ΓΝΩΜΗ: Αν τολμούν, ας κάνουν Δημοψήφισμα για τα Σκόπια!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Με «μια ωραία κυρία με το όνομα Μακεδονία, στο οποίο θα προστεθεί και το όνομα του ανδρός της», παρομοίασε τη συζήτηση για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Η φράση αναφέρεται σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters και η οποία αναδημοσιεύθηκε από το σκοπιανό «Radio Slobodna Evropa», ο κ. Κοτζιάς είπε χαρακτηριστικά:

«Σήμερα δεν πάμε να βαφτίσουμε αυτό το κράτος. Αυτό το κράτος εμπεριέχει τη λέξη Μακεδονία και μάλιστα για 140 κράτη χωρίς επιθετικό προσδιορισμό. Σήμερα αυτό που κάνουμε είναι ο γάμος. Είναι σαν μια ωραία που έρχεται στο γάμο και αναρωτιέται αν στο επίθετο της θα προσθέσει και το επίθετο του ανδρός της» (enikos.gr).

Τάδε έφη Νίκος Κοτζιάς. Ο άνθρωπος που φιλοδοξεί να περάσει στην ελληνική ιστορία ως ο πολιτικός  που έβαλε την υπογραφή του στην εκχώρηση του ονόματος Μακεδονία στα Σκόπια! Και, μάλιστα, χαμογελαστός! Και με χιούμορ! Καλής, κακής ποιότητας, αδιάφορο.

Θα παραδώσει που θα παραδώσει τη «σφραγίδα» της Μακεδονίας του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου στους Σκοπιανούς, δεν βρίσκει, τουλάχιστον, και κανένα σοβαρότερο επιχείρημα; Έτσι, στου Κουτρούλη το γάμο; Χαριτολογώντας για τη νύφη και το επώνυμο του ανδρός της;

Και για να το εξηγήσουμε, ο νόμος-τομή για τα γυναικεία δικαιώματα στην Ελλάδα, υιοθέτησε το 1983 από την πρώτη κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, σύμφωνα με τον οποίο η γυναίκα διατηρεί υποχρεωτικά και μετά την τέλεση του γάμου το οικογενειακό της επίθετο.

Από το 2008 ο προοδευτικός νόμος υπέστη μια μικρή, αλλά σημαντική «αλλοίωση»: η γυναίκα μπορεί να προσθέτει και το επώνυμο του συζύγου, εφόσον υπάρχει συναίνεση και των δύο.

…Εκεί, λοιπόν, στην «αλλοίωση» της προοδευτικότητας του Νόμου θέλει να ακουμπήσει ο κ. Κοτζιάς την σύνθετη ονομασία! Έχει και η σημειολογία τη σημασία της…

Αλήθεια, πόσο μυαλό χρειάζεται ένας μαθητής του Δημοτικού για να καταλάβει ότι και όλες οι χώρες του κόσμου (196 εν συνόλω) να αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως «Μακεδονία» νέτο-σκέτο, τα Σκόπια ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπαίνουν ούτε στο ΝΑΤΟ, βάζουν πόδι; Μα ούτε και αναγνωρίζονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας, που έχει αποφασίσει ότι οι Περιφέρειες της Γιουγκοσλαβίας που έγιναν ανεξάρτητα Κράτη δεν μπορούν να περιέχουν όνομα που ενοχλεί τα γειτονικά τους Κράτη;  

Από την άλλη πλευρά, όπως λέει ο κ. Κοτζιάς, δεν θα βαφτίσουμε αυτό το Κράτος. Γιατί, λοιπόν, δεν το αναγνωρίζουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως και οι 140 χώρες τις οποίες επικαλούνται; Γιατί ψάχνουν για «προσδιορισμούς»;  Φερετζέ γυρεύουν να μην φαίνεται η νύφη;

Φταίει, φαίνεται, η Κομμουνιστική Διεθνής του 1935, στη Μόσχα, που «σφράγισε» όλους τους αριστερούς-κομμουνιστές με την στάμπα του «αγώνα» για την «ένωση της Μακεδονίας»! Τους άφησε απωθημένο… ΄Ο,τι δεν πέτυχαν τότε με τα όπλα, θέλουν να το πάρουν σήμερα, «διαπραγματευόμενοι»!

Τους δίνουμε το όνομα. Εκείνοι τι μας δίνουν;  Δυο ταμπέλες; Γι αυτές αγωνιστήκαμε 24 χρόνια;

Ένα είναι βέβαιο. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ΠΟΤΕ δεν θα αποδεχθεί την επιχειρούμενη «λύση».

Αν τολμούν, ας κάνουν δημοψήφισμα!