Επαφές του μέλους τoυ Δ.Σ. της ΠαΔΕΕ Σωτήρη Δελή στην Αθήνα – Τι συζητήθηκε

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Σειρά σημαντικών επαφών είχε  την Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018 ο ευρισκόμενος για λίγες μέρες στην Ελλάδα,  ομογενής βουλευτής του Σουηδικού Κόμματος των Μετριοπαθών, Σωτήρης Δελής. Ο κ. Δελής, που είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων (ΠαΔΕΕ) συναντήθηκε κατά σειρά με τους Αναστάσιο Δημοσχάκη, βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας και επίτιμο αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας , τον ομογενή πολιτικό ηγέτη Κρις Σπύρου, π. Πολιτειακό βουλευτή,  πρώην Πρόεδρο της Βουλής και του Δημοκρατικού Κόμματος του Νιού Χάμσάιρ, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, και τον Σάββα Αναστασιάδη, βουλευτή Β΄Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς (sic).

Ο ομογενής πολιτικός ηγέτης Κρις Σπύρου (αριστερά) με τον Σωτήρη Δελή, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Σάββας Αναστασιάδης (αριστερά) και Σωτήρης Δελής κατά τη συνάντησή τους σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

 

Αναστάσιος Δημοσχάκης (αριστερά) και Σωτήρης Δελής, στο εντευκτήριο της Βουλής των Ελλήνων.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι συναντήσεις που είχε στην Αθήνα ο βουλευτής Σουηδικού Κοινοβουλίου και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Σουηδικής Βουλής, Σωτήρης Δελής, με τους Έλληνες ομολόγους του, Σάββα Αναστασιάδη και Αναστάσιο Δημοσχάκη, περιστράφηκαν γύρω από θέματα ομογενειακού χαρακτήρα και ενδιαφέροντος (ψήφος, υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού), αλλά και θέματα της επικαιρότητας όπως είναι το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Επίσης συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των δραστηριοτήτων της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων (ΠαΔΕΕ) αλλά και ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Με τον πρόεδρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και πολιτικό ηγέτη της ομογένειας ΗΠΑ, Κρις Σπύρου, συζητήθηκε το θέμα της επαναλειτουργίας της Αγιας Σοφιας ως χριστιανικού Ναού και οι προς τούτο συντονισμένες ενέργειες της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, ιδρυτής και πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Κρις Σπύρου. Μάλιστα ο κ. Δελής παρακολούθησε την προβολή σχετικού ενημερωτικού βίντεο στις εγκαταστάσεις της Ελληνο-αμερικανικής Ένωσης, ενώ “εφοδιάστηκε” με γραπτά ντοκουμέντα για το ζήτημα αυτό καθώς και για θέμα της ονομασίας του Κράτους των Σκοπίων ως πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).

Κατά τις συναντήσεις τέθηκαν και τα ζητήματα της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδος ενόψη και του επικείμενου κλεισίματος της τρίτης αξιολόγησης και της εξόδου της Ελλάδος στις αγορές. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται σήμερα στη Ελλάδα, αλλά και γενικότερα θέματα Δημόσιας Διοίκησης.

Αναφορικά με την ομογένεια, συζητήθηκε η προοπτική ίδρυσης υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού, αυτοτελώς ή σε συστέγαση με άλλο υπουργείο, από μία μελλοντική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας , αλλά και η δέσμευση του Προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη, σε περίπτωση εκλογικής νίκης της ΝΔ, να προωθήσει το θέμα της ψήφου των Ελλήνων ψηφοφόρων του Εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους.

Κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, συζητήθηκε η κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Δελή κατάθεση ερώτησης στο σουηδικό κοινοβούλιο και η απαντητική δήλωση της Σουηδής Υπουργού Εξωτερικών για την καταπάτηση των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των μειονοτήτων (και της ελληνικής) στην Αλβανία, δήλωση η οποία, σε συσχετισμό με παρασκηνιακές ενέργειες του σουηδικού ΥΠΕΞ προσδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο όλο ζήτημα με κορωνίδα τη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των μειονοτήτων εκ μέρους της Αλβανικής κυβέρνησης, συνιστά προϋπόθεση για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα μέχρι σήμερα πεπραγμένα της ΠαΔΕΕ η οποία στο διαρρεύσαν εξάμηνο από την ανάληψη του νέου προεδρείου παρουσιάζει μία κάμψη σε ό,τι αφορά τη δράση της.

Τέλος, τονίστηκε από όλες τις πλευρές η σπουδαιότητα της δυνατότητας ανταλλαγής απόψεων εκατέρωθεν  ώστε να προάγονται τα ζητήματα της ομογένειας, αλλά και τα εθνικά θέματα της γενέτειρας.