O Ζάεφ προσγειώνει τους αιθεροβάμονες: Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε το Σύνταγμα

Δεν βλέπω καμία ανάγκη να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας, δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν, Ζάεφ, ερωτηθείς για το αν η διαδικασία επίλυσης του ονοματολογικού εμπεριέχει την πιθανότητα αλλαγής του συντάγματος.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της ΠΓΔΜ, ΜΙΑ, ο κ. Ζάεφ σημείωσε:

«Στις συνομιλίες για το όνομα, η απαίτηση για αλλαγή του Συντάγματος είναι μία θέση της Ελλάδας, αλλά εμείς έχουμε τη δική μας. Η Μακεδονία άλλαξε το Σύνταγμα της το 1993, ενσωματώνοντας, το άρθρο 2 στην παράγραφο 49. Έχουμε κάνει μεγάλο βήμα για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού. Ό,τι κάνουμε τώρα είναι για να αποδείξουμε ότι η Μακεδονία δεν έχει κανενός είδους φιλοδοξίες είτε εδαφικές είτε άλλες, ότι η Μακεδονία δεν έχει αλυτρωτικές βλέψεις. Η Μακεδονία θέλει να χτίσει σχέσεις φιλίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ.

Οποιαδήποτε λύση, επανέλαβε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, πρέπει να εγγυάται την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών. «Δεν υπάρχει δίλημμα», τόνισε.

«Χθες δήλωσα ότι η κυβέρνηση αποδέχεται γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία. Αυτή (η δήλωση) βασίζεται στις προσδοκίες μου από τις ενδοκυβερνητικές συζητήσεις σχετικά με τα βήματα που έχουν γίνει, στο πόσο μακριά είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας κλπ. Μένουμε σταθεροί στη θέση μας ότι η αξιοπρέπεια και η ταυτότητα είναι ζωτικής σημασίας ζητήματα στη διαδικασία επίλυσης. Είμαι πεπεισμένος ότι η Μακεδόνια μπορεί να βρει λύση μέσω συναίνεσης για την εξυπηρέτηση του στόχου να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

«Εμπιστευθείτε με, ξέρουμε απολύτως τι είναι πιθανό και τι αποδεκτό, και πόσες παραχωρήσεις μπορούμε να κάνουμε. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρεθεί λύση στην 25ετη πικρή διαμάχη, αλλά όχι με κάθε τίμημα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει σχετικά με τις δηλώεις του Ν.Κοτζιά για πιθανό προσχέδιο από το ελληνικό ΥΠΕΞ για διεθνή συμφωνία, ο Ζάεφ είπε ότι τα Σκόπια είναι έτοιμα να αρπάξουν οποιαδήποτε ευκαιρία που θα οδηγούσε σε λύση διότι η διαμάχη πρέπει να λήξει μέσα από διεθνή συμφωνία.

«Καλωσορίζω την ιδέα, μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμη», είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στους δημοσιογράφους.

Όπως γράφει το πρακτορείο ΜΙΑ της ΠΓΔΜ, ο Ζάεφ σχολίασε ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να συνεχιστούν την επόμενη βδομάδα με συναντήσεις του Νίμιτς με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

in.gr