Μακρόν: ΗΠΑ, Ισραήλ και Σαουδική Αραβία μας οδηγούν στον πόλεμο με το Ιράν

Παρίσι.- Κατά των ΗΠΑ, του Ισραήλ, και της Σαουδικής Αραβίας έβαλλε την Τετάρτη ο Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι «έχουν πάρει έναν δρόμο που μας οδηγεί στον πόλεμο με το Ιράν».

Ο γάλλος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της συνέχισης ενός διαρκούς διαλόγου με την Τεχεράνη, προειδοποιώντας πως στην αντίθετη περίπτωση ο κίνδυνος σύρραξης είναι υπαρκτός.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε πως σκοπεύει να επισκεφθεί την Τεχεράνη, παρά την ακύρωση της προπαρασκευαστικής επίσκεψης που θα έκανε την Παρασκευή ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών ,  Ζαν Ιβ Λεντριάν. Εξήγησε πως θεωρεί μεν πως είναι απαραίτητο να «αυξηθεί η διεθνής πίεση στο Ιράν», όμως δεν πρέπει επ’ ουδενί να «διακοπούν οι σχέσεις».

Σε αυτή την περίπτωση, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, υπάρχει ο κίνδυνος «να ανοικοδομηθεί (…) ο “άξονας του κακού”», παραπέμποντας σε μια δήλωση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους για το Ιράν, το Ιράκ, τη Βόρεια Κορέα κι άλλα κράτη.

O πρόεδρος της Γαλλίας επικοινώνησε με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ρουχανί, με τον Ρουχανί να εκφράζει την ελπίδα ότι οι φιλικές σχέσεις των δύο χωρών θα ενισχυθούν περαιτέρω στο νέο έτος.

Ο ιρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Ισλαμική δημοκρατία τηρεί πλήρως τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα, και ότι στόχος της είναι η προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Πηγή: skai.gr