Προκαλούν οι «σκληροί» του VMRO: Δεν αλλάζουμε όνομα, ούτε Σύνταγμα

Σκόπια.- Την ώρα που οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ κάνουν προσπάθειες επίλυσης του ονοματολογικού, οι «σκληροί» εθνικιστές του VMRO στα Σκόπια επιμένουν να μην δέχονται συνταγματικές αλλαγές και απάλειψη του αλυτρωτισμού.

Ο αντιπρόεδρος του VMRO (κόμμα που ίδρυσε ο Γκρούεφσκι), Αλεξάνταρ Νικολόσκι. μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Ε», εμφανίστηκε προκλητικός, λίγες ώρες πριν συνέλθει αύριο Σάββατο στα Σκόπια το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Οπως είπε η παράταξή του δεν αποδέχεται καμία αλλαγή στο Σύνταγμα, και θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να λέγεται «Μακεδονία».

Ενώ σημείωσε ότι δεν συναινεί ούτε στην αλλαγή του ονόματος των δρόμων και του αεροδρομίου, τις οποίες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στις κοινές δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν βρίσκουμε κανένα αλυτρωτικό στοιχείο στο όνομα οποιουδήποτε χώρου η αντικειμένου στην χώρα μας. Δεν θεωρούμε ότι αυτά είναι η πηγή του προβλήματος. Αυτά είναι δικαιολογίες» υποστήριξρ ο Νικολόσκι.

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου στα Σκόπια, στην οποία θα εξετασθεί το πλαίσιο για την επίλυση του θέματος της ονομασίας. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο Πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι και ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, DUI, Αλί Αχμέτι.

Η συνάντηση διεξάγεται με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών και σε αυτήν θα παραβρεθεί και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Νίμιτς θα επισκεφθεί την Αθήνα και τα Σκόπια (30 και 31/01 αντίστοιχα) για συνομιλίες με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών σχετικά με τη δέσμη ιδεών για το ζήτημα της ονομασίας που παρουσίασε, και την περαιτέρω πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Πηγή:  iefimerida.gr