ΑΝΑΛΥΣΗ: Η λαοθάλασσα της Θεσσαλονίκης και τα συμπεράσματα

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το συλλαλητήριο για την Μακεδονία υπήρξε επιτυχημένο, μακράν πέραν πάσης προσδοκίας των διοργανωτών.  Ένα πλήθος από 90.000 άτομα, κατά την πάντοτε ιδιαίτερα φειδωλή στις σχετικές καταμετρήσεις, αστυνομία, ή από 500.000 άτομα κατά τους πάντοτε υπερβάλλοντες διοργανωτές, κυριολεκτικά ανέτρεψε τα μέχρι σήμερα δεδομένα και ήδη επιβάλλει τους δικούς του κανόνες στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Ο αιφνιδιασμός της Κυβέρνησης, που πίστευε πως – με τη συνδρομή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου – θα κρατούσε μακριά από τη συγκέντρωση Ιεράρχες και ιερωμένους, και τους Έλληνες στα σπίτια τους, έγινε εκκωφαντικός από την απόλυτη σιωπή που τήρησε μετά το συλλαλητήριο. Μόνη εξαίρεση, που επιβεβαιώνει την ειδήμονα σιωπή, η επίθεση του κ. Τζανακόπουλου στον Μητσοτάκη, με το αριστερής ηθικής  υβρεολόγιο που ήλθε και αυτό για να επιβεβαιώσει τον πανικό που κατέλαβε το Μέγαρο Μαξίμου.

Δεν θα σχολιάσουμε το υβρεολόγιο. Μας έχει συνηθίσει σ΄ αυτό. Θα πούμε, μόνον ότι η απρεπής  προς τον ελληνικό λαό φράση του εκπροσώπου, που αποκαλύπτει την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση, παρά την πασιφανή άρνηση του λαού να αποδεχθεί την παραχώρηση του όρου “Μακεδονία”,  σύντομα θα αντιληφθεί ότι είναι μία ακόμη αυταπάτη! Όμοια με εκείνη του κ. Τσίπρα, που το 2015 μας έριξε στα δεινά του τρίτου –και επαχθέστερου- μνημονίου!

Ο λαός μίλησε χθες. Και με την μεγαλειώδη παρουσία του, παρά το κύμα «εκφοβισμού» που είχε απλωθεί και που έλαβε και τη μορφή ανοιχτής αντισυγκέντρωσης στις παρυφές του χώρου του συλλαλητηρίου, αλλά και στους χώρους αναχώρησης των πούλμαν- από τους γνωστούς-άγνωστους «αντιεξουσιαστές»,  δεν άφησε περιθώρια για παρερμηνείες και  αμφισβητήσεις.

Η εντολή του λαού προς την κυβέρνηση  ήταν σαφής και κατηγορηματική: Κανείς ποτέ δεν θα εκχωρήσει το όνομα Μακεδονία. Κανείς. Ποτέ.

Το βροντερό μήνυμα της λαοθάλασσας,  το «έπιασε» η κυβέρνηση στα Σκόπια, και σιώπησε. Το αντελήφθη και το Μέγαρο Μαξίμου και  απέφυγε κάθε σχόλιο. Το κατάλαβε και η συμπρωτεύουσα, και πλημμύρισε από αισθήματα αγαλλίασης.

Καλό θα ήταν, λοιπόν, να λείψουν οι κορώνες της απελπισίας. Να πρυτανεύσει η λογική. Και να γίνει αποδεκτή η λαϊκή βούληση.  Ας διαπραγματευτεί η Κυβέρνηση,  στη βάση της λαϊκής εντολής: <<να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο αποδοχής της χρήσης τού, από αρχαιοτάτων χρόνων, Ελληνικού ονόματος «Μακεδονία» και των παραγώγων του, που είναι ταυτόσημο με το όνομα «Ελλάς».>> Μόνον αυτό έχει εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί η Κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας, όπως είναι η των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με συνολικά 41% και κάτι (36,34% + 4,75%). Άσχετη είναι η Κοινοβουλευτική πλειοψηφία που του εξασφάλισε το αποδοκιμασθέν  από το ΣΥΡΙΖΑ «καπέλο» των  50 εδρών και η «παρά φύσιν» (κατά τους «53» συντρόφους τους) συνεργασία  τους με τους ΑΝ.ΕΛΛ…

Αυτή δεν είναι ισχυρή πλειοψηφία για κρίσιμα εθνικά θέματα. Μόνον ο λαός μπορεί να δώσει παρόμοια εντολή. Και εάν η Κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί, αυτό οφείλει να το πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ακόμη και παραιτούμενος…