Η ΑΕΚ με ανατροπή 2-1 τον Ολυμπιακό στο Φάληρο

Η ΑΕΚ με μεγάλη ανατροπή που πέτυχε μέσα στο Καραϊσκάκη, πήρε τη νίκη επί του Ολυμπιακού με 2-1, στο μεγάλο ντέρμπι της 20ής αγωνιστικής της Super League.

Αν και βρέθηκε να χάνει στο 81΄ από το γκολ του Ανσαριφάρντ, η Ένωση κατάφερε να ισοφαρίσει στο 87΄ με τον Τσιγκρίνσκι και στο 94΄ με την «χρυσή» αλλαγή του Χιμένεθ, τον Γιώργο Γιακουμάκη, να φέρνει τα πάνω κάτω στον αγώνα.

Με 10 παίκτες τελείωσε το ματς ο Ολυμπιακός, λόγω αποβολής του Μποτία στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Το πρωτάθλημα μετά το ντέρμπι παίρνει μία εντελώς διαφορετική τροπή, καθώς ο Ολυμπιακός βρίσκεται τρίτος, στο -4 από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ (46 έναντι 42), ενώ η ΑΕΚ με την τεράστια νίκη της πλησίασε στο -2 από την κορυφή.

Το ματς στο φαληρικό γήπεδο είχε φινάλε απαγορευμένο για καρδιακούς. Μετά από ένα απογοητευτικό πρώτο 45λεπτο, στο δεύτερο μέρος οι φάσεις μπροστά από τις δύο εστίες ήταν πάρα πολλές, παίχτηκε σαφώς καλύτερο ποδόσφαιρο και σε σχέση με τη… «σούπα» του Κυπέλλου, αυτή την φορά υπήρξε και νικητής.

Το πρώτο 45λεπτο του ντέρμπι ήταν από τα χειρότερα των τελευταίων χρόνων, καθώς εάν εξαιρέσει κανείς δύο σουτ του Πάρντο στο 25΄ και 40΄, που απόκρουσε ο Τσιντώτας, καμία από τις δύο ομάδες δεν είχε κάποια «καθαρή» ευκαιρία για να σκοράρει.

Εν αντιθέσει με τον τρόπο που παρατάχθηκαν οι ομάδες στο Κύπελλο, πριν από 10 ημέρες στο ίδιο γήπεδο, ο Ολυμπιακός δεν ήταν τόσο πιεστικός από το ξεκίνημα, ενώ η ενδεκάδα το σύστημα που επέλεξε ο Γκαρθία, με τον Μιραλάς στην θέση του σέντερ φορ και τον Πάρντο δεξιά δεν του βγήκε στον αγωνιστικό χώρο. Ο Οφόε δεν είχε βοήθεια στη μεσαία γραμμή, ο Φορτούνης «εξαφανίστηκε» στο αριστερό άκρο, με τους «ερυθρόλευκους» να χάνουν τη μάχη στη μεσαία γραμμή.

Η ΑΕΚ είχε πάντα ένα παίκτη παραπάνω στο κέντρο, έδειχνε να ελέγχει περισσότερο το ματς, παρά τις δύο φάσεις που δέχτηκε η άμυνά της, αλλά και πάλι επιθετικά ήταν ανύπαρκτη. Ο Χιμένεθ επέλεξε να «φορτώσει» τη μεσαία γραμμή, ξεκινώντας τους Μασούντ, Κονέ, Σιμόες, υπήρχε βοήθεια από τους Μπακασέτα και Χριστοδουλόπουλο από τις πτέρυγες, αλλά ο Αραούχο ήταν απελπιστικά μόνος του και η απουσία του Λιβάγια εμφανέστατη.

Το δεύτερο μέρος δεν είχε διαφορετική εικόνα, με την ΑΕΚ να υπερέχει στη μεσαία γραμμή παρά την προσπάθεια των γηπεδούχων να πιέσουν στο πρώτο πεντάλεπτο. Γρήγορα η ομάδα του Χιμένεθ ανέκτησε τον έλεγχο και στο 58΄ είχε την πρώτη της καλή ευκαιρία στον αγώνα, με τον Αραούχο να μην καταφέρνει να νικήσει από κοντά τον Προτό.

Απίστευτη ευκαιρία έχασε η ΑΕΚ στο 69΄. Από την κεφαλιά του Μασούντ στο δεύτερο δοκάρι η μπάλα πήρε τροχιά προς τα δίχτυα και πριν περάσει τη γραμμή ο Σισέ ως «από μηχανής θεός» απεσόβησε το γκολ.

