Ελληνο-κινεζική συνεργασία στον τομέα της Δικαιοσύνης

Οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, Ελλάδος και Κίνας «βρίσκονται σε δρόμο ομαλότητας», τόνισε ο επικεφαλής υψηλόβαθμου αντιπροσωπείας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Xu Lingyi κατά την επίσκεψή του στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.

Παράλληλα, κατά την συνάντηση συμφωνήθηκε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των εισαγγελικών αρχών Ελλάδας και Κίνας.

Ο επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας, Xu Lingyi είναι αναπληρωτής γραμματέας της κεντρικής επιτροπής επιθεώρησης πειθαρχίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Κινέζος αξιωματούχος βρίσκεται επίσημα στην Αθήνα από τις 2 έως τις 5 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο διμερών επαφών επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και ανταλλαγής απόψεων κυρίως για ζητήματα καταπολέμησης της διαφθοράς. Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Κοντονή, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συμφωνήθηκε η υλοποίηση μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ των εισαγγελικών αρχών Ελλάδας και Κίνας.

Παράλληλα, ο κ. Κοντονής ενημέρωσε τον Κινέζο αξιωματούχο για την προτεραιότητα που δίνει η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στα ζητήματα καταπολέμησης της διαφθοράς.

Από την πλευρά του ο Xu Lingyi ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό για τις χρήσιμες όπως είπε συμβουλές του, τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών «βρίσκονται σε δρόμο ομαλότητας», ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και με αριθμούς σε υποθέσεις πάταξης διαφθοράς της χώρας του.

Ο ανώτατος αξιωματούχος αναφέρθηκε και στα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν για τις δύο χώρες από το επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε ισχύ.

Τον Xu Lingyi συνόδευαν, μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα Zou Xiaoli, ο γενικός διευθυντής στο 9ο τμήμα επιθεώρησης και εποπτείας πειθαρχίας CCDI/Υπουργείο εποπτείας (MOS), Chen Zhangyong, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του τμήματος διεθνούς συνεργασίας Cai Weiκαιο και ο ανώτερος επιθεωρητής του 11ου τμήματος για την πειθαρχία και την εποπτεία Xia Xiaodong.

Από την Ελληνική πλευρά παρέστησαν, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η επικεφαλής της εισαγγελίας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, η οικονομική εισαγγελέας Μαριάννα Ψαρουδάκη, ο γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπασπύρου και η γενική διευθύντρια του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαίρη Αρβανίτη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