Μητσοτάκης: Βουλιάζει στα ψέματα η Ελλάδα

Θεσσαλονίκη.- Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο προσυνέδριο του κόμματος που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας πως η Ελλάδα, με ολοένα και μεγαλύτερη ταχύτητα, αποκλίνει αντί να συγκλίνει με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, και αντί να προοδεύει βουλιάζει σε ένα τέλμα ψέματος και αναξιοπιστίας».

Αναφερόμενος στο θέμα των πλειστηριασμών ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική εξαπάτηση, σημειώνοντας ότι δεν άρχισε τους πλειστηριασμούς από τα ακριβά ακίνητα, τις βίλες και τους επιχειρηματίες που χρεοκόπησαν και έβγαλαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό.

«Να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί από τα ακριβά ακίνητα
“Από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” πήγαμε στο “οι πλειστηριασμοί είναι ευλογία”. Η μεγαλύτερη ίσως ένδειξη πολιτικής εξαπάτησης μίας κυβέρνησης η οποία ανέβηκε στην εξουσία με το ψέμα και το λαϊκισμό και βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με όλες τις υποσχέσεις που έχει δώσει στους πολίτες», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Θεωρώ αδιανόητο σήμερα να μην προχωρούν οι πλειστηριασμοί πρώτα από αυτούς που έχουν τα πιο ακριβά ακίνητα. Από τις βίλες, από τους επιχειρηματίες οι οποίοι χρεοκόπησαν και έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Να ξεκινήσουμε με αυτούς τους πλειστηριασμούς πριν ασχοληθούμε με τους πλειστηριασμούς των σπιτιών του φτωχού κόσμου. Και αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης να το διασφαλίσει».

Το «σκάνδαλο Τσίπρα-Καμμένου» θα διερευνηθεί μέχρι τέλους

Σχετικά με τη συμφωνία πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παρατήρησε ότι είναι «δύο τα σκάνδαλα». Το ένα, όπως εξήγησε, είναι αυτό καθ’ αυτό το σκάνδαλο και το δεύτερο η επιχείρηση της κυβέρνησης να το “συγκαλύψει”, λέγοντας ότι δεν ξέρει ποιο από τα δύο είναι μεγαλύτερο».

Δεσμεύτηκε ότι «το σκάνδαλο θα διερευνηθεί μέχρι τέλους από τη Βουλή» και αν υπάρξει συγκάλυψη από τη σημερινή Βουλή, στην επόμενη που η Ν.Δ. θα έχει την πλειοψηφία, θα γίνει η διερεύνηση όλων των ευθυνών όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τον νέο πατριωτισμό, λέγοντας πως «είναι ο πατριωτισμός της αλήθειας και της ευθύνης. Είναι ο πατριωτισμός εκείνος ο οποίος βρίσκεται απέναντι στους πατριδοκάπηλους, στους λαϊκιστές και στους υποστηρικτές του ανέξοδου εθνικισμού».

Η Ελλάδα οφείλει να φυλάττει τα σύνορα της

Σχετικά με τα θέματα της Ευρώπης ο πρόεδρος της Ν.Δ τόνισε ότι η ατζέντα της συζήτησης δεν περιορίζεται μόνο στα ζητήματα της Ευρωζώνης και έκανε ειδική αναφορά στο προσφυγικό, σημειώνοντας: «Η Ελλάδα είναι εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης και οφείλει να φυλάττει τα σύνορά της με αποτελεσματικότητα για να μην βρίσκεται στην εξαιρετικά δυσάρεστη και άχαρη θέση στην οποία βρέθηκα και εγώ προσωπικά πηγαίνοντας στο Στρασβούργο πριν από 10 μέρες, έχοντας προσγειωθεί στη Φρανκφούρτη, να αναγκάζομαι να υποστώ ως Ευρωπαίος πολίτης, μέλος χώρας Σένγκεν, έλεγχο διαβατηρίων επί Γερμανικού εδάφους. Η Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει ως μία ενιαία αγορά ελεύθερης διακίνησης προσώπων μόνο από τη στιγμή που θωρακίσει τα εξωτερικά της σύνορα. Αυτό είναι ευθύνη της Ελλάδος, αλλά και ταυτόχρονα και ευθύνη της Ευρώπης».

