Μια “διαφορετική” 28η Οκτωβρίου 1940 στη Βουδαπέστη

Panhellenic Post: Μια καθυστερημένη, αλλά και διαφορετική από ό,τι μέχρι σήμερα γνωρίζαμε αναφορά εκδηλώσεων για την Επέτειο του ΟΧΙ και την 28η Οκτωβρίου 1940 (που, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την τύχη και την εξέλιξη της Ομογένειας στην Αμερική, αλλά και αλλού, κυριολεκτικά με τα όσα επακολουθήσαν πολεμικά κατορθώματα των Ελλήνων στο μέτωπο, την αποθέωσαν και την ανέβασαν στην εκτίμηση των γηγενών κατοίκων και ηγετών από τις εσχατιές της περιφρόνησης με την οποία μέχρι τότε την αντιμετώπιζαν, στο απόγειο της δόξας) λάβαμε και δημοσιεύουμε, από τον κ. Βασίλειο Σταματόπουλο, Γραμματέα του «Ελληνικού Κυπριακού Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας, της υπό Ελλήνων ιδρυθείσης «Ορθοδόξου Ουγγρικής Εκκλησιαστικής Κοινότητας Βουδαπέστης» και του Διαπολιτισμικού «Μακεδονικού Συλλόγου Βουδαπέστης».

Την παραθέτουμε χωρίς δικό μας σχολιασμό.

Βουδαπέστη.- Γράφω αυτό το δελτίο μετά από πολύ καιρό για να μην είμαι φορτωμένος από αυτά τα απαράδεκτα που άκουσα στην γιορτή από τα παιδιά του σχολείου σε αντίθεση με την ενωτική συμφιλιωτική ομιλία του αντιπροέδρου Σπύρου Αγκάρντι.

Βρισκόμενος στην Βουδαπέστη παρευρέθηκα σε όλες τις εκδηλώσεις για την28η Οκτωβρίου 1940.

1.- Στις 25 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 18.00 πραγματοποιήθηκε στην Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Eötvös Loránt διάλεξη στην Ελληνική γλώσσα από την ιστορικό Eszter Bakonyi με θέμα: Η παρουσία και δράση της οικογένειας Σίνα στην Ουγγαρία.

Η διάλεξη έγινε στα πλαίσια της επισκέψεως του Συλλόγου Βλατσιωτών του Νομού Λαρίσης.

Δυστυχώς στην εκδήλωση παρευρέθηκε μόνο ο Έλληνας Πρέσβης, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης της Ουγγαρίας Σπύρος Αγκάρντι, ο πρώην Δήμαρχος του Μπελογιάννη Κώστας Ριζογιάννης , ο πρόεδρος του Ελληνικού Κυπριακού Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας Βασίλης Σταματόπουλος , ο Θεόδωρος Σκεύης, ο διοργανωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κώστας Νάκος μαζί με τους Ούγγρους συναδέλφους του και ο Σύλλογος Βλατσιωτών με επικεφαλή τον πρόεδρο κ. Βασβατέκη. Κανένας άλλος από την ελληνική ομογένεια παραβρέθηκε.

Από τη Θεία Λειτουργία

2.- Στις 28 Οκτωβρίου στις 9.00 άρχισε η θεία λειτουργία, στον καινούργιο χώρο που παραχωρήθηκε από την Ουγγρική Κυβέρνηση στο μέγαρο των 14.000 τετραγωνικών μέτρων στην οδό Μουσείου, από τον Μητροπολίτη Αυστρίας Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιο με την βοήθεια όλου του κλήρου της Εξαρχίας.

Στην Θεία λειτουργία παρευρέθηκαν περίπου 15 άνθρωποι και μεταξύ αυτών ο Πρόξενος της Ελλάδος Λουκάς Τσώκος , ο πρέσβης της Κύπρου Παναγιώτης Παπαδόπουλος , ο πρόεδρος της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Ουγγαρίας Γεώργιος Κουκουμτζής, ο τέως Δήμαρχος του Μπελογιάννη Κώστας Ριζογιάννης και ο πρόεδρος του Ελληνικού Κυπριακού Ουγγρικού Φιλίας Βασίλης Σταματόπουλος. Επίσης την αίθουσα γέμισε ένα χορευτικό γκρουπ από την Θεσσαλονίκη.

3.-Στις 11.00 άρχισε η Δοξολογία για την ιστορική επέτειο του ΟΧΙ όπου προσήλθε και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής μειονότητας στο κοινοβούλιο Κοράνης. Στο τέλος της Δοξολογίας ο Πρόξενος διάβασε τον χαιρετισμό του Υφυπουργού Εξωτερικών του Απόδημου Ελληνισμού. Επίσης ο Μητροπολίτης απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους έκανε σοβαρές παρατηρήσεις , για την απουσία των Ελλήνων της Ομογένειας στην Βουδαπέστη οι οποίοι αγνοούν την θεία λειτουργία που γίνετε κάθε Κυριακή στο κτήριο αυτό με Έλληνα ιερέα όπως του ζήτησαν και δεν προσέρχονται παρά μόνο 9-10 προσκυνητές. Αναρωτήθηκε ο Μητροπολίτης μήπως ο Ελληνισμός δεν θέλει την πραγματοποίηση της θείας λειτουργίας, παρόλο που του ζητούσαν ιερέα να κάνει την λειτουργία στα Ελληνικά και να πραγματοποιείται σε ένα καλαίσθητο χώρο, τα οποία και πραγματοποίησε.

