Οι ΗΠΑ αψήφισαν τη Ρωσία δημοσιεύοντας λίστα με ολιγάρχες & παράγοντες

Κατάλογο με τους στενότερους συνεργάτες του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και τους πλουσιότερους ρώσους «ολιγάρχες» έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αγνοώντας προειδοποιήσεις της Μόσχας.

Η λίστα περιλαμβάνει 210 ονόματα και καταρτίστηκε με βάση το πόσο στενές σχέσεις έχουν οι κατονομαζόμενοι με το καθεστώς Πούτιν και το μέγεθος του πλούτου τους.

Ανάμεσα στους 114 αξιωματούχους βρίσκονται επικεφαλής κρατικών κολοσσών, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της πετρελαϊκής Rosneft, Ιγκόρ Σέτσιν, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, ο ανώτατος εισαγγελέας Γιούρι Τσάικα, και ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Sberbank.

Στους 96 ολιγάρχες – που έχουν περιουσία τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια – περιλαμβάνονται μεγαλοεπιχειρηματίες όπως ο Όλεγκ Ντερίπασκα και ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Η Ουάσιγκτον κατέστησε σαφές ότι η λίστα δεν συνιστά προαναγγελία οικονομικών κυρώσεων σε βάρος των αξιωματούχων και των ολιγαρχών, ούτε ισοδυναμεί με άλλου είδους περιορισμό.

Το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε όμως ότι οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην πληρέστερη, εμπιστευτική έκδοση της έκθεσης μπορούν να αξιοποιηθούν σε μελλοντική επιβολή ποινών.

Σημειώνεται πως η λίστα καταρτίστηκε κατόπιν αιτήματος του αμερικανικού Κογκρέσου, το οποίο πέρυσι νομοθέτησε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να χαλαρώσει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία χωρίς την άδειά του.

Πηγή: skai.gr