Γαλλία-Κίνα: Υπογραφή μνημονίου για εμπορική συμφωνία

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την Τρίτη, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του στην Κίνα, συμφωνία για την Areva και την άρση του κινεζικού εμπάργκο στο γαλλικό βοδινό κρέας.

Εκτός οικονομικών θεμάτων, οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για το άνοιγμα ενός Κέντρου Πομπιντού στη Σανγκάη.

Έπειτα από επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη, πρώην παλάτι των αυτοκρατόρων της Κίνας, ο Γάλλος πρόεδρος έγινε δεκτός με επίσημες τιμές στο τεράστιο Παλάτι του λαού στην περιοχή της πλατείας Τιενανμέν στο Πεκίνο.

Στο τέλος της συνάντησής τους οι δύο αρχηγοί κρατών παρευρέθηκαν στην υπογραφή διαφόρων εγγράφων, μεταξύ των οποίων ένα «μνημόνιο για μια εμπορική συμφωνία» για την κατασκευή από την Areva ενός εργοστασίου επεξεργασίας χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων.

Η συμφωνία αυτή είναι πολύ θετική για την Areva, πρώην ναυαρχίδα στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, που αντιμετωπίζει τώρα μεγάλες δυσκολίες και η οποία διαπραγματευόταν επί δέκα χρόνια με την κινεζική CNNC.

Πάντα στον πυρηνικό τομέα, ο αντιδραστήρας ERP, που κατασκευάστηκε από την EDF στη νότια Κίνα, αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του σε περίπου έξι μήνες, γνωστοποίησε η γαλλική προεδρία.

Άρση του κινεζικού εμπάργκο στο βοδινό κρέας

Η Κίνα θα άρει «σε έξι μήνες» το εμπάργκο στο γαλλικό βοδινό κρέας που είχε επιβάλει το 2001 έπειτα από την κρίση των τρελών αγελάδων, ανακοίνωσε ο Μακρόν.

Εκτός από τα οικονομικά θέματα, οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για το άνοιγμα ενός Κέντρου Πομπιντού στη Σανγκάη.

Ο Μακρόν ολοκληρώνει την επίσκεψή του στο Πεκίνο αύριο Τετάρτη.

ΑΠΕ/Γαλλικό, in.gr