O Πορτογάλος Μάριο Σεντένο αναδείχθηκε νέος πρόεδρος του Eurogroup

Βρυξέλλες.- O Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, Μάριο Σεντένο αναδείχθηκε νέος πρόεδρος του Eurogroup για τα επόμενα 2,5 χρόνια, μετά από τρεις γύρους ψηφοφορίας, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι αποτελούσε το φαβορί.

Υποψήφιοι για την θέση ήταν ακόμα οι υπουργοί Οικονομικών του Λουξεμβούργου, της Σλοβακίας και της Λετονίας. Στον τελευταίο γύρο της ψηφοφορίας αναμετρήθηκαν ο κ. Σεντένο και ο Πιέρ Γκραμένια, από το Λουξεμβούργο.

Ο Μάριο Σεντένο, οικονομολόγος, με σπουδές στο Χάρβαρντ, θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 13 Ιανουαρίου του 2018.

Εξ αρχής την υποστήριξή τους στον Σεντένο εξέφρασαν η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία, αλλά και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον Πορτογάλο ομόλογό του. Επίσης είχε εξασφαλίσει και την υποστήριξη του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η πολύ καλή πορεία της πορταγαλικής οικονομίας υπό την καθοδήγηση του Σεντένο, φαίνεται ότι υπερίσχυσε του επιχειρήματος ότι δεν διαθέτει μακρά πολιτική εμπειρία. Σημειώνεται ότι η Πορτογαλία καταγράφει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας και το δημοσιονομικό της έλλειμμα αναμένεται να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και 40 χρόνια.

Ενδεικτικό της αποτελεσματικότητας του Σεντένο είναι άλλωστε ότι έχει κερδίσει τον τίτλο «Ronaldo» του Eurogroup (σ.σ. κατά τον γνωστό ποδοσφαιριστή) από τον ίδιο τον Β.Σόιμπλε.

Σημαίνοντα ρόλο στην απόφαση των 19 υπουργών για τον ποιον θα ψηφίσουν έπαιξε βεβαίως και η πολιτική ομάδα από την οποία προερχόταν ο κάθε υποψήφιος, αν ήταν από τον Βορρά ή τον Νότο, αλλά και η πίστη του στην συνταγή της λιτότητας (με άλλους αυτό να το θεωρούν προτέρημα και άλλους λόγο για να μην δώσουν την ψήφο τους).