ΓΝΩΜΗ: Τα συλλαλητήρια δείχνουν το δρόμο. Η Κυβέρνηση ακούει;

ΓΝΩΜΗ: ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο κόσμος που προσήλθε στο Σύνταγμα (4 Φεβρουαρίου 2018) ήταν “μέγας”. Η κυβερνητική προπαγάνδα προσπάθησε να υποβιβάσει και αυτό το συλλαλητήριο. Η Αστυνομία είπε ένα νούμερο το οποίο -όπως έγινε και στη Θεσσαλονίκη- πόρρω απέχει από την πραγματικότητα. Όσο και αν θέλουν να πείσουν για το αντίθετο, αυτοδιαψεύδονται.

Αλλά η κυβέρνηση, δια του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, προσπάθησε να κάνει και κάτι άλλο. Να αγνοήσει το μήνυμα της ακομμάτιστης συγκέντρωσης, όμοια όπως επιχείρησε να κάνει και με την συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, ισχυριζόμενη ότι συνεχίζει την διαπραγμάτευση με τα Σκόπια, ωσάν να μην είχε μεσολαβήσει η διπλή εκδήλωση της επιθυμίας του ελληνικού λαού και η δημοσκόπηση όπου το 71% θέλει να μην αναγνωρισθεί στα σύνορά μας Κράτος με ονομασία που να εμπεριέχει την λέξη Μακεδονία και το οποίο να μην είναι ελληνικό.

Χρειάστηκε, μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς, για να πείσει τους Έλληνες για τις καλές του προθέσεις, να επικαλεσθεί και τη συνείδησή του! Δεν πέτυχε να πείσει, όμως, ούτε καν τον μέχρι προχθές “υπερασπιστή” του, Πρόεδρο των ΑΝΕΛ και συμπολιτευόμενο Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτη Καμμένο. “Το (…) συλλαλητήριο ήταν η ψυχή των Ελλήνων ανεξάρτητα κομμάτων που κανένας δεν μπορεί να μην σεβαστεί“, δήλωσε, ο ΥΠΕΘΑ, τραβώντας το χαλί κάτω από τα πόδια του υπουργού των Εξωτερικών και του Πρωθυπουργού, ο οποίος προτίμησε τη φορά αυτή να μην απευθύνει τηλεοπτικό “διάγγελμα” στον ελληνικό λαό, κατά τη συνήθεια της “πρωθυπουργικής του δημοκρατίας”… Άφησε άλλους  “να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά”!

Όπως τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, που υπεραμύνθηκε του αριθμητικού …αλάνθαστου της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και του …λάθους της που “τράβηξε” βίντεο της συγκέντρωσης “με λάθος ημερομηνία” και μετά “έσβησε εντελώς κάθε ημερομηνία και ώρα”!..

Για να ακολουθήσουν δύο ακόμη στελέχη της Κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ,  ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας  που ανέβασε τους συγκεντρωμένους σε περίπου 500.000  -αδειάζοντας και την ΕΛ.ΑΣ. και τον κ. Τόσκα- και ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, που υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει “δεν υποτιμάμε το συλλαλητήριο – Συμμετείχε συγκεκριμένος κόσμος”…

Έμεινε, έτσι μετέωρος ο κ. Κοτζιάς που μόνος αυτός είδε «κομματική» τη συγκέντρωση, μιλώντας για «γύμνια της ΝΔ» και …διαβεβαίωσε: «Συνεχίζω (…) να διαπραγματεύομαι για το καλό της πατρίδας»!!!

Ο Νίκος Κοτζιάς υπήρξε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Είναι ιδρυτής της πολιτικής κίνησης ΠΡΑΤΤΩ, ενώ έχει εκλεχθεί βουλευτής επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ. (https://el.wikipedia.org) Από το υπουργείο Εξωτερικών έχει περάσει και στο παρελθόν υπό την ιδιότητα του συμβούλου του Γιώργου Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), όταν εκείνος ηγήθηκε του υπουργείου την περίοδο 1999-2003 (thetoc.gr/ΒΗΜΑ). Το 1996, βρίσκεται για πρώτη φορά στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος έχει αναλάβει αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σημίτη. (cnn.gr)

Κρίσιμα χρόνια αυτά και για το Σκοπιανό, τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου, τον οποίο προφανώς ως σύμβουλός, τον συμβούλευε και ο κ. Κοτζιάς,  προωθούσε «μια λύση σύνθετης ονομασίας για κάθε χρήση – erga omnes. ( sansimera.gr).

