Γ. Πατούλης στην ΡΗΡ: Πολύτιμοι συμπαραστάτες μας είναι οι Έλληνες ομογενείς σε όλο τον κόσμο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Γ. Πατούλη – Πρόεδρου ΚΕΔΕ στον Νίκο Σουτόπουλο (Αποκλειστικά για την PANHELLENIC POST).

Στη συνέντευξή του ο Πρόεδρος των Δημάρχων αναλύει τη θέση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναφέρεται με θερμά λόγια στην ελληνική Ομογένεια η οποία, όπως αναφέρει: “Από τα Ιωάννινα στείλαμε ένα ισχυρό μήνυμα, ότι απαιτείται μια μεγάλη αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ισόρροπης ανάπτυξης σε όλη τη χώρα. Σε αυτή την εθνική προσπάθεια πολύτιμοι συμπαραστάτες μας είναι οι Έλληνες ομογενείς σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι καθημερινά αποδεικνύουν έμπρακτα τη βούλησή τους να βοηθήσουν την Ελλάδα να μπει και πάλι σε αναπτυξιακή τροχιά”.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε κατά το ετήσιο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) που διεξήχθη στα Ιωάννινα 30 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου 2017. Ο κ. Πατούλης,  Δήμαρχος Αμαρουσίου, εκλεγμένος από το 2006 και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, είναι Προεδρος της ΚΕΔΕ.

Το πλήρες κείμενο της συνεντεύξεως, έχει ως ακολούθως:

** Τι σημαίνει η Ήπειρος για την Ελλάδα και γιατί διαλέξατε τα Ιωάννινα για το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ;

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με τον συνεργάτη-ανταποκριτή της Panhellenicpost.com Νίκο Σουτόπουλο, στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Η καρδία της αυτοδιοίκησης δεν χτυπά μόνο στην Αθήνα, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Από την Ήπειρο μέχρι τη Γαύδο, οι τοπικές κοινωνίες καθημερινά δοκιμάζονται και οι πολίτες δίνουν αγώνα για να επιβιώσουν. Για μας, τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών σε όλη την επικράτεια αποτελεί ουσιαστική προτεραιότητα. Η επιλογή της πόλης των Ιωαννίνων για την διεξαγωγή του Ετήσιου Τακτικού μας συνεδρίου δεν ήταν τυχαία. Η Ήπειρος συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης και η ανεργία μαστίζει τη περιοχή, αναγκάζοντας τους νέους να ξενιτευτούν. Αυτό θα πρέπει να ανατραπεί. Από τα Ιωάννινα στείλαμε ένα ισχυρό μήνυμα, ότι απαιτείται μια μεγάλη αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ισόρροπης ανάπτυξης σε όλη τη χώρα. Σε αυτή την εθνική προσπάθεια πολύτιμοι συμπαραστάτες μας είναι οι Έλληνες ομογενείς σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι καθημερινά αποδεικνύουν έμπρακτα τη βούλησή τους να βοηθήσουν την Ελλάδα να μπει και πάλι σε αναπτυξιακή τροχιά.

** Βρισκόμαστε μπροστά σε μια Αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση με μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους και τις Κοινότητες, χωρίς ανάλογους πόρους. Η ΚΕΔΕ μπορεί να αντιδράσει έχοντας κάνει σοβαρές και συγκροτημένες αντιπροτάσεις ύστερα από τεκμηριωμένη ευρωπαϊκή ή και παγκόσμια έρευνα;

Στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ δηλώθηκε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο η αποφασιστικότητα του αυτοδιοικητικού κινήματος να αναλάβει δράσεις και πρωτοβουλίες, που στόχο θα έχουν τη Μεταρρύθμιση του Κράτους, της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Γ. Πατούλης Στο βήμα του Συνεδρίου

Κεντρικοί άξονες της Μεταρρύθμισης θα πρέπει να είναι η ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, πόρων κι ευθυνών, από την Κεντρική Εξουσία προς τους Δήμους, με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας. Καθώς και η υιοθέτηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, που θα δίνει βάρος στην τοπική ανάπτυξη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού διεκδικεί να γίνει πράξη το αυτονόητο. Να λαμβάνονται οι αποφάσεις στον εγγύτερο βαθμό προς τους πολίτες. Να επικρατήσει επιτέλους η απλή λογική, ώστε να αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες για το μέλλον τους. Όπως συμβαίνει σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό επιβεβαιώνεται μέσα και από τις συνεχείς επαφές μας με σημαντικούς αυτοδιοικητικούς φορείς τους εξωτερικού και από τις βέλτιστες πρακτικές που βλέπουμε να εφαρμόζονται με μεγάλη αποτελεσματικότητα σε άλλες χώρες.

