Η αιθαλομίχλη «σκέπασε» την Αθήνα λόγω της χρήσης τζακιών

Αιθαλομίχλη σκέπασε τον αττικό ουρανό τις ημέρες των Χριστουγέννων λόγω αλόγιστης χρήσης τζακιών αλλά και εξαιτίας των μετεωρολογικών συνθήκων που ευνοούσαν την ανάπτυξη του φαινομένου.

Συγκεκριμένα παρατηρήθηκαν υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10, μεγαλύτερα από 100 μg/m3, στο δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αττική, τα Χριστούγεννα. Στον σταθμό Μαρούσι καταγράφηκαν μικροσωματίδια 114 μg/m3 και στο Περιστέρι 113 μg/m3.

Το φαινόμενο συνεχίστηκε μέχρι και την Τετάρτη λόγω της άπνοιας και της θερμοκρασιακής αναστροφής που ευνοούν τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει χτυπήσει «καμπανάκι» και συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τη χρήση τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας.

Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων σε 24ωρη βάση και θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση, εφόσον υπάρχει αξιόλογη μεταβολή.

in.gr