Μετά τα πανηγύρια έρχονται τα δύσκολα για την αξιολόγηση

Αθήνα.- «Μετά τους πανηγυρισμούς και τα καλά λόγια για την γρήγορη και επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στη δουλειά», είπε κυβερνητικός παράγοντας στη HuffPost Greece υποδεχόμενος την έγκριση από το Eurogroup της τεχνικής συμφωνίας με τους Θεσμούς.

Η δήλωση του αξιωματούχου αποκαλύπτει τη στόχευση της κυβέρνησης για τις επόμενες 50 ημέρες έως και την πρώτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το 2018. Σε αυτές τις 50 ημέρες η κυβέρνηση θα πρέπει να επιτύχει τα τρία κρίσιμα χρονικά ορόσημα προκειμένου να επιτευχθεί μετά την τεχνική και η πολιτική συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ενδεικτική του καλού κλίματος το οποίο επικράτησε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν η δήλωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος εξερχόμενος της συνεδρίασης είπε «Συνολικά ήταν μια πολύ καλή συνεδρίαση, πολλή δουλειά απομένει αλλά η Ελλάδα τώρα γυρίζει σελίδα και ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει κοινή αποδοχή πλέον ότι συμβαίνει αυτό» επισήμανε ο Ευ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι αναμένει «μια ακόμα καλύτερη συνεδρίαση στις 22 Ιανουαρίου».

Τα τρία βήματα
Πρώτος σταθμός είναι η ολοκλήρωση της πρώτης ομάδας προαπαιτούμενων έως τις γιορτές. Όπως τόνισε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, τα επόμενα βήματα είναι η εφαρμογή των prior actions. Όπως είπε, ένα μεγάλο μέρος θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα. Ως εκ τούτου τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει να τρέξουν προκειμένου να κλείσουν τις εκκρεμότητες τους και στη συνέχεια να ενημερώσουν τους Θεσμούς για την πορεία των προαπαιτούμενων.

Ήδη στη Βουλή κατατέθηκε χθες η τροπολογία για την αύξηση του απαιτούμενου ποσοστού στα πρωτοβάθμια σωματεία για την κήρυξη απεργίας. Θα ακολουθήσουν και άλλες τροπολογίες, προκειμένου η κυβέρνηση να νομοθετήσει τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές.

Η επόμενη φάση αμέσως μετά τις γιορτές περιλαμβάνει την επισκόπηση από τους δανειστές της πορείας υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων και η κατάθεση πολυνομοσχεδίου με το σύνολο των δεσμεύσεων που έλαβε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης. Αφού το νομοσχέδιο περάσει από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή πριν τις 11 Ιανουαρίου. Τότε θα διεξαχθεί το πρώτο EuroWorking Group της νέας χρονιάς το οποίο θα προετοιμάσει τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Εάν η Αθήνα πάρει από τους τεχνοκράτες τους EuroWorking Group το «πράσινο φως», τότε θα ανοίγει διάπλατα ο δρόμος ώστε να συνταχθεί το κείμενο συμμόρφωσης προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και στο πρώτο Eurogroup του 2018 στις 22 Ιανουαρίου να ληφθεί και η πολιτική απόφαση για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου. Σε εκείνη τη συνεδρίαση αναμένεται να οριστικοποιηθεί και το ύψος της δόσης που θα εκταμιευθεί για την Ελλάδα.

huffingtonpost.gr