«Ισχυρή Ελλάδα σε μία ισχυρή Ευρώπη»

Η κεντρική γραμμή της ΝΔ είναι «ισχυρή Ελλάδα σε μία ισχυρή Ευρώπη», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα, όμως, εκτός από μία ισχυρή Ελλάδα σε μία ισχυρή Ευρώπη, θέλουμε και μία Ελλάδα η οποία να είναι μία ισχυρή περιφερειακή δύναμη. Η Ελλάδα πριν από 10 – 15 χρόνια ήταν αναμφισβήτητα η ισχυρότερη χώρα στα Βαλκάνια. Ήταν η χώρα η οποία έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο στις γεωπολιτικές, αλλά και στις οικονομικές εξελίξεις».

Στο σημείο αυτό τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να ξαναβρεί το ρόλο της ως περιφερειακή δύναμη στα Βαλκάνια και να ασκήσει μία ενεργή και αποτελεσματική βαλκανική πολιτική, η οποία θα περνά μέσα και από την επίλυση των όποιων διμερών θεμάτων έχουμε, πάντα, όμως, με απόλυτη προσήλωση στις εθνικές γραμμές, όπως αυτές καθορίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Αυτή η πολιτική είπε μπορεί να ενισχύσει συνολικά τον περιφερειακό ρόλο της χώρας και αναφέρθηκε στην πολιτική σύσφιξης σχέσεων με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, λέγοντας ότι «φέρνει τη σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας».

Η επίσκεψη Ερντογάν

Σχετικά με την Τουρκία και την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε: «Η πολιτική μας απέναντι στην Τουρκία πρέπει να είναι μία πολιτική η οποία ξεκινά με τη βασική παραδοχή, ότι θέλουμε καλές σχέσεις γειτονίας με τη γείτονα χώρα, με απόλυτο σεβασμό όμως πάντα στις διεθνείς συνθήκες, στο διεθνές δίκαιο και στους άγραφους κανόνες των σχέσεων καλής γειτονίας, όπως αυτοί επιβάλλονται όχι μόνο από το διεθνές δίκαιο, αλλά από το πώς συμπεριφέρεται ένας γείτονας σε έναν άλλο γείτονα».

«Και μέσα από αυτό το πρίσμα θέλω και εγώ με τη σειρά μου να καλωσορίσω την επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στην πατρίδα μας εντός της επομένης εβδομάδος. Είναι σημαντικό και εύχομαι πραγματικά η επίσκεψη αυτή να παράγει και ορισμένα ουσιαστικά αποτελέσματα, στη βελτίωση τουλάχιστον του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών. Και να μη γίνει μόνο για επικοινωνιακούς λόγους» συμπλήρωσε.

Νέα αμυντική λογική

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για μια νέα αμυντική λογική και υπογράμμισε:

– Η χώρα μας εξακολουθεί να ξοδεύει άνω του 2% του Α.Ε.Π. της σε αμυντικούς εξοπλισμούς, όμως αυτά τα οποία ξοδεύει είναι 40% λιγότερα από αυτά τα οποία ξόδευε πριν την κρίση και θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι χρειαζόμαστε μία επικαιροποίηση της ισχύουσας, στην ουσία εδώ και αρκετά χρόνια, πολιτική εθνικής άμυνας και ασφάλειας, η οποία θα οδηγήσει και σε μία στρατηγική αμυντική αναθεώρηση, όχι μόνο ως προς το δόγμα που διέπει τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και ως προς τον τρόπο με τον οποίον αυτές λειτουργούν. Με άλλα λόγια, είναι πιθανό και οι Ένοπλές Δυνάμεις, να πρέπει να γίνουν μικρότερες, καλύτερες και πιο αποτελεσματικές. Στο πλαίσιο αυτό προφανώς θα πρέπει να διερευνήσουμε, όχι μόνο τις δυνατότητες διεύρυνσης των Ευρωπαϊκών συμμαχιών μας, αλλά και άλλες συμμαχίες και στρατηγικές συμφωνίες, οι οποίες θα είναι προς όφελός μας.

– Έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα υπογράφοντας μακροχρόνιες συμφωνίες, έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τα εθνικά μας συμφέροντα. Όπως έχουμε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε και την τραυματισμένη αμυντική βιομηχανία, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε συμπαραγωγές σε καινούργια οπλικά συστήματα και έτσι η Ελλάδα να μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.

– Πρέπει οι Ένοπλες Δυνάμεις να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά καινούργιες ασύμμετρες, τις λεγόμενες ασύμμετρες απειλές, τον κίνδυνο της τρομοκρατίας και τον κίνδυνο των κυβερνοεπιθέσεων και ολοένα και περισσότερο οι πόλεμοι δεν θα διεξάγονται με φρεγάτες και με κανόνες και με στρατιώτες αλλά θα διεξάγονται στον κυβερνοχώρο και εκεί οι δυνατότητες της χώρας μας χρειάζονται ουσιαστική αναβάθμιση.

– Πρέπει να επανεξετάσουμε και την ίδια τη στρατιωτική θητεία, όχι τόσο ως προς τη διάρκειά της αλλά κυρίως ως προς τις δεξιότητες τις οποίες αποκτούν ή μάλλον σήμερα δεν αποκτούν τα νέα παιδιά τα οποία υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία. Θέλουμε να δούμε μια στρατιωτική θητεία στην οποία τα νέα παιδιά θα μπορούν να αποκτούν δεξιότητες και πιστοποίηση η οποία θα μπορεί να τους είναι χρήσιμη και στη συνέχεια της ζωής τους ώστε να μην βλέπουν τη στρατιωτική θητεία μόνο ως μια υποχρέωση, ως μια αγγαρεία που δεν τους προσφέρει απολύτως τίποτα στο δικό τους το βιογραφικό.

«Δεν μας αξίζει αυτή η κυβέρνηση»

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε απέναντι στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ότι «οι δικαστικές αποφάσεις που αφορούν τα αναδρομικά τους, όταν θα υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα, θα τηρηθούν στο ακέραιο από τη Νέα Δημοκρατία».

«Δεν μας αξίζει αυτή η κυβέρνηση. Και χρέος της Νέας Δημοκρατίας είναι να τολμήσει να κάνει όλες εκείνες τις αλλαγές που χρειάζεται ώστε η Ελλάδα μας και πάλι να σταθεί ψηλά, να σταθεί υπερήφανα εκεί ακριβώς που της αξίζει. Όχι ουραγός των ευρωπαϊκών εξελίξεων, όχι επαίτης για ευρωπαϊκή βοήθεια αλλά μια χώρα δυνατή, μια χώρα υπερήφανη, μια χώρα με αυτοπεποίθηση, μια χώρα η οποία μαθαίνει από την ιστορία της», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης έκανε προσωπικές αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Κώστα Καραμανλή. Ο τελευταίος έδωσε το «παρών» στο προσυνέδριο, χειροκροτήθηκε θερμά από τους συμμετέχοντες και κάθισε δίπλα από τον κ. Μητσοτάκη.

Για τον ιδρυτή της Ν.Δ είπε ότι κόντρα στα ρεύματα της κοινής γνώμης έβαλε την Ελλάδα στην τότε ΕΟΚ.
Για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη τόνισε ότι έδωσε τη δική του διάσταση στον πατριωτισμό, υπέγραψε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ που άνοιξε το δρόμο για την είσοδο στο ευρώ και κόντρα στα ρεύματα της κοινής γνώμης δούλεψε με θάρρος για την ελληνοτουρκική προσέγγιση.

Για τον Κώστα Καραμανλή επισήμανε ότι ήταν αυτός που με θάρρος στο Βουκουρέστι (στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ) οριοθέτησε την εθνική γραμμή της χώρας στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

in.gr