Τσίπρας: Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι μεν συνταγματικά κατοχυρωμένη, αλλά δεν είναι αυτονόητη

Αθήνα.- Για προσπάθειες αποσταθεροποίησης, οι οποίες όμως δεν θα περάσουν, μιλά ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του στην εφημερίδα Documento, και φωτογραφίζει ως τέτοιο παιχνίδι την αντιπαλότητα που έχει ξεκινήσει, ειδικά με παράγοντες του ΣτΕ.

«Η κυβέρνηση και σέβεται τη Δικαιοσύνη και την υπερασπίζεται στην πράξη απόλυτα και όχι αλά καρτ απέναντι σε όσους θέλουν να την μετατρέψουν σε εργαλείο πολιτικών επιδιώξεων και οικονομικών συμφερόντων, με όποια ιδιότητα κι αν εμφανίζονται», τονίζει ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι μεν συνταγματικά κατοχυρωμένη, αλλά δεν είναι αυτονόητη, καθώς δεν αρκούν τα λόγια για να εξασφαλίζεται, αλλά απαιτεί καθημερινό αγώνα η προάσπισή της απέναντι σε όσους επιχειρούν να την εμπλέξουν σε παιχνίδια αποσταθεροποίησης.

«Αυτό δεν πρόκειται να περάσει, ούτε στο θέμα του πόθεν έσχες, που ανέκυψε τελευταία, ούτε σε κανένα άλλο θέμα. Πουθενά», τονίζει στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ1

Στο Εφετείο βρέθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και όπως είπε «Ήρθα εδώ για να επαναλάβω το αυτονόητο. Κάθε επίθεση στη Δικαιοσύνη είναι επίθεση στην ίδια τη Δημοκρατία μας. Η Δικαιοσύνη όμως δεν επιτρέπεται να λειτουργεί σε συνθήκες φόβου, ούτε σε συνθήκες θεσμικής υποβάθμισης».

Παράλληλα, πρόσθεσε «Πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και να μην περιοριστούμε μόνο στην αυτονόητη καταδίκη μιας τρομοκρατικής πράξης. Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι, ώστε να θωρακίσουμε τους θεσμούς μας και να εξασφαλίσουμε ότι η Δημοκρατία μας θα λειτουργεί ομαλά προς όφελος όλων».

«Η τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο είναι εγκληματική ενέργεια που στρέφεται ευθέως κατά της Δικαιοσύνης αλλά και εναντίον της Δημοκρατίας. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ την καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Σε τέτοιου είδους ενέργειες δεν υπάρχει η παραμικρή ανοχή», διαμηνύει η εκπρόσωπος τύπου των ΑΝ.ΕΛ. Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Την τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών καταδίκασε το Ποτάμι«Η Ελλάδα, δυστυχώς, είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με εγχώρια τρομοκρατία και πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την εξάρθρωσή της. Παράλληλα, όμως, πρέπει να ενισχυθεί η θεσμική λειτουργία και να γίνεται σεβαστή η διάκριση των εξουσιών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Οι επιθέσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη οδηγούν στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και ανεξαρτήτως προθέσεων στρώνουν το έδαφος σε εξτρεμιστές» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ καταδικάζει «τη βομβιστική επίθεση και τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του φρουρού του κτιρίου, στο Εφετείο Αθηνών» και σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «τέτοιες ενέργειες το μόνο που κάνουν είναι να ρίχνουν ‘νερό στο μύλο’ όσων θέλουν να επιβάλλουν κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού, και να υλοποιήσουν νέα μέτρα αυταρχισμού και καταστολής σε βάρος του εργατικού – λαϊκού κινήματος».

Στη δήλωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αναφέρει «Καλούμε την Κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει τον συνταγματικό της ρόλο και να αναλάβει την δημοκρατική της ευθύνη απέναντι στους πολίτες και στους θεσμούς. Να εγγυηθεί την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των δικαστηρίων. Να σταματήσει τη συστηματική υπονόμευση της Δικαιοσύνης και του έργου της».

Την καταδίκη της για την βομβιστική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών εξέφρασε, διά στόματος Μάριου Γεωργιάδη, η Ένωση ΚεντρώωνΟ αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γεωργιάδης στο περιστύλιο του Κοινοβουλίου δήλωσε: «Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Λεβέντης ζήτησε την απομάκρυνση του κ. Κοντονή, ο οποίος με την εμπαθή τακτική του μπορεί να οπλίσει τα χέρια κάποιων παρανοϊκών που πιστεύουν ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με τις βόμβες».

Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, σε ανακοίνωσή του, καταδικάζει τη σημερινή εγκληματική ενέργεια στο Εφετείο Αθηνών και επισημαίνει ότι παρόμοιες ενέργειες καλλιεργούν κλίμα φόβου και αβεβαιότητας σε ολόκληρη την κοινωνία.

Παράλληλα, αναφέρει ότι ο χώρος της Δικαιοσύνης «πρέπει να προστατεύεται, έτσι ώστε να λειτουργεί ανεμπόδιστα από φαινόμενα βίας και τρομοκρατίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ1