Η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει δημοσίευμα του Εθνικού Κήρυκος

Αθήνα.- Αίσθηση δημιούργησε στην ομογένεια και ευρύτερα, ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Ελλάδος στην Νέα Υόρκη σύμφωνα με την οποία πρόσφατο δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ”, με τίτλο:   <Δρομολογείται  η αντικατάσταση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου> και οι ισχυρισμοί σ΄αυτό περί αναμείξεως της ελληνικής κυβέρνησης,  χαρακτηρίζονται “…απολύτως ψευδείς, παντελώς  ανυπόστατοι και φανερά προβοκατόρικοι”.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Ελλάδος στην Νέα Υόρκη, η οποία  -ως εκ της δημοσιογραφικής δεοντολογίας-  υποχρεωτικά δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της ομογενειακής εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” (7 Ιανουαρίου, 2018) και προφανώς θα επαναληφθεί και στην πρώτη μεταεορταστική έντυπη έκδοση της,  έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Διαματάρη,

Λαμβάνοντας αφορμή από τα διαλαμβανόμενα στο σημερινό άρθρο του συντάκτη σας, κ. Θ. Καλμούκου, υπό τον τίτλο,

<Δρομολογείται  η αντικατάσταση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου> και ειδικότερα από τα  σημεία που αναφέρεται ότι <τόσο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, κ. Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς ζήτησαν από τον Πατριάρχη να παρέμβει για την κατάσταση που  έχει δημιουργηθεί στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και να αντικαταστήσει τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο>, καθώς, επίσης, και ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Αμανατίδης, (και όχι Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών όπως λανθασμένα αναγράφεται) <κόμισε και μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την Αρχιεπισκοπή και τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο>,  γνωστοποιούνται τα ακόλουθα:

Η Κυβέρνηση της Ελλάδος, υπό τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, ουδέποτε ενεπλάκη σε εκκλησιαστικά ζητήματα.

Κατά συνέπεια, τόσο ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, ουδέποτε ζήτησαν από  τον Οικουμενικό Πατριάρχη την αντικατάσταση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Δημητρίου.

Ομοίως, ουδέν μήνυμα αναφορικά με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής εκομίσθη στον Οικουμενικό Πατριάρχη, από την πλευρά της Ελληνικής  Κυβέρνησης, μέσω του Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Ιωάννη Αμανατίδη κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη.

Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, παρακαλούμε όπως άμεσα πράξετε τα δέοντα για την αποκατάσταση  της αλήθειας, δημοσιεύοντας στο ίδιο σημείο της εφημερίδας σας τις κατηγορηματικές διαψεύσεις των απολύτως ψευδών, παντελώς  ανυπόστατων και φανερά προβοκατόρικων αναφορών που εκτέθησαν παραπάνω».

Κάτω από την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, ο “Εθνικός Κήρυξ”, δημοσιεύει την ακόλουθη φράση:  <<Ο «Εθνικός Κήρυκας» εμμένει στην ορθότητα του δημοσιεύματος του (εκτός φυσικά από το ότι κ. Αμανατίδης είναι Υφυπουργός Εξωτερικών, κι όχι αναπληρωτής Υπουργός)>>.

Φωτογραφία: ana/mpa