Μητσοτάκης για ΠΓΔΜ: Όχι σε λύση χωρίς αλλαγή Συντάγματος

Αθήνα.-Το μήνυμα ότι δεν θα στηρίξει λύση για την ονομασία της ΠΓΔΜ χωρίς αλλαγή Συντάγματος της γειτονικής χώρας έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από την Πολιτική Επιτροπή του κόμματος. Σημείωσε, δε, ότι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα ήταν εφικτή «σε άλλη συγκυρία, με κατάλληλη προετοιμασία, και με την άλλη πλευρά να επιθυμεί πραγματική, όχι πλασματική λύση».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η διαπραγμάτευση θα έπρεπε να ξεκίνησει από τα ζητήματα αλυτρωτισμού και θα περίμενε να δει απτά δείγματα γραφής από την πλευρά των Σκοπίων, πριν προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, δηλαδή το ονοματολογικό.

Εξαπολύοντας, δε, βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα για τους χειρισμούς του στο ζήτημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να ενημερώσει πρώτα τους πολιτικούς αρχηγούς και να ενώσει τις πολιτικές δυνάμεις, αντί να διχάζει τους πολίτες.

«Το ότι ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται θα μπορούσε να είναι το συντομότερο ανέκδοτο, αν τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο κρίσιμα για τη χώρα» υπογράμμισε.

«Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε μια διαπραγμάτευση χωρίς να διαμορφώσει ενιαία κυβερνητική θέση. Το έκανε για να διευκολύνει τον κ. Καμμένο, που άλλαζε άποψη ανά 6 ώρες. Είτε πρόκειται για πολιτική ελαφρότητα είτε για ανθρώπινη φαιδρότητα είναι κάτι που αποτελεί κατάντια για τη χώρα» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Πού ήταν τότε αυτοί που σήμερα ζητούν εξηγήσεις; Θα σας πω εγώ που ήταν. Υπέγραφαν κείμενα να αναγνωρισθούν τα Σκόπια ως Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Γαβρόγλου, η κα Χριστοδουλοπούλου, ο κ. Καρανίκας και 200 ακόμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μαθήματα λοιπόν σε μας».

«Δεν ανέχομαι από κανένα την ανιστόρητη ταύτιση του πατριωτισμού με τον ακραίο εθνικισμό. Για την πατρίδα μας πολέμησαν οι γονείς μας και οι παππούδες μας. Δεν ήταν ακραίοι. Πατριώτες ήταν».

«Λύση σε άλλη συγκυρία»

«Η κυβέρνηση Τσίπρα Καμμένου υπονομεύει τη λύση του προβλήματος που εκκρεμεί με τη γείτονα χώρα. Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε μια διαπραγμάτευση χωρίς να έχει διαμορφώσει προηγουμένως ενιαία κυβερνητική θέση. Το έκανε για να διευκολύνει τον κ. Καμμένο που άλλαζε άποψη ανά έξι ώρες: Το πρωί εμπιστευόταν τον κ. Κοτζιά, το μεσημέρι ζητούσε δημοψήφισμα και το βράδυ το έπαιρνε πίσω. Είτε πρόκειται για πολιτική ελαφρότητα είτε για ανθρώπινη φαιδρότητα είναι κάτι που αποτελεί κατάντια για τη χώρα. Ο κ. Τσίπρας δεν διαμόρφωσε εθνική θέση. Διαπραγματεύεται κρυφά και αντί να ενημερώσει την αντιπολίτευση προσπάθησε να την παγιδεύσει.

»Το 2008 σε μια κρίσιμη συγκυρία, με τις ΗΠΑ να πιέζουν ασφυκτικά, η κυβέρνηση Καραμανλή απέτρεψε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ χωρίς προηγούμενη λύση. πού ήταν αυτοί που σήμερα ζητούν εξηγήσεις; Υπέγραφαν κείμενα που ζητούσαν να αναγνωρισθούν τα Σκόπια ως Μακεδονία. Αυτά μας έλεγαν οι ΣΥΡΙΖΑίοι το 2008. Ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Γαβρόγλου, η κα Χριστοδουλοπούλου, ο κ. Καρανίκας και 200 ακόμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

»Οχι μαθήματα σε μας, από αυτούς που υπονόμευαν τότε τον δικό μας διαπραγματευτικό αγώνα.

»Ο κ.Τσίπρας με όσα λέει και όσα κάνει δεν τον εμπιστεύονται οι Ελληνες. Ετσι φθάσαμε στο συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής. Οι Ελληνες δεν ανέχονται να παίζουν κάποιοι με το φιλότιμο και τον πατριωτισμό τους. Η κυβέρνηση, ζαλισμένη από μια κινητοποίηση που δεν περίμενε, πήγε να την απαξιώσει. Είναι ντροπή να χαρακτηρίζονται ακραίοι. Δεν ανέχομαι από κανένα την ανιστόρητη ταύτιση του πατριωτισμού με τον ακραίο εθνικισμό. Για την πατρίδα μας πολέμησαν οι γονείς μας και οι παππούδες μας. Δεν ήταν ακραίοι. Πατριώτες ήταν.

