Ακόμα στον αέρα η βίζα “διακοπές και εργασία” στην Αυστραλία

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Μπορεί ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ να έσπευσε να αξιοποιήσει πολιτικά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ B’ 4488/2017), της σχετικής διυπουργικής απόφασης, που αφορά το Πρόγραμμα Working Holiday Visa με την Αυστραλία, τονίζοντας πως «άλλη μία δέσμευση στην ομογένεια και στην κυβέρνηση της Αυστραλίας εκπληρώθηκε”, πλην, όμως, όπως μας πληροφορεί η ομογενειακή εφημερίδα “Νέος Κόσμος”, ακόμα το Πρόγραμμα παραμένει σε εκκρεμότητα, γιατί δεν έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση!

Το σχετικό άρθρο της εφημερίδας έχει ως εξής:

Παρά τους πανηγυρισμούς από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης – και κυρίως από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης – η εφαρμογή του προγράμματος «Από τώρα, κάθε χρόνο, για 12 ημερολογιακούς μήνες, θα μπορούν 500 Ελληνόπουλα να ζήσουν την εμπειρία των διακοπών, μαζί με το δικαίωμα της νόμιμης δουλειάς, σε μία χώρα όπου έχουμε μία από τις πιο δυναμικές ομογένειες» παραμένει σε εκκρεμότητα. Το σχετικό Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας επιτρέπει σε ταξιδιώτες και από τις δύο χώρες, ηλικίας μεταξύ 18 και 31 ετών, να συνδυάσουν τις διακοπές τους με εργασία. Οι σχετικές συζητήσεις είχαν ξεκινήσει ως πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, αλλά το ζήτημα εκκρεμούσε από το 2014, λόγω ολιγωρίας από την ελληνική πλευρά. Ύστερα από παρέμβαση του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, η συμφωνία υπερψηφίστηκε πριν από μερικούς μήνες από το ελληνικό κοινοβούλιο και η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ B’ 4488/2017) πριν τη λήξη του 2017. 

Επί της ουσίας όμως, το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα.

Ο “Νέος Κόσμος” έχει γίνει αποδέκτης πολλών μηνυμάτων από ανθρώπους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αυστραλία, που επιθυμούν να επωφεληθούν από τη συμφωνία, όμως αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων (το οποίο είναι πλέον αρμόδιο για τα ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής), η Ελλάδα παραμένει ακόμη εκτός της λίστας των χωρών που έχουν δικαίωμα αίτησης είτε για τη ‘Working Holiday Visa’ (κατηγορία 417) ή για τη ‘Work and Holiday Visa’ (κατηγορία 462), που επιτρέπουν στους κατόχους να εργαστούν επί έξι ή δώδεκα μήνες αντιστοίχως. 

Ο “Νέος Κόσμος” επικοινώνησε με τις προξενικές αρχές της Μελβούρνης και με την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κάμπερα, και λάβαμε την επιβεβαίωση ότι δεν έχει έρθει ακόμη επίσημη ενημέρωση προς τη διπλωματική αποστολή της Ελλάδας στην Αυστραλία. “Περιμένουμε να εκδοθεί κάποια εγκύκλιος από το αρμόδιο Υπουργείο που θα περιγράφει το καθεστώς που θα ισχύσει”, δήλωσε ο Σύμβουλος Α’ της πρεσβείας, Ιωάννης Φερεντίνος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του “ΝΚ”, η αρμόδια αρχή είναι η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, ωστόσο όπως καταγγέλλουν αναγνώστες μας που έχουν επικοινωνήσει επανειλλημμένως με τη Γραμματεία, δεν έχουν λάβει κάποια απάντηση ως προς τον χρόνο έκδοσης της εγκυκλίου, αλλά καλούνται να επικοινωνήσουν ξανά περί τα τέλη Φεβρουαρίου. 

Ο “ΝΚ” επικοινώνησε επίσης με το αυστραλιανό Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων, αλλά μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είχε υπάρξει απάντηση“.

Υπενθυμίζεται ότι σε δήλωσή του μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, της σχετικής διυπουργικής απόφασης, ο κ. Κουίκ είχε τονίσει, πως «από τώρα, κάθε χρόνο, για 12 ημερολογιακούς μήνες, θα μπορούν 500 Ελληνόπουλα να ζήσουν την εμπειρία των διακοπών, μαζί με το δικαίωμα της νόμιμης δουλειάς, σε μία χώρα όπου έχουμε μία από τις πιο δυναμικές ομογένειες».

Βέβαια, δεν είναι ευθύνη του κ. Κουίκ η έκδοση υπουργικής απόφασης. Αποκαλύπει, ωστόσο τον “συντονισμό” της κυβέρνησης…

Στην Ελλάδα το “τώρα” έχει άδηλη αρχή και ευέλικτο τέλος…