Στήριξη σε Αθήνα για την τουρκική προκλητικότητα

Βρυξέλλες.- Συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για το Σαχέλ, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε τόσο το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ με τον Αλέξη Τσίπρα να επαναλαμβάνει την πρόθεση ώστε να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση με ονομασία για όλες τις χρήσεις, όσο και αυτό της τουρκικής προκλητικότητας, με την Μέρκελ να δηλώνει τη σαφή στήριξή της.

Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να υπάρξει μια σταθερή, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, με μια ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes) επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. η συζήτηση επικεντρώθηκε στα συμπεράσματα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ. Ζόραν Ζάεφ, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι η κ. Μέρκελ συνεχίζει να ενθαρρύνει την ηγεσία της ΠΓΔΜ στην κατεύθυνση για να βρεθεί λύση.
Η στήριξη της Γερμανίας είναι σαφής και δεδομένη, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, όταν ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, λέγοντας πως η συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας στο μεταναστευτικό είναι αποτελεσματική – γεγονός που τόνισαν όλες οι πλευρές- όμως απαιτείται να μην υπάρχουν εντάσεις στο Αιγαίο.

 Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της τετραμερούς συνάντησης, ο κ. Τσίπρας, η κ. Μέρκελ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, συμφώνησαν ότι η ευρωτουρκική συνεργασία στο μεταναστευτικό είναι αποτελεσματική και πρέπει να διαφυλαχθεί.

Επίσης, συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό. Ανάμεσα στα σημεία της συμφωνίας είναι η παροχή γερμανικής και ευρωπαϊκής στήριξης σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της διαχείρισης συνόρων, ενώ η Κομισιόν θα στηρίξει την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου.

Στο μεταξύ,  όχημα του τουρκικού Λιμενικού με την ονομασία «Morad-1», το οποίο έχει ενσωματωμένο ραντάρ με θερμική κάμερα έχει πάρει θέση απέναντι από τα Ίμια, όπως μεταδίδουν τουρκικές ιστοσελίδες.

Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα iha.com, η οποία δημοσιεύει και αντίστοιχο βίντεο, υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, πως «το Morad-1, που ανήκει στην τουρκική ακτοφυλακή ήρθε στο Μπόντρουμ (σ.σ Αλικαρνασσό) για να επιτηρεί επί 24ωρου βάσεως τα Ίμια.

Το τουρκικό ραντάρ βρίσκεται σε απόσταση 3,5 μιλίων από τα Ίμια και στην επιτήρηση των τουρκικών αρχών θα συμβάλει ένα ελικόπτερο και δύο πλοία του τουρκικού λιμενικού, τα οποία επίσης θα βρίσκονται σε 24ωρη επαγρύπνηση» σημειώνει η τουρκική ιστοσελίδα.

Το ραντάρ, το οποίο τέθηκε σήμερα σε λειτουργία, είναι εξοπλισμένο με θερμικές κάμερες, ώστε να μην πετάξει ούτε πουλί στα Ίμια χωρίς να γίνει αντιληπτό, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της ιστοσελίδας!

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτογραφία πρώτης σελίδας:ΑΠΕ