Επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης προβλέπει το 60% των πολιτών

Αθήνα.– Ενδεικτική της ψυχολογίας των Ελλήνων καταναλωτών είναι η έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Νοέμβριο με τα στοιχεία να καταδεικνύουν ότι παρά το γεγονός ότι τον τελευταίο μήνα ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος παρέμεινε αμετάβλητος, η πλειοψηφία των νοικοκυριών σε ένα ποσοστό 60% αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης.

«Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες επιδεινώνονται ελαφρώς τον Νοέμβριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -46 (από -44) μονάδες. Το 60% (από 58%) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 2% (από 5%) προβλέπει και πάλι μικρή βελτίωση», αναφέρει συγκεκριμένα στην έρευνά του το ΙΟΒΕ.

Όπως προκύπτει επίσης, τον Νοέμβριο τα νοικοκυριά που δηλώνουν ότι μόλις τα βγάζουν πέρα αυξήθηκαν από 60% που ήταν τον Οκτώβριο σε 65%.

Χειροτερεύει η πρόθεση για αποταμίευση

Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις και για τις αποταμιεύσεις με το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι αποταμιεύει να μειώνεται στο 9% (από 12%) του συνόλου. Το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι αντλεί χρήματα από τις αποταμιεύσεις έχει παραμείνει στο 13%.

«Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες επιδεινώνεται και τον Νοέμβριο και διαμορφώνεται στις -79,5 (από -78,6) μονάδες. Το 92% (από 89%) των νοικοκυριών δεν θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 8% (από 10%) τη θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανή», αναφέρει σχετικά με την αποταμίευση το ΙΟΒΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι έχει χρεωθεί περιορίζεται στο 13% (από 15%).

Στοιχεία από huffingtonpost.gr