 8 Δεκεμβρίου θα ταξιδέψει ο Τούρκος πρόεδρος στην Αθήνα, όπως, άλλωστε, ανακοίνωσε ήδη ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Χακάν Τσαβούσογλου. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν θα γίνει έτσι ο πρώτος πρόεδρος που θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη τα τελευταία 65 χρόνια, μετά τον Τζελάλ Μπαγιάρ.

Το ταξίδι Έρντογαν στην Αθήνα είχε κλειδώσει μετά τη συνάντησή του στην Άγκυρα με τον Νίκο Κοτζιά στα τέλη Οκτωβρίου. Κατά τη συνάντησή τους, ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να είχε εκφράσει την επιθυμία του να επισκεφθεί την Αθήνα άμεσα, ει δυνατόν πριν από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, το οποίο θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη το Φεβρουάριο (σ.σ.: το προηγούμενο διεξήχθη το Μάρτιο του 2016 στη Σμύρνη).

Κοινό μυστικό αποτελεί, άλλωστε, πως η Άγκυρα επιθυμεί διά μέσου της Ελλάδας και της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου να σπάσει τον πάγο με τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, καθώς τόσο οι ευρωτουρκικές όσο και οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κάκιστο σημείο.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης θα γίνει γνωστό τις επόμενες ημέρες, ωστόσο βάσει πρωτοκόλλου είναι δεδομένο ότι θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό.

Το σενάριο της επίσκεψής του στη Θράκη θεωρείται εξαιρετικά πιθανό αυτή τη στιγμή. Τούτο είχε πράξει και ο προπομπός του, δηλαδή ο κ. Τσαβούσογλου, με τη μετάβασή του στη Θράκη να προκαλεί τριβές και την παρασκηνιακή αιτία για την οποία ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε να τον συναντήσει, όπως ήταν προγραμματισμένο αρχικά, και τον παρέπεμψε στον αντιπρόεδρο, Γιάννη Δραγασάκη.

Δύο από τα βασικά και αλληλένδετα σημεία των συνομιλιών θα είναι το προσφυγικό και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Πάγια θέση της ελληνικής πλευράς παραμένει η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Παράλληλα, η τήρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό ανάμεσα σε Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται κομβικής σημασίας για την Ελλάδα, ενώ συνδέεται και με τα θέματα της ασφάλειας και της τρομοκρατίας που ενδιαφέρουν εκατέρωθεν.

Για το Κυπριακό, οι συζητήσεις των δύο πλευρών θα είναι μεν εξαιρετικά σημαντικές, αλλά στην ουσία θα είναι διερευνητικές, δεδομένου ότι το πρώτο δίμηνο του 2018 διαδοχικά θα στηθούν κάλπες στα Κατεχόμενα και η Κύπρος θα εκλέξει πρόεδρο. Συνεπώς, οι απευθείας συνομιλίες δεν πρόκειται να επανεκκινήσουν νωρίτερα από το Μάρτιο.

Αντίστοιχα, για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει επιτακτικά το ζήτημα στη βάση της καλής γειτονίας, αλλά και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Στον τομέα της οικονομίας, η Άγκυρα εσχάτως επιδεικνύει ενδιαφέρον για τον τομέα των μεταφορών και συγκεκριμένα της σύνδεσης Σμύρνης-Θεσσαλονίκης, αλλά και της σιδηροδρομικής Εγνατίας που θα συνδέει τη Βουλγαρία με τη Βόρεια Ελλάδα.

Στις συνομιλίες, ωστόσο, υπάρχουν και «αγκάθια». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των οκτώ επίδοξων πραξικοπηματιών που συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη, για τους οποίους η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να πιέζει την Αθήνα για την έκδοσή τους, παρά τις αμετάκλητες αρνητικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης, και θα δεχθεί προς τούτο τις οχλήσεις Έρντογαν.

in.gr/

(Φωτογραφία:  Reuters )