Σεισμός 7,2 Ρίχτερ συγκλονίζει και την πόλη του Μεξικού

Μεξικό.– Σφοδρή σεισμική δόνηση 7,2 Ρίχτερ χτύπησε την Παρασκευή το βόρειο Μεξικό και, συνοδευόμενη από φοβερό βουητό, ταρακούνησε για περισσότερο από ένα λεπτό τα κτίρια στην πόλη του Μεξικού, όπου ήχησαν οι σειρήνες, ενώ έγινε έντονα αισθητός μέχρι τη Γουατεμάλα. Το επίκεντρο εντοπίστηκε κοντά στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού στη νότια Πολιτεία της Οαχάκα και είχε εστιακό βάθος 24,6 χλμ., σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλφόνσο Ναβαρέτε δήλωσε ότι προκλήθηκαν επιφανειακές ζημιές σε κτίρια στην Οαχάκα, αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για απώλειες ζωών.

O κυβερνήτης της Πολιτείας σημείωσε πως περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν βρεθεί χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Δεν υπήρξε απειλή για τσουνάμι, σύμφωνα με το Κέντρο Ειδοποίησης του Ειρηνικού Ωκεανού.

Εικόνες που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης δείχνουν τούβλα και μπάζα να έχουν πέσει από κτίρια και προϊόντα από τα ράφια των πολυκαταστημάτων.

Στην αριστοκρατική συνοικία Κοντέσα με τις παραδοσιακές κατασκευές, στην πόλη του Μεξικού, έχουν παρατηρηθεί ρωγμές σε σοβάδες και χρωματισμένες επιφάνειες κτιρίων, τα οποία τη στιγμή της δόνησης ακουμπούσαν το ένα στο άλλο.

Η φοβερή δόνηση ξύπνησε νωπές μνήμες από τον φονικό σεισμό του Σεπτεμβρίου, που είχε χτυπήσει ξανά την ίδια περιοχή. Εσπειρε για μια ακόμη φορά τον πανικό στους κατοίκους.

Οι περισσότεροι βγήκαν στους δρόμους. Εκτυλίχτηκαν συγκινητικές στιγμές. Ανθρώπινες.

Μητέρες αγκάλιαζαν τα παιδιά τους, το ίδιο και τα ζευγάρια αγκαλιάζονταν μεταξύ τους. Ηταν ζωντανοί! Πολλοί πετάχτηκαν από τα σπίτια τους με τις πυτζάμες.

Τα δέντρα, τα ηλεκτροφόρα καλώδια και τα αυτοκίνητα πηγαινοέρχονταν από τη δύναμη του εγκέλαδου.

«Ηταν η μακρινή κραυγή… »

Η Πατρίτσια Γκουτιέρεζ, 66χρονη δασκάλα Αγγλικών, κοιμόταν με την 11 μηνών εγγονή της, την Τζουλιέτ, όταν άκουσε τις σειρήνες.

«Η μικρή αναγνώρισε τον ήχο. Την κοίταξα και τα μάτια της ήταν τρομαγμένα. Ηταν ορθάνοιχτα σαν… πιάτα. Δεν είπε τίποτα» αφηγήθηκε.

Ο Γουαδελούπ Μαρτίνεζ, 64χρονος συνταξιούχους, τόνισε ότι ακόμη τρέμει από το σοκ που υπέστη. «Αλλά… , ο σεισμός αυτός ήταν η μακρινή κραυγή του προηγούμενου, που χτύπησε τον Σεπτέμβριο το Μεξικό!».

«Ηταν και τώρα τρομερός, αλλά δεν σε χτυπούσε πάνω κάτω» είπε.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η ίδια περιοχή είχε πληγεί από τον φονικό σεισμό των 7,1 Ρίχτερ που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 366 ανθρώπους και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές.