Επιστροφή αναδρομικών και στα ειδικά μισθολόγια

Αθήνα.- Αναδρομικά 141,6 εκατ. ευρώ σε 9.141 συνταξιούχους του Δημοσίου, προερχόμενων από τα ειδικά μισθολόγια γιατρών του ΕΣΥ και ΔΕΠ-ΑΕΙ, υποχρεώνεται να καταβάλει η κυβέρνηση σύμφωνα με τελεσίδικες αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δικαιώνουν τις προσφυγές τους για τις περικοπές συντάξεων με το νόμο 4093/2012 .

Η βόμβα των αναδρομικών αποκαλύπτεται σε επίσημο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που εξασφάλισε και φέρει στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος.

Το έγγραφο με ημερομηνία 26 Οκτωβρίου 2017 έχει αποδέκτες τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη και τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκο Κουτεντάκη.

Μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, κρατήθηκε μυστικό από το οικονομικό επιτελείο και πολύ πιθανό να μην το έδωσαν ούτε στην τρόικα γιατί σε αυτή την περίπτωση οι δανειστές θα ζητούσαν την άμεση επιστροφή των χρημάτων σε όσους δικαιώνονται τελεσίδικα από τα δικαστήρια, γεγονός που θα μείωνε ισόποσα τα πλεονάσματα που ισχυρίζεται ότι πετυχαίνει η κυβέρνηση.

Με τις αποφάσεις αυτές το Ελεγκτικό Συνέδριο δικαιώνει συνταξιούχους γιατρούς του ΕΣΥ και μέλη Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού των ΑΕΙ (καθηγητές, εισηγητές, λέκτορες κ.λπ). με την αναπροσαρμογή των συντάξεών τους στα επίπεδα πριν από τις περικοπές των ειδικών μισθολογίων που ψηφίστηκαν στο νόμο 4093/2012.

Επιστροφή αναδρομικών

Το υπηρεσιακό έγγραφο, που έρχεται σήμερα για πρώτη φορά στη δημοσιότητα αναφέρει μεταξύ άλλων:

  • Το κόστος για το σύνολο της κατηγορίας των γιατρών του ΕΣΥ αφορά σε 4.581 συνταξιούχους και θα ανέλθει σε 71.684.734,69 ευρώ (71,68 εκατ. ευρώ), ενώ για την κατηγορία ΔΕΠ-ΑΕΙ, το κόστος των αναδρομικών αφορά σε 4.560 συνταξιούχους και θα ανέλθει σε 69.945.314,11 ευρώ (69,94 εκατ. ευρώ).
  • Οι δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους συνταξιούχους αυξάνονται συνεχώς. Για τους μεν συνταξιούχους γιατρούς του ΕΣΥ έχουν ανέλθει σε 137 (από 51), ενώ για τους συνταξιούχους μέλη ΔΕΠ-ΑΕΙ σε 163 από 120.
  • Το κόστος που προκύπτει από την καταβολή των εν λόγω αναδρομικών υπολογίζεται για τους γιατρούς του ΕΣΥ για τους οποίους έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις σε 2,96 εκατ. ευρώ και για τα μέλη ΔΕΠ-ΑΕΙ σε 3,25 εκατ. ευρώ.
  • Προτείνεται η θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης, ώστε το ζήτημα καταβολής αναδρομικών σε συνταξιούχους που η σύνταξή τους θα αναπροσαρμοστεί κατόπιν τελεσίδικης δικαστικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία ο νόμος 4093/2012 θα κρίνεται αντισυνταγματικός, να ρυθμίζεται κατά πάγιο τρόπο. Ανάλογη τέτοια ρύθμιση (παρ. 4β άρθρου 23 ν. 4387/2016) υπάρχει για τα αναδρομικά των συνταξιούχων βουλευτών που δικαιώνονται δικαστικά (σ.σ.: την οποία ρύθμιση η κυβέρνηση ενέταξε στο νόμο Κατρούγκαλου χωρίς να την έχει εφαρμόσει).
  • Η προτεινόμενη ρύθμιση αφενός εξασφαλίζει τη συμμόρφωση της Διοίκησης στις αποφάσεις των δικαστηρίων και αφετέρου διαχέει το κόστος υλοποίησής τους σε περισσότερα του ενός οικονομικά έτη.
  • Το όποιο κόστος θα αναληφθεί πλέον από τον ΕΦΚΑ που έχει αναλάβει την πληρωμή όλων των συντάξεων.

Τα αναδρομικά των 141 εκατ. ευρώ δεν είναι τα μόνα. Η επιστροφή ενός τόσο σημαντικού ποσού έχει προκαλέσει σοκ στο οικονομικό επιτελείο, καθώς οι αποφάσεις αυτές είναι σχεδόν βέβαιο ότι ανοίγουν το δρόμο της διεκδίκησης και της πιθανής δικαίωσης εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων που είχαν ανάλογες περικοπές.

in.gr