Στην Κωνσταντινούπολη η τριμερής Ιράν – Ρωσίας – Τουρκίας για τη Συρία

Κωνσταντινούπολη.- Η Τουρκία και η Ρωσία συμφώνησαν σήμερα η επόμενη τριμερής σύνοδος κορυφής τους με το Ιράν για τη Συρία να διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε πηγή της τουρκικής προεδρίας που επικαλείται το Reuters.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν “αποφασίστηκε να διεξαχθεί η δεύτερη σύνοδος κορυφής (έπειτα από αυτήν του Σότσι τον Νοέμβριο) μεταξύ της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν στην Κωνσταντινούπολη”, δήλωσαν επίσης πηγές της τουρκικής προεδρίας που επικαλείται το AFP.

Υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε την ίδια ώρα ότι η ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθεί η σύνοδος αυτή θα αποφασιστεί προσεχώς.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τον οποίο επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, είπε και αυτός ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν τηλεφωνικώς για την πραγματοποίηση συνόδου κορυφής των τριών χωρών, αλλά σημείωσε ότι δεν κατέληξαν σε κάποια ημερομηνία. “Συζητήθηκε μια συνάντηση ανάμεσα στους προέδρους των τριών χωρών. Καμία συγκεκριμένη ημερομηνία δεν ορίστηκε”, είπε.

Η Ρωσία και το Ιράν, που υποστηρίζουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, και η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τους αντιπολιτευόμενους στον Άσαντ, πραγματοποίησαν μια πρώτη τριμερή σύνοδο κορυφής στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι τον περασμένο Νοέμβριο.

Κατά την συνάντηση αυτή ο Πούτιν πρότεινε στον Ερντογάν και τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί να διοργανωθεί μια σύνοδος ανάμεσα σε εκπροσώπους των συριακών αρχών και της συριακής αντιπολίτευσης. Αυτή έγινε τον περασμένο μήνα, αλλά δεν είχε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Μολονότι η Ρωσία και η Τουρκία υποστηρίζουν αντίθετα στρατόπεδα στη Συρία, οι δύο χώρες έχουν ενισχύσει τους τελευταίους μήνες την συνεργασία τους όσον αφορά την κρίση στην Συρία στο πλαίσιο μιας αναθέρμανσης των σχέσεών τους μετά τη σοβαρή διπλωματική κρίση που αντιμετώπισαν στα τέλη του 2015.

Σύμφωνα με τις πηγές της τουρκικής προεδρίας τις οποίες επικαλέστηκαν το AFP και το Reuters, οι πρόεδροι Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν επίσης στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα να επιταχύνουν την εγκατάσταση στρατιωτικών παρατηρητηρίων στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, στο πλαίσιο μιας “ζώνης αποκλιμάκωσης” που έχει στόχο την μείωση της έντασης των συγκρούσεων, και συζήτησαν επίσης για την ανθρωπιστική κατάσταση στην ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό.

Η ανατολική Γούτα είναι μια περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών και πολιορκείται και βομβαρδίζεται σχεδόν καθημερινά από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας, με αποτέλεσμα σχεδόν 150 άμαχοι να έχουν σκοτωθεί εκεί μόνον αυτήν την εβδομάδα. Την ίδια ώρα η Ιντλίμπ, το μεγαλύτερο τμήμα της οποίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, βομβαρδίζεται επίσης από τις κυβερνητικές δυνάμεις στο πλαίσιο μιας ευρείας επιχείρησης που έχουν εξαπολύσει αυτές εναντίον της από τα τέλη Δεκεμβρίου με την υποστήριξη της Μόσχας.

Παράλληλα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Πούτιν και ο Ερντογάν συμφώνησαν κατά την τηλεφωνική αυτή συνομιλία που είχαν να ενισχύσουν τον συντονισμό μεταξύ των στρατιωτικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών ασφαλείας των χωρών τους στην Συρία στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Το RIA μετέδωσε εξάλλου επικαλούμενο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι ο πρόεδρος Πούτιν συζήτησε επίσης με τον Τούρκο ομόλογό του για την κατάσταση στην Αφρίν και την Ιντλίμπ, ενώ οι πηγές της τουρκικής προεδρίας που επικαλέστηκε το AFP δήλωσαν ότι ο Ερντογάν “μοιράστηκε πληροφορίες” με τον Ρώσο ομόλογό του όσον αφορά την επιχείρηση που πραγματοποιεί η Άγκυρα κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής των YPG στην Αφρίν.

Η Τουρκία εξαπέλυσε τον περασμένο μήνα αεροπορική και χερσαία επίθεση, με την ονομασία Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας, κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στην περιφέρεια Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας.

Πηγή: skai.gr