Συγκλονιστικός ο Μίκης Θεοδωράκης, στο Σύνταγμα να τραγουδήσουμε “της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ”

Αθήνα.- Λίγες ώρες πριν από το συλλαλητήριο αλλά και με το βάρος της επίθεσης στο σπίτι του από αντιεξουσιαστές, ο Μίκης Θεοδωράκης δίνει συνέντευξη στην Κυριακάτικη Ελευθερία του Τύπου και καλεί τον κόσμο να τραγουδήσει «της Δικαιοσύνης Ηλιε Νοητέ».

Εμφανίζεται αντίθετος σε κάθε συμβιβασμό και συμφωνία για το όνομα Μακεδονία ανεξαρτήτως προσδιορισμού. Διαβλέπει μάλιστα τον κίνδυνο αν τα Σκόπια μπουν στο ΝΑΤΟ με την δική μας συνδρομή, οι ΗΠΑ «εφαρμόζοντας την πολιτική της σαλαμοποίησης οχυρωμένες πίσω από εθνικιστικά καθεστώτα να προχωρήσουν στην απελευθέρωση της Δυτικής Μακεδονίας όπως έγινε με τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και ειδικά με το Κόσοβο. Το ίδιο μπορεί να κάνουν με την Ηπειρο, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη». Σπεύδει μάλιστα να σημειώσει «όλα αυτά που φαίνονται απίθανα τα είδαμε να πραγματοποιούνται και μάλιστα στη γειτονιά μας».

Θυμίζει ότι ο ίδιος το πρώτο συλλαλητήριο στο οποίο μετείχε ήταν στην πλατεία Συντάγματος το 1943. Τότε διαδήλωσε μαζί με χιλιάδες άλλους πατριώτες ενάντια στην γερμανική επιστράτευση για να μην φορέσουν τη στολή των SS και της Βέρμαχτ. «Είπαμε όχι και το πληρώσαμε με το αίμα μας. Η οδός Πανεπιστημίου ήταν πλημμυρισμένη από το αίμα μας… Και τώρα ύστερα από τόσα χρόνια στην ίδια πλατεία από απλός διαδηλωτής θα είμαι ομιλητής. Νυν απολύεις τον Δούλο Σου δέσποτα».

Νωρίτερα

«Είμαι ήρεμος και έτοιμος» απάντησε ο Μίκης Θεοδωράκης μετά την προσπάθεια τρομοκράτησής του προκειμένου να μην μιλήσει στο συλλαλητήριο για την ΠΓΔΜ στο Σύνταγμα την Κυριακή. Ο Μίκης Θεοδωράκης έστειλε μήνυμα και στον κόσμο: «Να μην πτοηθούν. Να αυξήσουν την θέληση και την ορμητικότητά τους».

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις απειλές που δέχεται για να μην μιλήσει στο συλλαλητήριο και την επίθεση με μπογιές που έγινε στο σπίτι του το μεσημέρι του Σαββάτου ο Μίκης Θεοδωράκης δήλωσε: «Είμαι ήρεμος και έτοιμος».

Όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το μήνυμά του για τον κόσμο, απάντησε: «Να μην πτοηθούν. Να αυξήσουν την θέληση, τον θυμό, την αποφασιστικότητα και την ορμητικότητά τους».

Ενώ στην ιστοσελίδα του αναφέρεται πως: «Ότι και να κάνουν τους ενημερώνουμε ότι ο Μίκης Θεοδωράκης δεν φοβάται τις απειλές, όπως δεν φοβήθηκε ποτέ τίποτα και κανέναν στη ζωή του και αύριο θα είναι στην εξέδρα της πλατείας συντάγματος.

»Ο Μίκης Θεοδωράκης αύριο έχει ραντεβού με την ιστορία.

»Οι σκοτεινοί κύκλοι που τον πολεμούν απ’ το 1940 και συνεχίζουν μέχρι και τις μέρες μας, είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουν και πάλι στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

»Ως γνωστόν, τα ποντίκια όταν έρχεται η γάτα, πάντα εξαφανίζονται…»

Προσπάθεια τρομοκράτησης του Μίκη Θεοδωράκη

Λίγο μετά τις 15:30 το Σάββατο σημειώθηκε επίθεση αντεξουσιαστών στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη κοντά στην Ακρόπολη. Οι γνωστοί άγνωστοι πέταξαν μπογιές στην είσοδο του και έγραψαν αισχρά και ευθέως απειλητικά μηνύματα στον τοίχο του σπιτιού του με κατακλείδα ότι η «η ιστορία του τελειώνει στην πλατία Συντάγματος»- κάτι που δεν εκλαμβάνεται απλώς θεωρητικά, καθώς ενέχει και ευθύ υπαινιγμό δολοφονίας του.

Η ταυτότητα και ο αριθμός των δραστών δεν είναι αυτή τη στιγμή ακόμα εξακριβωμένος.

 

πηγή:in.gr