Η συνάντηση Τίλερσον – Ερντογάν στην Τουρκία-Άγγελα Μέρκελ -Μπιναλί Γιλντιρίμ

Άγκυρα.– Στην Τουρκία βρίσκεται ο Ρεξ Τίλερσον ο οποίος συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

Στην ατζέντα της συζήτησης αναμένεται να τεθούν οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας και η συνεργασία τους στο ζήτημα της Συρίας αλλά και το ζήτημα των τουρκικών παρενοχλήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Πολύ πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο να υπάρξει συζήτηση και για την ένταση στο Αιγαίο χωρίς κάτι τέτοιο να υπάρχει πάντως στην ατζέντα.

Παράλληλα σήμερα το πρακτορείο Ανατολή φιλοξενεί εκτενέστατο ρεπορτάζ και φωτογραφίες από τις εργασίες στη νησίδα Τσαβούς, πολύ κοντά στα Ίμια οι οποίες με βάση το ρεπορτάζ αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε τρεις εβδομάδες και αφορούν την κατασκευή φυλακίου από την πλευρά της Τουρκίας σε απόσταση “αναπνοής” από τα Ίμια.

Άγγελα Μέρκελ -Μπιναλί Γιλντιρίμ

Στο μεταξύ, σε ψυχρό κλίμα ‘έγινε η συνάντηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ με τον τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ στο Βερολίνο. Η σημασία της συνάντησης περιορίσθηκε στο γεγονός ότι οι δύο πλευρές επικοινωνούν ξανά σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Ενδεικτική για αυτή την εκτίμηση είναι η δήλωση της κ. Μέρκελ στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών: Η επίσκεψη συνιστά «ένα μήνυμα ότι και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται να βελτιώσουν της γερμανοτουρκικές σχέσεις, πιθανώς στη βάση κοινών αξιών, αλλά αυτό δεν είναι προς το παρόν και τόσο εύκολο.»

Πηγή: skai.gr/