Εντείνονται οι αντιδράσεις των Αποδήμων για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνει ο ξεσηκωμός του Απόδημου Ελληνισμού προκειμένου να μην υλοποιηθούν τα σχέδια της Κυβέρνησης η οποία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Κυβέρνηση της ΦΥΡΟΜ,  αναζητώντας μία συμβιβαστική λύση για την εκ μέρους της Ελλάδος αναγνώριση των Σκοπίων με ονομασία που να εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία.

Μετά την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, μετά την Μεγάλη Βρετανία (Λονδίνο) και την Γερμανία (Ντίσελντορφ), αύριο Κυριακή ξεσηκώνεται ο ελληνισμός της Μελβούρνης (Αυστραλία) και, σύμφωνα με αφίσα που κυκλοφόρησε στην Σουηδία, Γερμανία- Ελβετία θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις  στις 25 Φεβρουαρίου και θα ακολουθήσει η Νέα Υόρκη, η Στοκχόλμη και άλλες πόλεις όπου υπάρχουν ελληνικές παροικίες. Διεργασίες για την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων γίνονται τις μέρες αυτές και στην Ρώμη (Ιταλία).

Μάλιστα, πληροφορίες από την Ελληνική Κοινότητα Στοκχόλμης, κάνουν λόγο για μεγάλες κινητοποιήσεις που θα λάβουν χώρα προσεχώς στην Σουηδική πρωτεύουσα, από όπου και μας εστάλη, από αναγνώστη, η αφίσα που δημοσιεύεται εδώ.

Αφίσα που κυκλοφόρησε στη Σουηδική πρωτεύουσα και μας την προώθησε αναγνώστης μας.

Σουηδοί δημοσιογράφοι έχουν αρχίσει και γράφουν για το δίκαιο τον Ελλήνων στο όνομα.  Ενδεικτικό είναι  ένα αρκετά μεγάλο άρθρο που τελειώνει με το να καλεί τους Σουηδούς να δείξουν σεβασμό στην επιθυμία των Ελλήνων να σέβονται την ιστορία και την κουλτούρα τους,  όπως και να μαθαίνουν από τους Έλληνες σεβασμό για την σουηδική ιστορία και κουλτούρα!(https://samtiden.nu/2018/02/grekerna-har-ratt-makedonien-ar-grekiskt1/).

Υπενθυμίζεται ότι η συγκέντρωση μπροστά  από τα Ηνωμένα Έθνη, στην Νέα Υόρκη, είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 18 Μαρτίου, ενώ αύριο Κυριακή 25 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται μεγάλη συγκέντρωση του ελληνισμού στην Μελβούρνη, μπροστά από το Ελληνικό Προξενείο.

Πληροφορίες από την ομογένεια της Μελβούρνης μιλούν για “πολύ μεγάλη συγκέντρωση” καθώς οι ομογενείς της ευρύτερη περιοχής αναμένεται να μετακινηθούν με τρένα, λεωφορεία ακόμη και με αεροπλάνα προκειμένου να δώσουν το παρών μπροστά στο Ελληνικό Προξενείο, διατρανώνοντας την απόφασή τους να μην αποδεχθούν σύνθετη ονομασία με το όνομα Μακεδονία, που είναι και απόφαση όλων των Παμμακεδονικών οργανώσεων της Υφηλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αυστραλία υπάρχει παρουσία οργανωμένης και μαχητικής παροικίας Σκοπιανών, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην κινητοποίηση των 0μογενών.

Πάντως, στην ομογενειακή εφημερίδα “Νέος Κόσμος”, δημοσιεύθηκε και επιστολή στην οποία υποστηρίζεται ότι η επιλογή του Ελληνικού Προξενείου για την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας δεν είναι επιτυχής διότι “στην Ελλάδα έχουμε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και όχι χούντα”.