Πάνω από 200 ακίνητα σήμερα στο «ηλεκτρονικό σφυρί»

Αθήνα.- Περίπου 200 ακίνητα αναμένεται να βγουν σήμερα στο«ηλεκτρονικό σφυρί», πρώτη ημέρα για τους υποχρεωτικούς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Την ίδια ώρα, διάφορες κινήσεις κατά των πλειστηριασμών α΄κατοκίας έχουν προγραμματίσει κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, ολόκληρο τον Μάρτιο έχουν αναρτηθεί 886 πλειστηριασμοί όταν μια εβδομάδα νωρίτερα, ήταν 639. Την ίδια ώρα, πάνω από 300 συμβολαιογράφοι που έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα του συμβολαιογραφικού συλλόγου Αθηνών-Πειραιάς, καθώς σταδιακά εντάσσονται σε αυτό και οι συμβολαιογράφοι της περιφέρειας.

Προς το παρόν ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη, ενώ από τον Μάρτιο και μετά πλειστηριασμοί θα πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα και σε δύο βάρδιες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συμβολαιογράφων μέχρι τον Ιούνιο πάνω από 5.000 πλειστηριασμοίθα έχουν αναγγελθεί για να διενεργηθούν ηλεκτρονικά. Τη γρήγορη μετάπτωση στο ηλεκτρονικό σύστημα διευκολύνει πλέον η σύμπτυξη των προθεσμιών που προβλέφθηκε στον τελευταίο νόμο για την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων, από τους τρεις μήνες σε είκοσι μέρες. Το στοκ των ακινήτων που εκκρεμούν να πλειστηριαστούν εντός του 2018 εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 10.000 και δεν είναι τυχαίο ότι αυτό τον στόχο έχουν θέσει και οι τράπεζες μετά τις πιέσεις του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM). Κρίσιμο θέμα για τους θεσμούς είναι να υπάρχει κανονική ροή πλειστηριασμών κάθε μήνα σε όλες τις περιφέρειες, έτσι ώστε να αποκατασταθεί σταδιακά η κανονικότητα πανελλαδικά.

Για την αποφυγή οποιασδήποτε εμπλοκής κατά τη διενέργεια των πλειστηριασμών στις τοπικές περιφέρειες, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους επισπεύδοντες τον πλειστηριασμό, δηλαδή στις τράπεζες ή τους ιδιώτες, να επιλέξουν συμβολαιογράφο που ανήκει όχι μόνο στον συμβολαιογραφικό σύλλογο του τόπου εκτέλεσης, αλλά και συμβολαιογράφο που ανήκει σε σύλλογο της Αθήνας. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να περιοριστούν ή να αποτραπούν φαινόμενα αναστολής των πλειστηριασμών εξαιτίας τοπικιστικών συμφερόντων ή συμπεριφορών.

Εν τω μεταξύ, η Ζωή Κωνσταντοπούλου έδωσε το καθιερωμένο «ραντεβού» στις διαμαρτυρίες κατά των πλειστηριασμών, προαναγγέλλοντας μηνύσεις.

Με ανάρτησή της στο facebook, η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρει ότι την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι και «στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών όλοι μαζί εκ μέρους των πολιτών ξεκινάμε νέες νομικές ενέργειες για να σταματήσουμε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κ να υπερασπιστούμε τους πολίτες. Μαζί με: Δικαιοσύνη για Όλους, Δεν Πληρώνω, Πλεύση Ελευθερίας κάνουμε την πρώτη μήνυση κ συνεχίζουμε!»