Σειρά του Ολυμπιακού να «αγγίξει» το γκολ στο 81΄, με τον Τσιντώτα να κάνει την απόκρουση του αγώνα σε πλασέ του Μάριν. Από το κόρνερ που εκτέλεσε ο Φορτούνης, οι κόντρες ευνόησαν τον Ανσαριφάρντ και ο Ιρανός με το 13ο του γκολ στο πρωτάθλημα (1-0) έδειχνε ότι θα έκρινε το ντέρμπι της 20ής ημέρας.

Οι «κιτρινόμαυροι», όμως, δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Στο 87΄ από σύγχυση στα καρέ των Πειραιωτών, ο Τσιγκρίνσκι βρήκε τον τρόπο να «εκτελέσει» από κοντά τον Προτό και να ισοφαρίσει, ενώ στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Γιακουμάκης, που είχε μπει στο ματς στο 85΄, έφερε τα πάνω κάτω στο ματς με κοντινό πλασέ (2-1).

Το επόμενο ραντεβού των δύο ομάδων είναι σε τρεις ημέρες, στο ΟΑΚΑ (7/02), στον επαναληπτικό των προημιτελικών του Κυπέλλου (0-0 το πρώτο ματς).

Διαιτητής: Παπαπέτρου

Κίτρινες: Μποτία, Ρομαό – Σιμόες, Μασούντ, Μπακάκης, Λιβάγια

Κόκκινες: Μποτία (90΄+4 δεύτερη κίτρινη)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Όσκαρ Γκαρθία):
 Προτό, Ελαμπντελαουί, Σισέ, Μποτία, Κούτρης, Ρομαό, Ζιλέ (70΄ Ταχτσίδης), Οφόε (58΄ Ανσαριφάρντ), Φορτούνης, Μιραλάς, Πάρντο (80΄ Μάριν)

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ):
 Τσιντώτας, Γκάλο, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Μπακάκης, Σιμόες, Κονέ (72΄ Γαλανόπουλος), Μασούντ, Χριστοδουλόπουλος, Αραούχο (62΄ Λιβάγια), Μπακασέτας (85΄ Γιακουμάκης)

Ο ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας αφού πέρασε νικηφόρα από τους Ζωσιμάδες (ΠΑΣ Γιάννινα – ΠΑΟΚ 1-3), ανοίγοντας το σκορ με γκολ οφσάιντ του Πέλκα. Επεισόδια και… ντου από οπαδούς του ΠΑΟΚ πριν από την έναρξη του αγώνα.

Στη Λαμία, η ομώνυμη ομάδα αναδείχθηκε ισόπαλη με τον Ατρόμητο (Λαμία – Ατρόμητος 1-1), ενώ στη Λειβαδιά, ο Λεβαδειακός επικράτησε της Κέρκυρας (Λεβαδειακός – Κέρκυρα 2-0).

Διαβάστε τι έγινε στα ματς του Σαββάτου

Το πρόγραμμα και η βαθμολογία, έχουν ως εξής:

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου
Αστέρας Τρίπολης-Ξάνθη 1-1
(29′ Τσιλιανίδης-30′ Κάστρο)

ΑΕΛ-Πανιώνιος 0-0

Παναθηναϊκός-Παναιτωλικός 0-0

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου
ΠΑΣ Γιάννινα-ΠΑΟΚ 1-3
(70΄ Κόντε – 9΄ Πέλκας, 39΄, 45΄ Πρίγιοβιτς)

Λαμία-Ατρόμητος 1-1
(55΄ Πίτι – 70΄ Ντιγκινί)

Λεβαδειακός-Κέρκυρα 2-0
(49΄ Μαρκόβσκι, 66΄ Γιακουμάκης)

Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-2
(81΄ Ανσαριφάρντ – 87΄ Τσιγκρίνσκι, 90΄+3 Γιακουμάκης)

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου
19:30 Πλατανιάς-Απόλλων Σμύρνης

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 20 αγώνες)

1. ΠΑΟΚ 46
2. ΑΕΚ 44
3. Ολυμπιακός 42
4. Ατρόμητος 38
5. Αστέρας Τρίπολης 28
. Ξάνθη 28
. Πανιώνιος 28
8. Παναθηναϊκός 24
. Λεβαδειακός 24
10. ΠΑΣ Γιάννινα 22
. ΑΕΛ 22
12. Παναιτωλικός 20
. Λαμία 20
14. Απόλλων Σμύρνης 14 -19αγ.
. Κέρκυρα 14
16. Πλατανιάς 9 -19αγ.

* Ο Παναθηναϊκός άρχισε το πρωτάθλημα με -2 βαθμούς.