Επαναφέρει θέμα Αιγαίου και Συνθήκης της Λωζάννης η Άγκυρα

Άγκυρα.-Το ζήτημα των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο και της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης επανέφερε στο προσκήνιο η Άγκυρα, λίγα μόλις 24ωρα μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

Το θέμα έφερε στο προσκήνιο ο τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας κατά τη διάρκεια συζήτησης για τον προϋπολογισμό, απαντώντας στον αρχηγό του αντιπολιτευτικού CHP, Κεμάλ Κιλιντσνάρογλου.

Απαντώντας στον Κιλιντσνάρογλου, ο οποίος κατηγόρησε τον Ερντογάν πως έχει «δωρίσει» 18 νησιά του Αιγαίου στην Ελλάδα, ο Γιλντιρίμ τόνισε πως «κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας ούτε ένα πετραδάκι δεν αφήσαμε να φύγει από τα νησιά του Αιγαίου».

«Η πρώτη διαμάχη για τα νησιά του Αιγαίου ήταν στην κρίση των Ιμίων και τότε η Τουρκία έδειξε ξεκάθαρα τη θέση της σε αυτό το θέμα», είπε χαρακτηριστικά.

«Γκρίζο καθεστώς στο Αιγαίο»

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας σημείωσε πως «υπάρχει ένα «γκρίζο καθεστώς» όσον αφορά στις 132 βραχονησίδες στο Αιγαίο», ξεκαθαρίζοντας πως «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην ζημιωθούν ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα αφήσει κάτι αναπάντητο. Αυτό ας το γνωρίζουν όλοι».

«Γιατί να μην αλλάξει η Συνθήκης της Λωζάννης;»

Ανέδειξε δε εκ νέου τις πρόσφατες τοποθετήσεις Ερντογάν, σχετικά με την «επικαιροποίηση» της Συνθήκης, τονίζοντας ότι οι σχετικές αναφορές του κ. Ερντογάν αφορούν τα δικαιώματα των «ομογενών», όπως χαρακτήρισε τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, στην Ελλάδα.

«Είναι λάθος να πούμε στην Ελλάδα, η οποία δεν εφαρμόζει τη συμφωνία, ότι πρέπει να την αλλάξουμε;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι «αυτό σημαίνει εθνική ευθύνη».

in.gr