Εκείνη την στιγμή θυμήθηκα όταν στην δοξολογία της 25ης Μαρτίου του 2009 και 2010 την ίδια περίπου ομιλία είχε κάνει και ο Μακαριστός Μητροπολίτης Μιχαήλ αναφερόμενος και αυτός στην απουσία της Ελληνικής Ομογένειας αλλά και του Σχολείου.

4.- Την ίδια μέρα ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Ελληνισμού από πολλούς φορείς και από μία μικρή τετραμελή αντιπροσωπεία του σχολείου. Ο μόνιμος απών από αυτή την εκδήλωση ήταν ο εκπρόσωπος της Ελληνικής μειονότητας στο κοινοβούλιο Κοράνης. Δεν καταλαβαίνω τι εκπροσώπηση είναι αυτή του Ελληνισμού, μήπως αυτή είναι η Εκπροσώπηση του ΚΚΕ.

5.-Επίσης ακολούθησε και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Νικολάου Δούμπα όπου έγινε και επιμνημόσυνη δέηση. Και εδώ πάλι δεν συμμετείχε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής μειονότητας στο κοινοβούλιο.

6.- Το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκε γιορτή στον Οίκο του Ελληνισμού για το Ιστορικό ΟΧΙ του πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά και του Ελληνικού Λαού. Πράγματι ήταν μία πολύ καλή οργάνωση με μία άριστη ομιλία του Σπύρου Αγκάρντι.

Η απαράδεκτη παρουσίαση έγινε μόνο από τους μαθητές του σχολείου με τα πολιτικά κείμενα που έδωσαν να διαβάσουν τα μικρά παιδιά, με τα οποία δηλητηριάζουν τις ψυχές των ακόμα και σήμερα σπέρνουν τον διχασμό και το μίσος μεταξύ των Ελλήνων της Μητέρας Πατρίδος και των ελλήνων της Βουδαπέστης.

Δυστυχώς η Διευθύντρια εάν δεν ξέρει την ιστορία του ΟΧΙ καλλίτερα να παραιτηθεί διότι διαμορφώνει τις ψυχές των παιδιών με το μίσος. Από ότι έμαθα πατέρας παιδιού του δημοτικού απαγόρευσε στο παιδί του να συμμετέχει και να διαβάσει τόσο διχαστικά κείμενα.

Γνωρίζουν οι Έλληνες της Βουδαπέστης τι έγραφε ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ στην έκδοσή του της 28ης Οκτωβρίου 1940. Καλούσε τους Έλληνες να μην συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο καθόσον ο πατερούλης ΣΤΑΛΙΝ είχε υπογράψει με τον ΧΙΤΛΕΡ σύμφωνο μη επιθέσεως. Αυτά η δασκάλα που είχε την επιμέλεια των παιδειών τα ξέρει , τι είχε πει στα παιδιά ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΧΙ ;;;;;;;

Υπάρχουν χιλιάδες τραγούδια και ποιήματα για αυτήν την ιστορική μέρα όπως :

«28 Οκτωβρίου 1940 – στρατιώτης» Σοφία Βέμπο

Γεώργιος Κατσαρός και Μαρινέλλα έχουν να δείξουν ένα υπέρηχο Δίσκο για το έπος του 1940

Οι Λογοτέχνες για το Έπος του 1940 έχουν γράψει χιλιάδες ποιήματα μεταξύ αυτών:

Νικηφόρος Βρεττάκος, «Μάνα και γιός 1940»

Γιάννης Ρίτσος «Ελλάδα Οχτώβρης 1940»

Γιώργης Κοτζιούλας «28Οκτωβρίου»

Σωτήρης Σκίπτης «28 Οκτωβρίου»

Χάρης Σακκελλαρίου «28Οκτωβρίου»

Γιάννης Π. Τζήκας «Οχτώβρης 1940»

Ηλίας Σιμόπουλος «Ελλάδα 1940»

Οδυσσέας Ελύτης « Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας»

Σαράντος Παυλέας «Οι χιονισμένοι Στρατιώτες»

Νικηφόρος Βρεττάκος « Ο Στρατιώτης»

Ερμιόνη Γεωργιάδου Παιδικά ποιήματα για την 28η Οκτωβρίου 1940

Και χιλιάδες άλλα πολλά από χιλιάδες ποιητές!

Όλες οι ομιλίες των παιδειών ήταν απαράδεχτες δεν μιλούσαν για την Εθνική γιορτή αλλά αναφέρονταν στον Εμφύλιο ο οποίος μας οδήγησε στον Εθνικό Διχασμό

Ξέρω ότι οι Κουμουνιστές δεν μπορούν να γιορτάσουν το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΧΙ γιατί δεν τους αφήνει η ιδεολογία τους η οποία πρόδωσε τον ιστορικό νικηφόρο αγώνα στα Βουνά της Αλβανίας εναντίον του Φασισμού.

Το φαντάζεστε εάν υπήρχε εκπρόσωπος της Ουγγρικής κυβέρνησης και άκουγε τον διχαστικό λόγο των παιδειών για τον καλό κουμουνιστή τι θα έκανε;;;;;;;;;;;;;;;;;

Βουδαπέστη

2017-12-2

Βασίλειος Σταματόπουλος