Πέντε ομογενειακές οργανώσεις για το ψήφισμα των 18 για τα Σκόπια

Νέα Υόρκη.- Πέντε ομογενειακές οργανώσεις διαχωρίζουν τη θέση τους σε ότι αφορά το ψήφισμα που εγκρίθηκε το Σάββατο, στη σύσκεψη των 18 ομοσπονδιών που πραγματοποιήθηκε στο «Σταθάκειο», σε σχέση με την παράγραφο που προειδοποιούσε πολιτικούς ότι αν υποστηρίξουν λύση που θα περιλαμβάνει ονομασία για τα Σκόπια με τον όρο «Μακεδονία» θα αντιμετωπίσουν την οργή της Ομογένειας. Σε κοινή τους ανακοίνωση που προσυπογράφουν οι Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις, Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής, Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Οργανώσεων Illinois, Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία Αμερικής, Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων και Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδία, αναφέρουν τα εξής:

«Σε σχέση με το ψήφισμα που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων των Ομοσπονδιών στο Σταθάκειο Κέντρο της Νέας Υόρκης το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018 επισημαίνονται τα ακόλουθα:

  1. Κοινή θέση της οργανωμένης Ομογένειας είναι η έκφραση συμπαράστασης στην Παμμακεδονική Ενωση Ηνωμένων Πολιτειών για το εθνικό ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ.
  2. Η οργανωμένη Ομογένεια στηρίζει τις προσπάθειες της Ελληνικής κυβέρνησης και του Υπουργείου Εξωτερικών για εξεύρεση λύσης και αναγνωρίζει τις προσπάθειες της σημερινής ηγεσίας του ΥΠΕΞ για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού των Σκοπίων.

Ωστόσο στο συγκεκριμένο ψήφισμα περιλαμβάνονται χαρακτηρισμοί διατυπωμένοι με ακραίο τρόπο, ιδιαίτερα στην παράγραφο 4, όπου υποστηρίζεται ότι “οποιοσδήποτε πολιτικός, συνυπογράψει μία απόφαση που θα επιτρέπει τη χρήση του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, με γεωγραφικό ή επιθετικό προσδιορισμό, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την οργή της Οργανωμένης Ομογένειας. Μία συμφωνία για λύση με χρήση του όρου Μακεδονία, θα σημάνει και τη ρήξη στις σχέσεις του Εθνικού Κέντρου με την Ομογένεια”.

Αυτή η διατύπωση δεν μας εκφράζει καθ’ οιονδήποτε τρόπο και αντίκειται προς τις αρχές και τα καταστατικά μας. Επιπροσθέτως, ενδεχόμενη ρήξη με το Εθνικό Κέντρο θα είναι διχαστική και  καταστροφική για τον απανταχού Ελληνισμό. Ως εκ τούτου, διαχωρίζουμε πλήρως τη θέση μας από αυτά τα σημεία του συγκεκριμένου ψηφίσματος.

Με εκτίμηση και πατριωτικούς χαιρετισμούς»,

 

Για την Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής –                               Ανδρέας Παπαντωνίου, Πρόεδρος

Για τη Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία Αμερικής –                             Γιώργος Ανδριώτης, Πρόεδρος

Για την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων –     Διονύσιος Βλάχος, Πρόεδρος

Για την Ιόνιο Πολιτιστική Ομοσπονδία –                                         Νίκος Μπάρδης, Πρόεδρος

 

πηγή:greeknewsonline.com