Αναστέλλεται εκ νέου η λειτουργία του ομοσπονδιακού κράτους στις ΗΠΑ

Το αμερικανικό Κογκρέσο δεν μπόρεσε να τηρήσει την προθεσμία για την ανανέωση της χρηματοδότησης που απαιτείτο ώστε να αποτραπεί η αναστολή λειτουργίας δημοσίων υπηρεσιών των ΗΠΑ, που παρήλθε τα μεσάνυχτα (07:00 ώρα Ελλάδας).

Η αμερικανική κυβέρνηση ενημέρωσε τους δημόσιους λειτουργούς ότι λόγω της διακοπής της χρηματοδότησης, η λειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών εν μέρει τουλάχιστον θα ανασταλεί και τους προέτρεψε να επικοινωνήσουν με τις οικείες υπηρεσίες τους πριν να πάνε στις θέσεις τους σήμερα.
Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που θα ανασταλεί εν μέρει η λειτουργία υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους μέσα σε τρεις εβδομάδες, μετά την αποτυχία του αμερικανικού κοινοβουλίου να εγκρίνει ένα σχέδιο νόμου βάσει του συμβιβασμού στον οποίο είχαν καταλήξει οι ρεπουμπλικάνοι και οι δημοκρατικοί. Η πρώτη παράλυση του δημόσιου τομέα στις ΗΠΑ είχε σημειωθεί την 20ή Ιανουαρίου και διήρκεσε τρεις ημέρες.

Για να αποτραπεί το διαβόητο shutdown, η πρόταση νόμου που προβλέπει τη χρηματοδότηση του κράτους μέχρι το 2019 θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί ως τα μεσάνυχτα από τη Γερουσία, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και να σταλεί στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προς επικύρωση.

Οι εργασίες της Γερουσίας άρχισαν ξανά στις 07:01 και αναμενόταν να γίνει μια νέα ψηφοφορία μία ώρα αργότερα (περί τις 08:00 ώρα Ελλάδας). Αν συγκεντρωθούν οι απαραίτητες 60 ψήφοι και εγκριθεί, κατόπιν το νομοσχέδιο θα αναπεμφθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου όμως συναντά επίσης αντιστάσεις, για να υπερψηφιστεί πριν καταλήξει στο Οβάλ Γραφείο. Η αναστολή της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους μπορεί επομένως να αποδειχθεί πολύ σύντομη, αλλά αντανακλά την πόλωση στο αμερικανικό πολιτικό σκηνικό παρότι ο συμβιβασμός που προτάθηκε είχε την υποστήριξη ηγετικών στελεχών τόσο των δημοκρατικών όσο και του GOP.

Πηγή: skai.gr