** Να μας αναφέρετε τους τρεις (3) σημαντικότερους στόχους της ΚΕΔΕ και τις αντίστοιχες προτάσεις προς υλοποίηση για την κεντρική πολιτική (κυβερνητική) εξουσία

Όπως διαπιστώσατε και από το συνέδριο μας, αυτό που θέλουμε είναι να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος, με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και όχι μόνον με το Υπουργείο Εσωτερικών για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Επίσης θεωρούμε αναγκαίο να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος, των πόρων και των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Κεντρικής Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄ Βαθμού, ενόψει της Αλλαγής του Καλλικράτη. Παράλληλα επιβάλλεται να υιοθετηθούν συγκεκριμένες πολιτικές για την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας των Δήμων, με προτεραιότητα: Τη Φορολογική Αποκέντρωση, τη δημιουργία Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Αυτοδιοίκηση, την αύξηση της χρηματοδότησης των Δήμων από τους Κ.Α.Π. και τη σταδιακή απόδοση των παρακρατηθέντων. Προτεραιότητα είναι για εμάς και η ισότιμη συμμετοχή της Κ.Ε.Δ.Ε. στα όργανα διαλόγου που έχουν συσταθεί από την Κεντρική Κυβέρνηση, για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

** Πώς διαμορφώθηκε η τελική πρόταση της ΚΕΔΕ για τις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές; Ποια περιθώρια υπάρχουν για να καμφθεί η κυβερνητική πρόταση;

Η χώρα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και πράξεις απλής λογικής και όχι απλής αναλογικής. Ο τόπος χρειάζεται πράξεις για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών, δε χρειάζεται ανατροπή του τρόπου εκλογής των αιρετών. Γι’ αυτό η ΚΕΔΕ απαιτεί να μην υπάρξει καμία αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η αναθεώρηση του Καλλικράτη. Σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις και ο διάλογος για αλλαγή του εκλογικού νόμου και ότι αποφασιστεί να ισχύσει από τη μεθεπόμενη εκλογική διαδικασία, όπως ισχύει και για τις εκλογές του Εθνικού Κοινοβουλίου.

** Εκτιμάτε ότι θα προχωρήσει η αξιολόγηση και η κινητικότητα στο Δημόσιο την επόμενη χρονιά;

Ως ΚΕΔΕ δεν είμαστε κατά της αξιολόγησης των υπαλλήλων. Θεωρούμε ωστόσο επιβεβλημένο να ληφθούν υπόψη για το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα ειδικά κριτήρια που ισχύουν. Στην Αυτοδιοίκηση υπάρχουν ειδικές κατηγορίες εργαζομένων που δεν συμπίπτουν με εκείνες της δημόσιας διοίκησης όπως π.χ. οδοκαθαριστές κ.α.. Η αξιολόγηση χρειάζεται να είναι αποτέλεσμα διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς. Στην προκειμένη περίπτωση, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ο. Γεροβασίλη, οφείλει να συζητήσει με τους δημάρχους και τους δημοτικούς υπαλλήλους για το θέμα, προκειμένου να διαμορφωθεί ενός κοινά αποδεκτό πλαίσιο εφαρμογής της αξιολόγησης. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί η υλοποίηση της αξιολόγησης απρόσκοπτα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε ότι αφορά στη κινητικότητα, η ΚΕΔΕ διαφωνεί απολύτως με την πρόβλεψη του νομοθέτη σύμφωνα με την οποία για τη μετάταξη – μετακίνηση δημοτικού υπαλλήλου δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του δημάρχου. Αυτό μέχρι σήμερα έχει τραγικές συνέπειες κυρίως σε μικρούς δήμους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν αποψιλωθεί κρίσιμες υπηρεσίες των ΟΤΑ.

ΡΗΡ