Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε “Β” από “Β-” από την S&P

Η αγορά ομολόγων έχει εδώ και καιρό προεξοφλήσει την αναβάθμιση της Ελλάδας από την Standard & Poor’s. Αλλά και την θετική έκβαση στο Eurogroup της Δευτέρας που θα οδηγήσει στο κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης.Έτσι τα 10ετή τήρησαν σήμερα στάση αναμονής, σε αντίθεση με τα 2ετή που συνέχισαν την εντυπωσιακή τους πορεία.

Η S&P και η πορεία των ελληνικών ομολόγων

Τα ελληνικά ομόλογα προέρχονται από ένα ισχυρό ράλι το οποίο έφερε τις αποδόσεις του 10ετούς στα χαμηλά 12ετίας και στο 3,7% με 3,8%, την στιγμή που στις αρχές Δεκεμβρίου διαμορφώνονταν στο 5,5% και πριν ακριβώς έναν χρόνο στο 8%. Σήμερα διαμορφώθηκαν στο 3,814% με άνοδο 0,66% από χθες,  ενώ σταθεροποιητικά κινήθηκαν τα 5ετή ομόλογα με την απόδοση τους στο 2,848%.

Ωστόσο, τα 2ετή ομόλογα συνέχισαν το εντυπωσιακό τους ράλι, με τις αποδόσεις στο 1,340% με πτώση της τάξης του 3,3% από την Πέμπτη και μία ανάσα από το ιστορικό χαμηλό του 1,311% που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009.

Οι διαθέσεις των επενδυτών για τους ελληνικούς τίτλους διατηρούνται «ζεστές», εν όψει και της νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές με 7ετή ομόλογα το αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως σημειώνει στο Bloomberg ο Alberto Gallo, διαχειριστής κεφαλαίων στην Algebris Investments, εάν η Πορτογαλία ήταν το «αστέρι» των ευρωπαϊκών αγορών κρατικού χρέους το 2017, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι το αστέρι του 2018, τονίζοντας ότι το macro fund του διατηρεί θέσεις long σε τίτλους σε όλη την ελληνική καμπύλη αποδόσεων.

Το βλέμμα στρέφεται τώρα στη Fitch Ratings, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει τις δικές της εκτιμήσεις για το αξιόχρεο της Ελλάδας στις 16 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης στις 18 Αυγούστου του 2017 είχε αναβαθμίσει την ελληνική πιστοληπτική ικανότητα σε «Β-» από «CCC», με θετικό το outlook.

Είχε προηγηθεί, σχεδόν δύο μήνες πριν, στις 23 Ιουνίου, η αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s σε Caa2 από Caa3 και η αναθεώρηση του outlook σε θετικό από σταθερό, στον απόηχο της επιτυχούς ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Η αξιολόγηση της Ελλάδας παραμένει στην ίδια βαθμίδα καθώς τον προηγούμενο Οκτώβριο ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης δεν επικαιροποίησε τις εκτιμήσεις του.

Πηγή: capital.gr