Αναδίπλωση Πιτσιόρλα για τη Novartis μετά τον σάλο

Αθήνα.- Σάλος προκλήθηκε μετά από τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφορικά με δηλώσεις του Στέργιου Πιτσιόρλα για τη Novartis, με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης να κάνει λόγο για πρωτοφανή παραποίησή τους.

Συγκεκριμένα το τηλεγράφημα ανέφερε πως ο κ.Πιτσιόρλας σε ομιλία του στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης είχε πει ότι «δεν έπρεπε να έρθει στη Βουλή τέτοιος φάκελος» αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis.

Μετά τις αντιδράσεις ο κ. Πιτσιόρλας δήλωσε: «Μου προξενεί κατάπληξη η πρωτοφανής παραποίηση των όσων απόψε είπα στο δείπνο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης σχετικά με το σκάνδαλο Novartis. Για το συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκα αναλυτικά στις αρνητικές παρενέργειες του απαράδεκτου νόμου περί ευθύνης υπουργών που πρέπει να αλλάξει. Οτιδήποτε άλλο δεν έχει την παραμικρή σχέση με την αλήθεια». Ωστόσο ο υφυπουργός αναφέρεται γενικά σε παραποίηση των δηλώσεών του, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο τηλεγράφημα του ΑΠΕ που τις είχε μεταδώσει.

Το χρονικό με τις δηλώσεις Πιτσιόρλα

Αίσθηση προκάλεσαν δύο αναφορές του υφυπουργού Οικονομίας, Στέργιου Πιτσιόρλα, από το βήμα δείπνου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίνκης.

Η μία «βόμβα» ήταν ότι δεν έπρεπε να έχει έρθει στη Βουλή η δικογραφία για την Novartis καθώς, όπως είπε δεν είχε προετοιμαστεί δικαστικά, επαρκώς. Η δεύτερη «ρουκέτα» ήταν ότι δεν πρέπει να θεωρούμε ότι έχουμε ξεμπλέξει από τα μνημόνια από τώρα.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ. Πιτσιόρλας, σχολιάζοντας την περίφημη υπόθεση και την σύσταση προκαταρκτικής, τόνισε, θα πρέπει να λυθούν μερικά βασικά θέματα, για να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις.

«Χωρίς επαρκή προετοιμασία δικαστική, η Βουλή έρχεται αντιμέτωπη με κρίσιμα ζητήματα (…) Στη Βουλή ήρθε ένας φάκελος, που διαβάζοντάς τον κάποιος, δεν μπορεί να σχηματίσει εικόνα. Δεν έπρεπε να έρθει στη Βουλή τέτοιος φάκελος» υπογράμμισε.

Aργότερα, στις 00:11 το ΑΠΕ/ΜΠΕ, μετά τον σάλο που προκλήθηκε, με διόρθωση του τροποποίησε το αρχικό κείμενο με τη δήλωση του κ. Πιτσιόρλα, δίχως ωστόσο να αλλάζει το νόημα και η ουσία των όσων είπε ο υπουργός για την υπόθεση Novartis.

Η επίμαχη αναφορά 

Η αναφορά για τον κ. Πιτσιόρλα και την υπόθεση Novartis, στο «διορθωμένο» τηλεγράφημα του ΑΠΕ έχει ως εξής: «Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, σημείωσε ότι θα πρέπει να λυθούν μερικά βασικά θέματα, για να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις. «Χωρίς επαρκή προετοιμασία δικαστική, η Βουλή έρχεται αντιμέτωπη με κρίσιμα ζητήματα (…) Έχουμε ένα κακό νόμο περί ευθύνης υπουργών . Αυτός υποχρεώνει να πάει στην Βουλή ο φάκελος για τα πολιτικά πρόσωπα πριν ολοκληρωθεί η διερεύνηση», υπογράμμισε. Στο θέμα των φαρμάκων πρέπει να λύσουμε θεσμικά θέματα για να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοια προβλήματα. Πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και για να γίνει αυτό, πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα». Πρόσθεσε δε ότι «σε αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, έχουμε βρεθεί ενδεχομένως και άλλες φορές, γιατί η ρίζα βρίσκεται ακριβώς στο θεσμικό πλαίσιο. Πρέπει να το αλλάξουμε».

Τι έγραφε το ΑΠΕ στο πρώτο τηλεγράφημα

Στο αρχικό τηλεγράφημα, όμως, περιλαμβανόταν και η εξής φράση, η οποία αφαιρέθηκε στη νεώτερη διατύπωση:  «Χωρίς επαρκή προετοιμασία δικαστική, η Βουλή έρχεται αντιμέτωπη με κρίσιμα ζητήματα (…) Στη Βουλή ήρθε ένας φάκελος, που διαβάζοντάς τον κάποιος, δεν μπορεί να σχηματίσει εικόνα. Δεν έπρεπε να έρθει στη Βουλή τέτοιος φάκελος» υπογράμμισε.

