Οι κάλπες για τη Novartis βάζουν «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό

Αθήνα.- «Μπαρούτι» μυρίζει το πολιτικό σκηνικό, ενόψει της ψηφοφορίας της Τετάρτης στη Βουλή για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis, με τη Νέα Δημοκρατία να απειλεί με αποχώρηση από τη διαδικασία, αν η κυβέρνηση επιμείνει στο να τοποθετηθούν δέκα κάλπες, μία για κάθε φερόμενο ως εμπλεκόμενο πολιτικό πρόσωπο.

Λίγες ώρες πριν από τη «μάχη» που θα διεξαχθεί την Τετάρτη στη Βουλή με φόντο το σκάνδαλο της Novartis, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν στην τοποθέτηση μίας κάλπης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της ΝΔ από τη διαδικασία.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ σήμερα το πρωί, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, δεν απέκλεισε το παραπάνω ενδεχόμενο, λέγοντας «θα δούμε, η ΝΔ έχει τα όπλα της».

Λίγο αργότερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, και η βουλευτής της ΝΔ Νίκη Κεραμέως εξέφρασε την ίδια θέση, επισημαίνοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα περιμένει να δει πώς θα χειριστεί το θέμα η κυβέρνηση.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιμείνει στις δέκα κάλπες, επιδιώκοντας να δημιουργήσει εσωτερικό πρόβλημα στη ΝΔ, καθώς εκτιμά ότι κάποια από τα πολιτικά πρόσωπα θα πάρουν περισσότερες ψήφους και κάποια άλλα λιγότερες.

Το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι ότι αν υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο δημιουργείται πρόβλημα γιατί τα πρόσωπα που παραπέμπονται δεν μπορούν να ψηφίσουν τον εαυτό τους.

Σύμφωνα με τη ΝΔ, με την πρόταση για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής, η Κυβέρνηση δεν απαγγέλλει συγκεκριμένες κατηγορίες στα πρόσωπα τα οποία αναφέρονται στη δικογραφία. «Κάνει μια  πρόταση που είναι αόριστη και ζητά να εξεταστεί αν η Βουλή είναι αρμόδια να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης ή αν θα πρέπει να επιστρέψει τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη. Με βάση το άρθρο 154 του Κανονισμού της Βουλής και το ερώτημα που η ίδια θέτει πρέπει να στηθεί μία μόνο κάλπη»,επισημαίνουν πηγές της ΝΔ.

Παρόλα αυτά, «στην προσπάθεια της να δημιουργήσει εντυπώσεις, η Κυβέρνηση αποφάσισε να στήσει δέκα διαφορετικές κάλπες για την παραπομπή των δέκα πολιτικών προσώπων που αναφέρονται στη δικογραφία», αναφέρουν κύκλοι της ΝΔ.

«Η απόφαση αυτή παραβιάζει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, είναι παράλογη και τελικά εξυπηρετεί μόνο την επιχείρηση λάσπης που προσπαθεί να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση με τη συγκεκριμένη μεθόδευση σκοπεύει να συνεχίσει το show που έχει οργανώσει για να δημιουργήσει νέες εντυπώσεις», διαμηνύουν οι ίδιοι κύκλοι.

 

πηγή:newpost.gr