Ο Ερντογάν έφυγε, οι «επιθυμίες» του απασχολούν την Κυβέρνηση

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Αθήνα.-  Πριν καλά, καλά επιστρέψει στην Τουρκία ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερτνογάν και συνεχίσει από εκεί τις επιθέσεις του κατά της Ελλάδος (έθεσε θέμα 153 νησίδων του Αιγαίου) στην Αθήνα η Κυβέρνηση ΣΥΡΥΖΑΝΕΛ, δια του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου τάσσεται υπέρ της εκλογής Μουφτή, όπως απαίτησε ο κ. Ερντογάν, ζητώντας την αλλαγή του τρόπου, αντί διορισμού, εκλογής!

Σύμφωνα με το  Skai.gr, σε συνέντευξή του στο Κανάλι της Βουλής, (“Τι λέει ο νόμος” ) ο κ. Γαβρόγλου θέτει θέμα «ορθολογικοποίησης» της εκλογής μουφτήδων, που σήμερα διορίζονται από το ελληνικό Κράτος, με βάση τη σχετική ευχέρεια που παρέχει η Συνθήκη της Λωζάνης.

Ο Υπουργός ζητά να ξεκινήσει μία πολύ σοβαρή συζήτηση με την ίδια τη μειονότητα «ως προς το θέμα της», υπογραμμίζοντας ότι το μείζον είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος και παραπέμποντας και στην εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη.

«Το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί και νομίζω πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για συζητήσεις, είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Υπουργός και επισημαίνει ότι: «τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην πόλη, δεν τον εκλέγουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών, ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ Panhellenic Post: Η θέση αυτή του Υπουργού, ελέγχεται ως προς το ότι «παρέλειψε» να διευκρινίσει (τουλάχιστον δεν έγινε γνωστό εάν στη συνέντευξή του το ανέφερε) πως η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που είναι όλοι και Τούρκοι υπήκοοι, εκλέγουν Πατριάρχη από τον κατάλογο που υποχρεωτικά πριν την εκλογή υποβάλλουν στον Τούρκο Νομάρχη!  Από τον κατάλογο αυτόν, ο Τούρκος Νομάρχης,  σβήνει τα ονόματα εκείνων των υποψηφίων Ιεραρχών τους οποίους ΔΕΝ θέλει τo τουρκικό Κράτος!  Επομένως, για ποιά “ελεύθερη” εκλογή μιλάμε;

Κατά τα λοιπά, ο κ. Γαβρόγλου υποστήριξε ότι μετά την ψήφιση του νόμου, που καθιστά προαιρετική την εφαρμογή της Σαρίας, με Προεδρικό Διάταγμα, θα οριστούν οι δικονομικές αρμοδιότητες του Μουφτή, ενώ θα ακολουθήσει σύσταση επιστημονικής επιτροπής, από νομικούς και ειδικούς, επί του Ισλαμικού δικαίου.

«Η συνθήκη της Λωζάνης δεν ρυθμίζει το θέμα, δεν προβλέπει εκλογή μουφτή, το αφήνει στην ευχέρεια της Ελλάδας, και αν έχει ειπωθεί κάτι τέτοιο με ξενίζει» σχολίασε τις δηλώσεις Γαβρόγλου, ο Κωστής Χατζηδάκης.  Θέλω να δω αν συμφωνεί η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου στο σύνολό της… Αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη της κατά τα άλλα επιτυχούς επίσκεψης του κ. Ερντογάν» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.
Για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα,  ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Σάββας Αναστασιάδης με παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών έθεσε ερωτήματα προς τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά, επισημαίνοντας πως « όταν καλούμε έναν ξένο αξιωματούχο δεν τον φέρνουμε ούτε για επικοινωνιακούς λόγους ούτε για προπαγάνδα».

Με αφορμή τη δήλωση του κ. Κοτζιά ότι η επίσκεψη Ερντογάν ήταν επιτυχής ο κ. Αναστασιάδης ερώτησε τον  υπουργό «Πως ερμηνεύετε το γεγονός ότι μόλις χθες ο Πρωθυπουργός της γείτονας έθεσε θέμα 153 νησίδων του Αιγαίου πέρα από τις καθημερινές παραβιάσεις που γίνονται στο Αιγαίο;»

Επίσης, με αφορμή τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι ο κ. Ερντογάν τον διαβεβαίωσε ότι δεν διεκδικεί τίποτα από τη χώρα μας, ρώτησε τον κ. Κοτζιά «Ασπάζεστε εσείς, αυτή τη θέση, το Υπουργείο Εξωτερικών και η Κυβέρνηση και πιστεύετε τον τούρκο Πρόεδρο, αν ελέχθη αυτό;».

Ακόμη ερώτησε τον κ. Κοτζιά «με ποιο σκεπτικό δώσατε άδεια ή δεχθήκατε, τέλος πάντων, να επισκεφθεί τη Θράκη ο Ερντογάν, από τη στιγμή που είχαν προηγηθεί ήδη δύο επισκέψεις αξιωματούχων, όταν είναι γνωστό ότι αυτές οι επισκέψεις δημιουργούν εθιμικό δίκαιο και οδηγούν και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, ενδεχομένως;»

Στην τοποθέτησή του ο κ. Κοτζιάς, απαντώντας στην αντιπολίτευση υποστήριξε, μεταξύ άλλων: «Εμείς πιστεύουμε ότι η χώρα κέρδισε (σ.σ. από την επίσκεψη Ερντογάν). Έδειξε σε όλο τον κόσμο ποιος είναι αυτός ο οποίος υπερασπίζεται τις αρχές του διεθνούς Δικαίου, τις Συνθήκες και τη συνεννόηση ανάμεσα στους λαούς. Πήρε υποχωρήσεις σε πολιτικά πεδία και πήρε πρακτικά ζητήματα και λύσεις, που τα έχει ανάγκη η χώρα στις σχέσεις της με ένα γείτονα».