Παυλόπουλος προς Ερντογάν: Αδιαπραγμάτευτη η Λωζάννη

Σκληρή απάντηση στις δηλώσεις Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάννης έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η Συνθήκη της Λωζάννης είναι η βάση της φιλίας των δύο χωρών και ως εκ τούτου δεν είναι υπό διαπραγμάτευση, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και κατέληξε: Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε:

«Κύριε πρόεδρε σας καλωσορίζω στην Αθήνα. Σε μια επίσκεψη που πραγματοποιείται 65 χρόνια μετά την προηγούμενη επίσκεψη τούρκου προέδρου το 1952 κι η οποία μπορεί και πρέπει να παραμείνει ιστορική.

»Είναι η ιστορική και για τις σχέσεις των δύο λαών μας και βεβαίως για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή αλλά και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, την οποία εμείς οι έλληνες ευνοούμε γιατί πιστεύουμε ότι είναι προς όφελος του τουρκικού λαού. Η ανάπτυξη του, η οικονομική του ανάπτυξη είναι κάτι το οποίο εξαρτάται εν πολλοίς από την ΕΕ και μπορεί να βοηθήσει.

»Είμαστε εδώ για να σφίξουμε το χέρι και να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας και όχι διχασμού και είμαστε έτοιμοι να γίνουμε η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Είναι αυτονόητο κύριε πρόεδρε ότι για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους που εμείς θέλουμε και για να είναι ιστορική η επίσκεψη αυτή λόγω της ιστορίας της Ελλάδας και λόγω της ιδιότητας ως κράτος μέλος της ΕΕ προϋποθέτει τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του διεθνούς δικαίου όπως επίσης σεβόμαστε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αυτονόητες προϋποθέσεις για τα μέλη της ΕΕ και για κάθε υποψήφιο μέλος.

»Για να μείνω στο διεθνές δίκαιο γυρίζω πίσω, μιας και μιλάμε για ιστορική επίσκεψη, την εποχή που έγινε μια άλλη ιστορική επίσκεψη ήταν η επίσκεψη που οργανώθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Ατατούρκ. Σας θυμίζω ότι έμεινε ιστορική γιατί σεβάστηκε το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η φιλίας μας και δεν είναι άλλο από την Συνθήκη της Λωζάνης. Είναι η βάση που θεμελίωσε τη φιλία μας και πρέπει να τη στη στηρίζει. Για εμάς ως Έλληνες καθορίζει μεταξύ άλλων τα σύνορα της Ελλάδας και τη Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν παρουσιάζει κενά, δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση. Ισχύει ως έχει, καλύπτει απολύτως τα ζητήματα που πρέπει να καλύψει και τονίζει ότι ανάμεσα στα άλλα δεν αφήνει περιθώρια ούτε για γκρίζες ζώνες ούτε για ρυθμίσεις σε θέματα μειονοτήτων. Στην Ελλάδα υπάρχει θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα και τα δικαιώματά της είναι απολύτως σεβαστά».

in.gr

Ερντογάν Στόχος μας μια βιώσιμη λύση στην Κύπρο

Ταγίπ Ερντογάν: Στόχος μας μια βιώσιμη λύση στην Κύπρο. Δεν είναι εύκολο έχουν περάσει 94 χρόνια, έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα σε αυτό. Υψιστη προτεραιότητα των θέμα των ομογενών μας στην Θράκη.

Ταγίπ Ερντογάν: Βέβαια υπάρχουν και ορισμένα προβλήματα σε στρατιωτικά θέματα. Όταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ εμείς σας στηρίξαμε για να γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ.

Ταγίπ Ερντογάν: Στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν οι ιμαμάδες να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους. Πώς μπορούμε να πούμε ότι εκεί εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάννης

Ταγίπ Ερντογάν: Ιστορική μέρα και για τις δύο χώρες. Μεγάλη ευχαρίστηση για μένα που πραγματοποιώ αυτήν την επίσκεψη. Διατυπώσατε κάποιες πραγματικότητες και αλήθειες και ξεκάθαρες το ίδιο θα κάνω εγώ,
Υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες στο θέμα της συνθήκης της Λωζάννης είναι και συμφωνία που υπογράφηκε πριν από 94 χρόνια.