»Ο διχασμός έφερνε πάντα ήττες και ενίοτε εθνικές τραγωδίες.

»Οι Σκοπιανοί πρέπει να αλλάξουν το σύνταγμά τους και δεν θα δεχόμουν καμία αναφορά σε μακεδονικό έθνος, όπως έκανε χωρίς να πάρει απάντηση από τον κυβέρνηση, ο κ.Νίμιτς.

»Ο κ.Τσίπρας συναντάται σε λίγο στο Νταβός με τον κ.Ζάεφ χωρίς να έχει ενημερώσει κανέναν στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται να ανεχθώ να διχάσουμε τους Ελληνες για να ενώσουμε τους σκοπιανούς. και δεν θα δεχθώ τη ρίξη των δεσμών της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ούτε όμως θα επιτρέψω σε διάφορα ακραία στοιχεία να καπηλευθούν τις εύλογες ανησυχίες του λαού. Οπως ήρθαν τα πράγματα η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί σε κάποια άλλη συγκυρία».

Ανάγκη πολιτικής αλλαγής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε βολές κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης εφ’ όλης της ύλης και επανέλαβε ότι η λύση για τη χώρα είναι πολιτική αλλαγή.

«Σας καλώ όλους να οδηγήσουμε στην έξοδο τους ψεύτες και τους φαύλους που από το 2015 εξουσιάζουν με αυταρχισμό τη χώρα προσπαθώντας να στήσουν καθεστώς. Αυτούς που δεν διστάζουν να χειριστούν με μικροπολιτική και τυχοδιωκτισμό ακόμη και τα κρίσιμα εθνικά θέματα» τόνισε.

«Σε 100 δισ. ευρώ υπολόγισε ο κ. Ρέγκλινγκ το κόστος της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα. Μιας κυβέρνησης που αύριο έχει επέτειο. Μια επέτειο που, εκτός από τον ελληνικό λαό, θέλουν να ξεχάσουν και οι ίδιοι γιατί με άλλες, ψεύτικες, υποσχέσεις εξελέγησαν και τα εντελώς αντίθετα έκαναν» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Το ότι ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται θα μπορούσε να ήταν το πιο σύντομο ανέκδοτο της τελευταίας τριετίας, αν τα αποτελέσματα δεν ήταν καταστροφικά για τη χώρα. Η παρατήρηση είναι δυστυχώς επίκαιρη καθώς ο πρωθυπουργός έχει πάρει επάνω του και τη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τους κυβερνώντες ότι «ανήλθαν στην εξουσία για να αμφισβητήσουν δήθεν το κατεστημένο. Και μέσα σε ελάχιστο χρόνο έγιναν οι ίδιοι το πιο φαύλο και αδίστακτο κατεστημένο που γνώρισε ποτέ ο τόπος. Αδίστακτο. Κυνικό. Χωρίς ηθικούς φραγμούς. Χωρίς καμία αναστολή».

«Νέες εφημερίδες εκδίδονται σωρηδόν με αφανείς υποστηρικτές και προκλητική χρηματοδότηση από τα μεγάλα διαφημιστικά κονδύλια δημοσίων επιχειρήσεων. Με το χρήμα του έλληνα φορολογούμενου η κυβέρνηση χτίζει το καθεστώς της. Τους προειδοποιώ ότι σύντομα θα λογοδοτήσουν» σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

«Το κράτος έχει μπει πλήρως στην υπηρεσία του κόμματος. Τάζουν μονιμοποίηση, ενώ ξέρουν πως αυτό είναι αντισυνταγματικό. Κοροϊδεύουν και εξαπατούν ξανά. Το κράτος μεγαλώνει. Οι δημόσιοι φορείς αυξάνονται. Κολλητοί και συγγενείς βολεύονται με τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου» είπε.

«Στην Υγεία ο τραμπουκισμός έχει γίνει νέα πολιτική σχολή μέσω facebook ή από μικροφώνου» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Αλλά οι συνθήκες για τους πολίτες στο δημόσιο σύστημα Υγείας γίνονται όλο και χειρότερες».

Παράλληλα, τόνισε: «Το να δείξουμε και να αποδείξουμε ότι τα πράγματα πάνε στραβά είναι το πιο εύκολο. Η πραγματικότητα δεν χαρίζεται σε καμία ΕΡΤ και σε κανένα εγκάθετο μέσο. Η κοινωνία ξέρει».

In.gr/(Φωτογραφία: ΑΠΕ)