Γερμανία: Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για μεγάλο συνασπισμό

Βόννη.- «Κάναμε μεγάλα βήματα προς τα μπρος, εν τούτοις διαπιστώσαμε επίσης ότι υπάρχουν θέματα στα οποία αποκλίνουμε», δήλωσε o Λαρς Κλίνγκμπάιλ, Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), μετά την λήξη διαπραγματεύσων με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και τους Χριστιανοκoινωνιστές (CSU) αργά το βράδυ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του Χριστιανοδημοκρτάτη Πέτερ Αλτμάιερ, του επικεφαλής της καγκελαρίας και εκτελούντος χρέη μεταβατικού υπουργού Οικονομικών: «Εργαστήκαμε σκληρά, εξακολουθεί όμως να υπάρχει ένα δύσκολο κομάτι δρόμου για να διανύσουν οι διαπραγματευτές»

Σύμφωνα με την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται μετά από τις χτεσινοβραδυνές συζητήσεις, οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης μεγάλου συνασπσιμού πλησιάζουν στην τελική ευθέια κατά το Spiegel, αφού τα 91 μέλη του λεγόμενου μεγάλου γύρου των διαπραγματεύσεων συμφώνησαν σε ορισμένα βασικά θέματα.

Όπως μετέδωσε το πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δικτυο ARD, ο Ραλφ Στέγκνερ, αντιπρόεδρος του SPD, χαιρέτησε τη συμφωνία για τον νόμο περί υποδοχής καταρτισμένων αλλοδαπών επαγγελματιών: «Συμφωνήσαμε σε βασικά σημεία και έτσι θα καταστεί δυνατή (σ.σ. η απασχόλησή τους στη Γερμανία) την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο (σ.σ υπολογίζεται ότι η Γερμανία χρειάζεται π.χ. έως και 200.000 νοσηλευτές). Εκπληρώθηκαν πλήρως οι προσδοκίες μας», όπως δηλωσε, χωρίς όμως να διευκρινίζει την ακριβή διατύπωση του σχετικού νόμου.

Για το θέματων προσφύγων ο κ. Στέγκνερ δήλωσε ότι το SPD δεν έχει αποδεχτεί ανώτατο όριο. Αντίθετα ο Αντρέας Σόιερ, Γενικός Γραμματέας του Χριστιανοκοινικού κόμματος της Βαυαρίας, ερωτηθείς για το θέμα δήλωσε όμως: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και γνωριζουν τι σημαίνει αυτό».

Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) επιθυμούν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι την Κυριακή, έχουν όμως προβλέψει και το ενδεχόμενο παράτασής τους μέχρι και την Τρίτη ώστε να συμφωνήσουν σε θέματα στα οποία ακόμα διαφωνούν, όπως είναι το θέμα των ενοικίων, της κατοικίας και το εργατικό δίκαιο. Θέματα, δηλαδή, τα οποία δεν θεωρούντια ιδιαίτερα εύκολα.

Τις δύσκολες διαπραγματεύσεις επιβεβαιώνει και ο Γιόακιμ Χέρμαν, ο Χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας : «Θεωρώ ότι συνολικά οι διαπραγματεύσεις με το SPD είναι πιο δύσκολες από εκείνες προ τετραετίας. Δεν τίθεται θέμα. Πριν τέσσερα χρόνια ήθελαν όλοι τον συνασπισμό.Τώρα αντικατατοπτρίζεται η διάθεση κατά του συνασπισμού η οποία υπάρχει σε μέρος του SPD, ακόμα και σε ορισμένους σοσιαλδημοκράτες οι οποίοι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Επιπλέον, οι ουσιαστικές αποκλίσεις σε ορισμένα θέματα είναι πραγματικά μεγάλες», όπως είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ «Rheinischen Post».

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