Βεβαίως δεν έλειπαν και τότε οι απαραίτητες “κορώνες” κατά της ΝΔ χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο το γεγονός ότι, η ΝΔ αποφάσισε να εγκαταλείψει την Εθνική Γραμμή και να συνταχθεί με ακραίες φωνές που υπονομεύουν το εθνικό συμφέρον. Και μάλιστα, αγνοώντας τις προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή μας. Αποφάσισε να ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο των μη-λύσεων. Συντηρώντας το πρόβλημα σε βάρος του ελληνικού λαού», όπως  τότε έλεγε και το ΠΑΣΟΚ. Και ας ήτανε η εθνική γραμμή του 1992, “όχι στο Μακεδονία”…

Στο ίδιο έργο θεατές, και αυτό ανεξάρτητα από το γεγονός ότι στα 27 χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Κοτζιάς κατηγορούν την ΝΔ ότι δεν έλυσε το Σκοπιανό, δεν ήταν λίγα τα χρόνια που στην εξουσία ήταν και το ΠΑΣΟΚ. Με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Γιώργο Παπανδρέου. Σήμερα, μέσα από την κολυμβήθρα του Σιλωάμ, όπως έγινε ο ΣΥΡΙΖΑ για πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όλοι οι εκ μεταγραφής, παριστάνουν τους πολιτικά παρθένους. Και επιτίθενται στο “παλιό” πολιτικό σύστημα ενεργά μέλη του οποίου, εντούτοις, και οι ίδιοι υπήρξαν! Άρα και μέρος του προβλήματος…

Έστω κι έτσι,  όμως, το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων περνάει μέσα από την ταυτότητα των Μακεδόνων ως Ελλήνων.  Εάν αυτό δεν αλλάξει, εάν οι Σκοπιανοί δεν αναθεωρήσουν το Σύνταγμα, εάν δεν ξαναγράψουν τα σχολικά τους βιβλία, εάν δεν πάψουν να προκαλούν ότι δήθεν είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και “ακραιφνείς” Μακεδόνες και ότι υπάρχει “μακεδονικό έθνος” και “μακεδονική γλώσσα”, εάν δεν αποκηρύξουν την διάχυτη διάθεση για επεκτατισμό [όπως το ΚΚΕ το 1924 και μετά η Κομμουνιστική Διεθνής το 1935 αποφάσισε, ζητώντας την “ένωση” των τριών γεωγραφικών τμημάτων της Μακεδονίας  (Ελλάδας, Βουλγαρίας, Γιουγκοσλαβίας) σε μία “ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας”, ώστε η  τότε Σοβιετική Ένωση να αποκτήσει διέξοδο προς το Αιγαίο] εάν τα Σκόπια δεν αποσύρουν όλα αυτά “μιά κι έξω” με ένα νέο Σύνταγμα στα μέτρα της δικής τους πραγματικής και όχι φανταστικής ιστορίας, ποτέ δεν πρόκειται ο ελληνικός λαός (τουλάχιστον κατά το 71%, δημοσκοπικά πιστοποιημένο ποσοστό) δεν πρόκειται, θα επαναλάβουμε, να αποδεχθεί ΜΟΝΙΜΗ σύνθετη ή άλλη ονομασία για τα Σκόπια, περιέχουσα το όνομα Μακεδονία ή παράγωγα του ονόματος αυτού.

Και ας τους έχουν αναγνωρίσει ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας” 140 χώρες. Και άλλες τόσες να προστεθούν, την σφραγίδα για την νομιμοποίηση του μορφώματος που δημιούργησε ο Τίτο, ως Κράτος με όνομα Μακεδονία, την κρατάει η Ελλάδα. Και μόνον αυτή. Και δεν ενδιαφέρουν τα όποια λάθη του παρελθόντος. Τα ενδεχόμενα νέα λάθη του παρόντος και του μέλλοντος έχουν μόνον πλέον πρακτική σημασία να αποφύγουμε.

Διότι σήμερα, η Ελλάδα το μόνο που έχει να κάνει, είναι να λέει «όχι» κάθε φορά που τα Σκόπια κρούουν την πόρτα του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ. Μέχρις να καταλάβουν ότι εάν δεν σταματήσουν τις φαντασιώσεις και τα ψέματα δεν πρόκειται να τους αναγνωρίσουμε.  Ούτε να γίνουν μέλη τους. Άλλωστε η ίδια η ΕΕ έχει αποφασίσει (1991) πως δεν θα αναγνωρίσει κράτος με το όνομα “Μακεδονία¨. Αυτό ΠΟΤΕ δεν το άλλαξαν οι ευρωπαίοι. Γιατί θέλουμε να το αλλάξουμε εμείς, σήμερα;

Όσες πιέσεις –και από οπουδήποτε- και εάν ήθελε τυχόν εκδηλωθούν, δεν πρέπει να δεχθούμε να συμβιβασθούμε με την παραχάραξη της ιστορίας μας.  Αυτό είναι το πατριωτικό καθήκον.

Εκτός -κατά τη γνώμη μας- εάν η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αλλάξει ρότα, προκαλέσει,  με πρωτοβουλία της (και άμεσα) Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και επιτύχουν ενιαίο εθνικό μέτωπο, εγκαταλείποντας μικροκομματικές επιδιώξεις και εγωπάθειες, και πλέον, όλοι μαζί, φθάσουν με διαπραγματεύσεις, σε λύση χωρίς το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγά του, δίχως αλυτρωτισμούς κλπ.  Τότε θα τους χειροκροτήσουμε. Και μόνο τότε δεν θα χρειασθεί να γίνει Δημοψήφισμα.