Αμερικανός πρέσβης: Δεν υπάρχει καμία έρευνα του FBI που να αφορά Ελληνες πολιτικούς

Μια είδηση βόμβα, η οποία ανατρέπει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για την έρευνα του FBI, σχετικά με την Novartis, αποκάλυψε ο αμερικανός πρέσβης στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η έρευνα του FBI επικεντρώνεται σε εγκλήματα που παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο. Δεν υπάρχει καμία έρευνα του FBI που να αφορά Έλληνες πολιτικούς», σημειώσε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ όσον αφορά την υπόθεση Novartis.

Παράλληλα οι δύο άνδρες συζήτησαν τις εξελίξεις για το θέμα του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, αλλά και την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα όπου επισημάνθηκε αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πειραιώς.

Επιπροσθέτως, ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με την πρέσβη της Μεγ. Βρετανίας κ. Kate Smith, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις όσον αφορά το Brexit αλλά και οι προοπτικές διμερούς συνεργασίας στην μετά Brexit εποχή.

Στην ανακοίνωσή της η Πειραιώς σημειώνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τη Βρετανίδα πρέσβη για τις επαφές που είχε ο ίδιος στο Μόναχο, επισημαίνοντας, παράλληλα την ανησυχία του για την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο, ενώ συζήτησαν και το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Το Μαξίμου

Στην κυβέρνηση σήμανε συναγερμός. Αρχικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έσπευσε να προϊδεάσει για την «γραμμή αμύνης» του Μαξίμου. «Καλό είναι να περιμένουμε και να δούμε ποιες ακριβώς ήταν οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη για το FBI. Αυτά που προέκυψαν είναι από διαρροές της ΝΔ, οπότε κρατήστε μικρό καλάθι», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Βουλή.

Λίγο αργότερα, όπως ανακοίνωσε σε ενημερωτικό σημείωμα το Μέγαρο Μαξίμου, διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, επικοινώνησε με τον κ.Τζ.Πάιατ και ο ίδιος ο πρεσβευτής, (όπως λέει το Μαξίμου) διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη ουδέποτε αναφέρθηκε στο εάν υπάρχουν ή όχι Έλληνες πολιτικοί στις έρευνες του FBI για το σκάνδαλο Novartis. Οπως αναφέρει μάλιστα: «Εξάλλου, δεν θα μπορούσε να τοποθετηθεί ως προς την ουσία της υπόθεσης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνησή της τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σε επικοινωνία διπλωματικού συμβούλου του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρέσβη, ο κ. Τζέφρι Πάιατ διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη ουδέποτε αναφέρθηκε στο εάν υπάρχουν ή όχι Έλληνες πολιτικοί στις έρευνες του FBI για το σκάνδαλο Novartis.

Εξάλλου, δεν θα μπορούσε να τοποθετηθεί ως προς την ουσία της υπόθεσης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνησή της τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα.

Τα… retweet του Πάιατ -Επιβεβαιώνει όσα είπε

Ωστόσο, την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφραζε αμφιβολίες για αυτή τη δήλωση, ο Τζέφρι Πάιατ είχε κάνει retweet στον λογαριασμό του στο Twitter δύο δημοσιεύματα που ανέφεραν τα συγκεκριμένα λεγόμενά του, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την τοποθέτησή του.

Πηγές ΝΔ: Ο κ. Τζανακόπουλος πήρε απάντηση από τον ίδιο τον πρέσβη

Με τις αναρτήσεις του κ. Πάιατ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η ΝΔ απαντά στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος σύμφωνα με αρμόδιες πηγές της Πειραιώς«είχε το θράσος να αμφισβητήσει στην Βουλή την εντός εισαγωγικών δήλωση του αμερικανού πρέσβη στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το γεγονός ότι δεν υπάρχει έρευνα του FBI για Ελληνες πολιτικούς», σημειώνουν, ενώ καταληκτικά τονίζουν: «Έμελλε να έρθει από τον ίδιο τον πρέσβη που έκανε ριτουίτ την δήλωσή του σε σχετικές αναρτήσεις του ΑΠΕ και τον Αντ1».

 

Πηγή: iefimerida.gr