ΓΝΩΜΗ: Στην Ιταλία ετοιμάζονται για την ελληνική Γλώσσα, εμείς τι κάνουμε;

ΓΝΩΜΗ: ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ετοιμάζονται τα Κλασικά Λύκεια Ιταλίας να γιορτάσουν την …ελληνική Γλώσσα!  Αυτός είναι ο τίτλος του σχετικού θέματος που δημοσιεύουμε σήμερα, με πληροφόρηση από την Ιταλία.

Το εορταστικό των ημερών μπροστά μας και –κυρίως- η Γέννηση σου Θεανθρώπου, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για γκρίνιες. Επιτρέπει, ωστόσο, να θέσουμε το ερώτημα: Στην Ιταλία ετοιμάζονται να γιορτάσουν τη δική μας Ημέρα της δικής μας Γλώσσας. Εμείς, εδώ στην Ελλάδα, τι κάνουμε;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Ιταλοί (και ομογενείς) μαθητές,  δεν ετοιμάζονται απλώς για κάποιες επιδερμικές φιέστες. Όπως μαρτυρούν τα ελάχιστα που έχουν διαρρεύσει,  οι εκδηλώσεις πέρα από τον λαογραφικό τους χαρακτήρα,  θα προσλάβουν ερευνητικό, και επιστημονικό υπόβαθρο, εμβαθύνοντας στο θέμα της ελληνικής γλώσσας, στις επιπτώσεις που αυτή έχει στον παγκόσμιο Πολιτισμό, αλλά και στην πνευματική διάπλαση των ανθρώπων που τη σπουδάζουν.  Έτσι η ελληνική γλώσσα θα καταστεί εορταστικό επίκεντρο εκπαιδευτικής καινοτομίας, και θα αναδειχθεί το γεγονός ότι εισάγει νέα ψηφιακά εργαλεία, όχι μόνο στη μελέτη κλασικών γλωσσών,  αλλά και στις επιστήμες κλπ.

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς γίνεται σχετικά με την επέτειο της  Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στα καθ ημάς Λύκεια της χώρας. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια από την σχετική εισήγηση στην Βουλή του π. Προέδρου των Ελληνικών Κοινοτήτων Ιταλίας Γιάννη Κορίνθιου, και συνεχείς άοκνες προσπάθειές του για να φθάσουμε στην καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως  Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Μιάς ημέρας που όλοι την ήθελαν, με πρώτον θετικά εισηγηθέντα τον π. πρόεδρο της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού Σάββα Αναστασιάδη, με εύσημα και στον Υπουργό Παιδείας Γιώργο Γαβρόγλου, αλλά και στον Υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.

Το γεγονός, όμως,  ότι βρισκόμαστε στις παρυφές της 9ης Φεβρουαρίου και στα Λύκεια –πλην των 3ων εκείνων που έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν στον εορτασμό των Ιταλών συμμαθητών τους- δεν έχει ακουστεί το παραμικρό, αποτελεί σημάδι ότι  δεν έχει ξεκινήσει καμία προεργασία. Αν το Υπουργείο Παιδείας ή η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού ή όποιος τέλοσπάντων αρμόδιος φορέας, έχουν ξεκινήσει μυστικά τις σχετικές προεργασίες, μπράβο τους και τις αναμένουμε με ανυπομονησία.

Επειδή, όμως,  τα σχολειά ήδη έκλεισαν για το 15νθήμερο των εορτών και θα ανοίξουν  8  Ιανουαρίου, ακριβώς ένα μήνα πριν από την Επέτειο,  προσπερνώντας το γεγονός ότι το εναπομένων χρονικό διάστημα δεν είναι επαρκές για ουσιαστικές εκδηλώσεις,  «χτυπάμε το καμπανάκι».

Θα είναι τουλάχιστον ντροπή να γιορταστεί και πάλι μεγαλοπρεπώς η ελληνική Γλώσσα στην Ιταλία και στην Ελλάδα να την προσπεράσουμε με μία τυπική ομιλία ολίγων λεπτών …Αν έτσι πρόκειται να συμβεί, ας λείπει καλύτερα!