Εντελώς αβάσιμες οι κατηγορίες της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο, λέει η Μητρόπολη Καναδά

Τορόντο.- Η Ελληνική Ορθόδοξη Μητρόπολη Τορόντο και παντός Καναδά, της οποίας Μητροπολίτης είναι επί 35 έτη ο κ. Σωτήριος, εξέδωσε ανακοίνωση στην αγγλική γλώσσα, με την οποία απαντά στην αγωγή της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο, κάνοντας λόγο για «λανθασμένες και παραπλανητικές» αναφορές Μέσων Ενημέρωσης και κατηγορίες.

Η μήνυση της Κοινότητας, για την οποία έγραψε σχετικά ο «Εθνικός Κήρυξ» της Νέας Υόρκης, έλαβε ευρεία δημοσιότητα στα μεγαλύτερα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα του Καναδά.

Τηλεφώνημα στην γραμματέα της Κοινότητας κ. Ευγενία Τασσοπούλου παρέμεινε αναπάντητο.

Η ανακοίνωση (σε ανεπίσημη μετάφραση) έχει ως εξής:

«Σε απάντηση πρόσφατων λανθασμένων και παραπλανητικών αναφορών ΜΜΕ, η Ελληνική Ορθόδοξη Μητρόπολη του Τορόντο (Καναδά) κατηγορηματικά και με βεβαιότητα υποστηρίζει πως η αγωγή που κατατέθηκε από την Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο είναι εντελώς αβάσιμη.

Η τελευταία προσπάθεια από την Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο εναντίον της Μητροπόλεώς μας αναγνωρίζεται από όλους γι’ αυτό που είναι: Ακόμη μία απεγνωσμένη προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει και να δυσφημίσει τη Μητρόπολή μας.

Οι πλαστές κατηγορίες που έγιναν εναντίον της Μητρόπολής μας δεν έχουν βάση γεγονότα και ανυπομονούμε να έχουμε την ευκαιρία με ζήλο να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας μέσω της κατάλληλης διαδικασίας του καναδικού δικαστικού συστήματος.

Καθώς προετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε τη Γέννηση του Χριστού, η Μητρόπολή μας παραμένει χωρίς παρέκκλιση στη δέσμευσή της πως η αλήθεια θα επικρατήσει. Θα συνεχίσουμε να προωθούμε το πνεύμα της αγάπης και της ενότητας που χαρακτηρίζει αυτή την εποχή του χρόνου και ζητά από τους Ελληνοορθόδοξους πιστούς να πράξουν το ίδιο.

Ο Μητροπολίτης Σωτήριος δεν διόρισε ποτέ σεξουαλικούς παραβάτες στον κλήρο, όπως ισχυρίζεται η αγωγή της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο και αναφορές σε ΜΜΕ.

Επιπλέον, ο Δημήτρης Τσέβλικος διορίστηκε από τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο το 1975 στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου, η οποία δεν ήταν υπό τη διοίκηση της Ελληνικής Κοινότητας. Οταν ελήφθησαν οι κατηγορίες εναντίον του Δημήτρη Τσέβλικου, ο Μητροπολίτης Σωτήριος άμεσα τον απάλλαξε από τα ιερατικά του καθήκοντα.

Ο Ioan Popp δεν διορίστηκε ποτέ ως ιερέας σε καμία ενορία της Μητρόπολής μας, όπως ισχυρίζεται η ΕΚΤ και αναφορές σε ΜΜΕ.

Ο Επίσκοπος Georgije Djokic δεν καθαιρέθηκε, όπως ισχυρίζεται η ΕΚΤ και αναφορές σε ΜΜΕ. Ανακοίνωση της Σερβικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής του Καναδά, η οποία εκδόθηκε στις 15 Δεκεμβρίου, το επιβεβαιώνει (Η ανακοίνωση εδώ).

Η Μητρόπολή μας έχει πάντα ακολουθήσει και εμμείνει στις υψηλότερες απαιτήσεις οικονομικής ευθύνης και διαφάνειας που συνάδουν με την Καναδική Φορολογική Υπηρεσία (Canada Revenue Agency).

Ούτε η Μητρόπολη, ούτε οι 4 ιερείς που διορίστηκαν στις 4 υπό τη διοίκηση της ΕΚΤ ενορίες έχουν ποτέ προσωπικά ωφεληθεί από δωρεές που έγιναν στην κοινότητα, όπως ισχυρίζεται η ΕΚΤ και αναφορές σε ΜΜΕ.

Οι 4 ιερείς (Rev. Frs. P. Philippou, P. Avgeropoulos, K. Pavlidis, και S. Vitouladitis) που ορίστηκαν στις υπό διοίκηση της ΕΚΤ ενορίες είναι ιερείς παράδειγμα, νυμφευμένοι με παιδιά και υπέροχες οικογένειες, που ανιδιοτελώς υπηρετούν τις κοινότητές μας με αφοσίωση.

Η Μητρόπολή μας πλήρωσε το συμφωνηθέν ποσό των 10.000 δολ. στο Φιλανθρωπικό Οργανισμό Global Angel για τη μεταφορά του μικρού Αλέξανδρου Καρανίκα από την Ελλάδα στον Καναδά, κάτι το οποίο έχει επιβεβαιωθεί από τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό.

Σε ένα γράμμα της 13ης Απριλίου 2011, από την ΕΚΤ, το οποίο υπογράφουν τα στελέχη (πρόεδρος N. Georgakopoulos, γενικός γραμματέας G. Kakarelis και αντιπρόεδρος G. Nikopoulos), η ΕΚΤ συμφωνεί να πληρώσει το χρέος της στη Μητρόπολη και έκτοτε να συμβάλλει στη Μητρόπολη όπως όλες οι ενορίες σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης, το οποίο αποτελεί το ανώτερο νομοθετικό σώμα της Μητρόπολης για μη θεολογικά ζητήματα (Η επιστολή εδώ).

Τα Μέλη της Φιλοπτώχου, οι οποίες δεν τήρησαν τον όρκο τους, δεν εκδιώχθηκαν ποτέ, όπως ισχυρίζεται η ΕΚΤ. Σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας, πρέπει να εξομολογηθούν και μόνο τότε να λάβουν τη Θεία Κοινωνία.

Η Μητρόπολή μας θα υπερασπιστεί έντονα τον εαυτό της και την υπόληψή της στο δικαστήριο και ζητά από τους οργανισμούς ΜΜΕ να ανακαλέσουν τις ψευδείς κατηγορίες ενάντια στη Μητρόπολή μας, στον Μητροπολίτη Σωτήριο και άλλους».

 

πηγή:ekirikas.com