Δεν έχουμε ξεμπλέξει με τα μνημόνια

Αναφερόμενος στην έξοδο από το πρόγραμμα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει το συμφωνηθέν με τους δανειστές πρόγραμμα και ότι θα έχει βγει από το μνημόνιο.

Προειδοποίησε πάντως ότι «δεν πρέπει να θεωρούμε από τώρα πως έχουμε ξεμπλέξει με τα μνημόνια», γιατί «ό,τι για εμάς είναι στόχος (σ.σ. η έξοδος από τα μνημόνια), για τους δανειστές είναι φόβος ότι αν η Ελλάδα τελειώσει το πρόγραμμα και βγει μόνη της στις αγορές, τότε θα επανέλθει στις συνήθειες του παρελθόντος και στις πρακτικές που την οδήγησαν στην κρίση κι επομένως θα παραμείνει παράγοντας αστάθειας για την ευρωζώνη και την Ευρώπη ολόκληρη».

Αργότερα, στις 00:11, υπήρξε διόρθωση και για τα όσα είπε για τα μνημόνια, με το ΑΠΕ/ΜΠΕ να αναφέρει στο διορθωμένο κείμενο του: “Ο Στ. Πιτσιόρλας για την έξοδο από το μνημόνιο, την εξωτερική πολιτική και την υπόθεση Novartis», η πρώτη παράγραφος να τροποποιηθεί ως εξής: «Την πεποίθηση ότι τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει το συμφωνηθέν με τους δανειστές πρόγραμμα και ότι θα έχει βγει από το μνημόνιο, εξέφρασε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας. Μιλώντας από το βήμα δείπνου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΒΕΘ), προειδοποίησε πάντως ότι «δεν πρέπει να θεωρούμε από τώρα πως έχουμε ξεμπλέξει ήδη με τα μνημόνια»…”

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης πρόσθεσε ότι γι΄ αυτό, ασκούνται πολύ σημαντικές πιέσεις από πολλές πλευρές, να βγούμε (από το μνημόνιο) τον Αύγουστο του 2018, αλλά να υπάρχει νέα μορφή εποπτείας. «Είναι μια διαπραγμάτευση που γίνεται αυτή την ώρα για το αν θα είναι καθαρή η έξοδος ή όχι», σημείωσε.

O ίδιος τόνισε ότι μέχρι το φετινό καλοκαίρι, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μερικές δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις, πχ, για το θέμα των πλειστηριασμών, γιατί«αν δεν το κάνουμε, αν δεν δείξουμε δύναμη αποφασιστικότητας και τόλμης, θα τα βρούμε όλα μπροστά μας».

Για το Αιγαίο και την πΓΔΜ

Το δεύτερο ζήτημα, πρόσθεσε, είναι ότι αυτή την περίοδο πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπιστούν μεγάλα ζητήματα, που σχετίζονται με τη σταθερότητα στην περιοχή και τη χώρα. «Παρακολουθούμε τα προβλήματα στο Αιγαίο. Θα συμφωνήσουμε όλοι, νομίζω, ότι οποιαδήποτε αύξηση έντασης θα δημιουργήσει καινούργια προβλήματα στην προσπάθειά μας να βγούμε από την κρίση. Πρέπει να έχουμε μια πολιτική όχι υποχωρητική αλλά μετρημένη, με στόχο να αποδεικνύεται κάθε μέρα ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και να έχουμε παράλληλα τη δυνατότητα καλών σχέσεων και ισχυρών συμμαχιών».

Αναφερόμενος στην πΓΔΜ, ο κ.Πιτσιόρλας επισήμανε: «Θα πρέπει να χειριστούμε όλα τα ζητήματα με τους γείτονές μας και την εξωτερική πολιτική με νηφαλιότητα και με γνώμονα τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα χώρας, με πραγματισμό να εξασφαλίσουμε τις μεγαλύτερες δυνατές συμμαχίες στα δίκαια αιτήματα που θα έχουμε αν προκύψουν εντάσεις. Όλα αυτά απαιτούν ένα κλίμα εσωτερικό πολύ καλύτερο από αυτό που υπάρχει σήμερα. Όλοι προφανώς θέλουμε να υπάρχει κλίμα σύμπνοιας στην πολιτική σκηνή της χώρας».

Πηγή:  iefimerida.gr